ΑΞΟΝΕΣ ΔΡΑΣΗΣ Επειγουσα Ανταποκριση
Παραδοσιακό και ευρέως γνωστό μέρος της δράσης των ΓτΚ, οι επείγουσες αποστολές είναι αναπόσπαστο μέρος της δράσης της οργάνωσης. Αυτό που είναι νέο φαινόμενο ωστόσο, είναι η συχνότητα και η ένταση των φυσικών καταστροφών που συμβαίνουν στη χώρα μας και στον πλανήτη ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
Οι ΓτΚ παραμένουν στο πλευρό των πληγέντων και διατηρούν την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται σε επείγουσες καταστροφές εντός της επικράτειας σε χρονικό περιθώριο 48-72 ωρών σε συνεργασία και συμφωνία με τις τοπικές και εθνικές αρχές και τις κατά τόπους κοινότητες.
Από την ίδρυσή τους, oι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας έχουν βρεθεί στο πλευρό ανθρώπων που πλήττονται από τις συνέπειες φυσικών καταστροφών και συρράξεων. Η κινητοποίηση των ΓτΚ για την παροχή βοήθειας περιλαμβάνει τόσο την αποστολή ανθρώπινου δυναμικού στις πληγείσες περιοχές για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών στους τομείς της Υγείας, Προστασίας, Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, όσο και τη συγκέντρωση και αποστολή υλικής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ταυτόχρονα, στην βάση της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των ευάλωτων κοινοτήτων σε αναπτυσσόμενες χώρες, οι Γιατροί του Κόσμου εργάζονται για τη διασφάλιση του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού και προμηθειών σε νοσοκομειακές δομές και κέντρα υγείας αλλά και απευθείας στην κοινότητα, ενισχύοντας προσπάθειες θεσμικής ανοικοδόμησης και κοινωνικής ανάκαμψης.
Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας έχουν ανταποκριθεί εκτός των συνόρων της Ελλάδας σε περισσότερες από 40 χώρες, όπως: Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Αϊτή, Ακτή Ελεφαντοστού, Αλβανία, Αλγερία, Αρμενία, Αφγανιστάν, Βενεζουέλα, Βόρεια Κορέα, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γεωργία, Ινδία, Ινδονησία, Ιορδανία, Ιράν, Καμερούν, Κόσοβο, Κουρδιστάν – Ιράκ, Λαϊκή Δημοκρατία Κογκό, Λίβανος, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ονδούρα, Ουγκάντα, Ουκρανία, Παλαιστίνη, Ρωσία, Σερβία, Σομαλία, Σουδάν, Σρι Λάνκα, Συρία, Τανζανία, Τζιμπουτί, Τουρκία, Τσετσενία.
Γραφειο ΒοηθειαΣ στη Θεσσαλια
Φωτια στη Μορια - 2020
ΠυρκαγιεΣ στην Ευβοια - 2021
ΣεισμοΣ στη Συρια - 2023
ΣεισμοΣ στην Τουρκια - 2023
Ουκρανια 2022
Fill the MHPSS Gap
Επειγουσα Ανταποκριση για την πανδημια
ΜετριαζονταΣ τουΣ κινδυνουΣ για την υγεια
Επειγουσα ανταποκριση στην Ουκρανια
Ολοι οι αξονεΣ Δρασεων
Προσβαση στην Υγεια
Πολλοί άνθρωποι που ζουν στην Ελλάδα βρίσκουν αδύνατη την πρόσβαση στις κύριες υπηρεσίες υγείας - παρά το γεγονός ότι τις δικαιούνται πλήρως. Στο μεγαλύτερο μέρος τους, αυτά τα άτομα ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως αστέγων, άπορων, ηλικιωμένων, μεταναστών/στριών χωρίς διοικητικά έγγραφα, προσφύγων/γισσών καθώς και σε άτομα με περιορισμένη ή μηδενική πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Επειγουσα Ανταποκριση
Από την ίδρυσή τους, oι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας έχουν βρεθεί στο πλευρό ανθρώπων που πλήττονται από τις συνέπειες φυσικών καταστροφών και συρράξεων. Η κινητοποίηση των ΓτΚ για την παροχή βοήθειας περιλαμβάνει τόσο την αποστολή ανθρώπινου δυναμικού στις πληγείσες περιοχές για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών στους τομείς της Υγείας, Προστασίας, Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, όσο και τη συγκέντρωση και αποστολή υλικής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Κοινωνικη Φροντιδα
Η επισφάλεια της στέγασης έχει σημειώσει ραγδαία αύξηση στην Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Με βάση την μακρόχρονη εμπειρία τους στην Υποδοχή και Στέγαση ευάλωτων ομάδων που διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης, οι ΓτΚ δραστηριοποιούνται σε ένα ολιστικό πλαίσιο προσέγγισης, ακολουθώντας διαδικασίες και πολιτικές «Καθήκοντος της Φροντίδας» καθώς επίσης και συγκεκριμένα πρωτόκολλα για την προστασία από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, την κακοποίηση και την παρενόχληση (PSEAH).
Ενταξη & Συμπεριληψη
Οι Γιατροί του Κόσμου αρθρώνουν μία αποτελεσματικότερη διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διατηρώντας μία σταθερή επιχειρησιακή και ανθρώπινη παρουσία στο πλάι των ευάλωτων κοινοτήτων, όπου μπορούν να κατανοούν και να αφουγκράζονται εκ του σύνεγγυς τις ανάγκες και τα προβλήματα αυτών, καθώς και τις ευρείες διαστάσεις του κοινωνικού αποκλεισμού που τα εν λόγω άτομα βιώνουν.
Ενισχυση τηΣ ΚτΠ
Οι Γιατροί του Κόσμου επιδιώκουν την διεκδίκηση και την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων των ευάλωτων ανθρώπων μέσα από την συνεχή παρουσία τους σε διεθνή, εθνικά και τοπικά δίκτυα της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών καθώς και σε συναφείς ομάδες εργασίας, ενώ παράλληλα επιδιώκουν μέσα από συνεργασίες και συμπράξεις να ενισχύουν τον κοινωνικό αντίκτυπο της Κοινωνίας των Πολιτών.
Αναπτυξιακη Δραση
Στην βάση της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των ευάλωτων κοινοτήτων σε αναπτυσσόμενες χώρες, οι Γιατροί του Κόσμου εργάζονται σταθερά για τη διασφάλιση του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού και προμηθειών σε νοσοκομειακές δομές και κέντρα υγείας αλλά και απευθείας στην κοινότητα, ενισχύοντας προσπάθειες θεσμικής ανοικοδόμησης και κοινωνικής ανάκαμψης καθώς και της ενίσχυσης των συστημάτων κοινής ωφέλειας, στο πέρας της επείγουσας κατάστασης.