Οι Γιατροί του Κόσμου ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας και έχοντας σε πρώτο πλάνο την σωματική και ψυχική τους υγεία εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν ξεκινήσει μια σειρά προγραμμάτων προκειμένου να συνεισφέρουν στην ασφάλεια τους.

Το πρόγραμμα επείγουσας παρέμβασης σε ευάλωτα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της πρωτευούσης και στηρίζεται από το  ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα  το οποίο και είναι το πρώτο που υιοθετεί μια καινοτόμο δράση, την «Διαδικτυακή Συντροφιά».

Οι πυλώνες του προγράμματος είναι οι ακόλουθοι:

 

Α. Παροχή Ιατρικής Συμβουλευτικής και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης από απόσταση

Συνίσταται στην παροχή υπηρεσιών ιατρικής συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης τηλεφωνικά σε συνανθρώπους μας ηλικίας άνω των 60 ετών, ιδίως σε αυτούς που δεν έχουν συγγενείς. Απώτερος στόχος είναι να φτάσουμε στο σύνολο των απομονωμένων ατόμων άνω των 60 ετών στην περιοχή της Αττικής, την περιφέρεια με τα περισσότερα μέχρις στιγμής κρούσματα. Το ιατρικό προσωπικό των Γιατρών του Κόσμου δίνει ιατρικές συμβουλές, ενώ οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί υποστηρίζουν τους ηλικιωμένους, ώστε να τους αποφορτίσουν και να μειώσουν  τις  πιθανότητες εμφάνισης διαταραχών που σχετίζονται με την απομόνωση, όπως η κατάθλιψη.

 

Β. Παράδοση φαρμάκων κατ’ οίκον

Το κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου αναλαμβάνει τη διασύνδεση των ανθρώπων αυτών με το σύστημα παροχής φαρμάκων, καθώς και τη διευκόλυνσή τους, καθώς πολύ από αυτούς δεν είναι εξοικειωμένοι με ψηφιακές διαδικασίες. Σε  περιπτώσεις που οι άνθρωποι είναι άποροι, οι Γιατροί του Κόσμου εξασφαλίζουν οι ίδιοι τα φάρμακα και τα παραδίδουν πόρτα-πόρτα. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζονται τα φάρμακα σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη και μειώνεται η πιθανότητα επαφής των χρόνιων περιστατικών με τον κορωνοϊό κατά τη μετάβαση και αναμονή τους στην «ουρά» στο φαρμακείο.

 

Γ.  «Διαδικτυακή Συντροφιά» – Ομάδων Ηλικιωμένων

Στο πλαίσιο των καινοτομιών που απαιτούνται λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε στην Ελλάδα και παγκοσμίως, οι Γιατροί του Κόσμου εφαρμόζουν πιλοτικά μια νέα εφαρμογή με τον τίτλο «Διαδικτυακή συντροφιά». Ο στόχος είναι η δημιουργία εικονικών (virtual) ομάδων υπό την καθοδήγηση ειδικού. Δεν πρόκειται για θεραπευτικές ομάδες, αλλά για ομάδες συντροφιάς και συζήτησης που επιδιώκουν να σπάσουν την απομόνωση. Τα άτομα των ομάδων θα μπορέσουν να κάνουν απλές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα να πιούν καφέ διαδικτυακά μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι απλή, κατάλληλη για ηλικιωμένους. Στόχος είναι να δοκιμαστεί η λειτουργικότητα νέων εφαρμογών και να εδραιωθούν λύσεις που θα μπορούσαν να αποβούν χρήσιμες και μετά την λήξη της περιόδου επιφυλακής λόγω του κορωνοϊού.

 

“Λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συγκυρίες κατά την περίοδο απομόνωσης εν μέσω κορονοϊου, το TIMA Κοινωφελές Ίδρυμα, από την πρώτη στιγμή, στέκεται αρωγός στης προσπάθειες να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας. Με αυτήν την εκστρατεία δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε ευάλωτους, ηλικιωμένους συμπολίτες μας στην Αττική. Ευχαριστούμε τους ΓτΚ για την άμεση αντίδραση και υλοποίηση του προγράμματος”, αναφέρει ο Paul Kidner, σύμβουλος του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος.

 

Για την ένταξή τους στο πρόγραμμα επείγουσας παρέμβασης για ευάλωτα άτομα 60+ οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνούν με τους Γιατρούς του Κόσμου στο τηλέφωνο: 216 700 1596 (Δευτέρα-Παρασκευή, 09:00 -17:00).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •