Στο τέλος του 2019 οι Γιατροί του Κόσμου (MdM) θα παρουσιάσουν το μεγάλο έργο φωτογραφίας του καλλιτέχνη Denis Rouvre με τίτλο «Αφανείς Ηρωίδες». Το έργο αυτό παρουσιάζει 60 πορτρέτα και μαρτυρίες γυναικών που υποστηρίχθηκαν από τους Γιατρούς του Κόσμου, σε τέσσερις διαφορετικές ηπείρους. Μέσα από την απεικόνιση της συναισθηματικής, φυσικής ή/και θεσμικής βίας που υπέστησαν αυτές οι γυναίκες, τα πορτρέτα και οι ιστορίες τους έχουν σαν στόχο να φωτίσουν πτυχές που συνδέονται με ευρύτερα δικαιώματα των γυναικών ανά τον κόσμο.

 

Μεταξύ 4ης και 8ης Μαρτίου 2019, και ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, οι ΓτΚ θα παρουσιάσουν τα πρώτα πέντε πορτρέτα γυναικών για το συγκεκριμένο έργο:

 

 • 4η Μαρτίου: μια γυναίκα από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό που συντάσσεται με, τον κάτοχο Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, γιατρό Mukwege ενάντια στη σεξουαλική βία ως όπλο πολέμου
 • 5η Μαρτίου: μια Σύρια πρόσφυγας στο Λίβανο
 • 6η Μαρτίου: μια μαία που γεννήθηκε στο γκέτο της Ναντέζντα στη Βουλγαρία
 • 7η Μαρτίου: Μια γυναίκα, επιζήσασα βίας, στη Κολομβία
 • 8η Μαρτίου: Μια εργάτρια αποβλήτων στο Νεπάλ

Μέσα από τον φωτογραφικό φακό του, ο Denis Rouvre απεικονίζει τις πράξεις αντίστασης αυτών των γυναικών απέναντι στην υπάρχουσα πολιτική και κοινωνική βία. Αυτές οι καθημερινές ηρωίδες  γίνονται πρεσβευτές για όλες τις Αφανείς Ηρωίδες, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν και να επαν-εγκαθιδρύσουν τα δικαιώματά τους που τόσο βάναυσα έχουν παραβιαστεί.

Το συγκεκριμένο φωτογραφικό έργο ταιριάζει απόλυτα με την αποστολή και το έργο των ΓτΚ, που έχουν δεσμευτεί με την φροντίδα των πιο ευάλωτων πληθυσμών για σχεδόν σαράντα χρόνια. Παράλληλα, καταδεικνύει τα εμπόδια αναφορικά με την πρόσβαση στην περίθαλψη και καταδικάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το δικαίωμα των γυναικών ανά τον κόσμο να αποφασίζουν οι ίδιες για το σώμα τους, για τη σεξουαλικότητα τους, την υγεία  και τη ζωή τους καθοδηγεί την πρόοδο προς την ισότητα μεταξύ των φύλων και αποτελεί κεντρικό θέμα κάθε εκστρατείας των ΓτΚ.

Μέσα από αυτό το έργο, οι ΓτΚ υποστηρίζουν και φροντίζουν επιζήσασες βίας με βάση το φύλο. Βλέπουμε αυτή την έκθεση ως μέσο να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αυτές τις γυναίκες που αντιμετώπισαν βία αλλά δείχνουν τόση ανθεκτικότητα, κουράγιο και αυτοθυσία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, ξεκινώντας από 4 Μαρτίου, τα πρώτα πορτρέτα και μαρτυρίες θα παρουσιαστούν στα εξής σημεία του κόσμου: αφισοκόλληση στους δρόμους του Παρισιού, προβολές ευρείας κλίμακας στην πρόσοψη του δημαρχείου του Bordeaux, σε ψηφιακές οθόνες στις Βρυξέλλες, και στην οργάνωση Roundtable στην Γενεύη.

 

Όλα τα πορτρέτα θα παρουσιαστούν ταυτόχρονα στα κοινωνικά δίκτυα και στο unsungheroes.medecinsdumonde.org σε Βέλγιο, Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιαπωνία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι μαρτυρίες και τα πορτρέτα στα Ελληνικά θα παρουσιαστούν στο www.mdmgreece-odoiporiko.gr

 

Θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση ολόκληρου του έργου στη Γαλλία το φθινόπωρο του 2019, και θα ακολουθήσει παγκόσμια περιοδεία το 2020.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •