Τον Ιούνιο ξεκίνησε ένα πλαίσιο συνεργασίας που αφορά δράσεις σε όμορους δήμους της Θεσσαλονίκης, που σκοπό έχουν να υποστηρίξουν ανθρώπους που έχουν πληγεί από την πανδημία τόσο οικονομικά, όσο και ως προς την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δράση στο κέντρο προαγωγής υγείας του Δήμου Ευόσμου – Κορδελιού στο Κορδελιό, η οποία είχε ως στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε άτομα που δε δύνανται οικονομικά να απευθυνθούν στην ιδιωτική πρωτοβουλία ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε δομές του Ε.Σ.Υ λόγω των μεγάλων χρόνων αναμονής.

θεσσ1

Εικόνα 1. Δημότης Ευόσμου/Κορδελιού – Ιατρική εξέταση | Εικόνα 2. Απολογισμός της δράσης με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας

Επίσης το μήνα Ιούνιο πραγματοποιήθηκαν δύο info sessions σχετικά με τον προληπτικό έλεγχο μέσω κυτταρολογικής εξέτασης με τεστ ΠΑΠ καθώς και για τις διαθέσιμες και ενδεδειγμένες μεθόδους αντισύλληψης από τη γυναικολόγο – μαιευτήρα του προγράμματος ΠΕΠ και από εθελοντή μαιευτήρα – γυναικολόγο. Πιο συγκεκριμένα κατά τα info sessions που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή γυναικών από τη δομή Βαγιοχωρίου, προέκυψε η ανάγκη για διευκόλυνση στην πρόσβαση σε μεθόδους αντισύλληψης για τις συμμετέχουσες αλλά και σαν μια ανάγκη που αφορά το σύνολο των γυναικών – αιτούντων διεθνούς προστασίας και αναγνωρισμένων προσφύγων. Επίσης η πλειοψηφία των γυναικών είχαν πάνω από πέντε έτη να πραγματοποιήσουν προληπτικό έλεγχο για ανίχνευση δυνητικά προ-καρκινικών και καρκινικών καταστάσεων στον γυναικείο τράχηλο της μήτρας.

 

θεσσ2

Εικόνα 3. Info session για μεθόδους αντισύλληψης και προληπτικό έλεγχο με τεστ ΠΑΠ

 


Το Ανοιχτό Πολυϊατρείο Θεσσαλονίκης λειτουργεί καθημερινές από τις 08:00 έως τις 16:00. Οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας παρέχονται αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού όπως και οι υπηρεσίες της ψυχολόγου. Η κοινωνική υπηρεσία δύναται να υποστηρίξει χωρίς ραντεβού, αναλόγως τη διαθεσιμότητα της ημέρας και το επείγον του περιστατικού. Την τρέχουσα χρονική περίοδο παρέχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους τριανταπέντε ειδικοί ιατροί και υγειονομικό προσωπικό καθώς και δεκαπέντε διοικητικοί εθελοντές. Επίσης συνεχίζει να υλοποιείται το πρόγραμμα ΕΣΠΑ μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας-Θράκης το οποίο ενισχύει τις υπηρεσίες του Ανοιχτού Πολυϊατρείου με παθολόγο, ψυχίατρο, γυναικολόγο, δερματολόγο, νοσηλευτικό και ψυχοκοινωνικό προσωπικό. Για το αναλυτικό πρόγραμμα του Ανοικτού Πολυϊατρείου Θεσσαλονίκης και ραντεβού δείτε ΕΔΩ

 

 

pkm-espa-gtk
Η Πράξη με τίτλο «Ενίσχυση και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Κοινωνικού Πολυϊατρείου των Γιατρών του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη», με κωδικό ΟΠΣ 5041784, υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρική Μακεδονία 2014 – 2020, με χρηματοδότηση από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •