Η επιδείνωση των οικογενειακών και κοινωνικών σχέσεων, λόγω των περιορισμών από την πανδημία αλλά και η αύξηση των εξόδων διαβίωσης όσων δε διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία σε συνδυασμό με ψυχολογικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, έχει προκαλέσει μια σταθερή αύξηση του αριθμού ευάλωτων ηλικιωμένων συμπολιτών μας που μεταβαίνουν στο λιμάνι του Πειραιά σαν έσχατη λύση, έπειτα από εξώσεις στα ενοικιαζόμενα σπίτια που διέμεναν. Οι συντάξεις και τα επιδόματα αλληλεγγύης που λαμβάνουν οι ευάλωτοι συνάνθρωποί μας, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις πιεστικές στεγαστικές και επισιτιστικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν.

Η ομάδα street work συνάντησε την ογδοντάχρονη κα. Χ. μαζί με τη συνοδό της, στο λιμάνι του Πειραιά όπου διαμένουν σε ένα πρόχειρο παράπηγμα, αφού τους έγινε έξωση από το σπίτι τους, πριν από δύο χρόνια καθώς δεν μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδά τους. Η ομάδα των ΓτΚ με κοινωνικούς λειτουργούς και ιατρούς προσπαθεί να τις ανακουφίσει από τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, διαβιώντας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Η κα. Χ. λόγω δυσκολιών στην βάδισή της που προέρχονται από οφθαλμολογικό πρόβλημα, βρισκόταν σχεδόν κατάκοιτη, με αποτέλεσμα τη δημιουργία κατακλίσεων. Έτσι τους τελευταίους 5 μήνες έγινε τακτική προσπάθεια χειρουργικού καθαρισμού και περιποίησης της κατάκλισης της γλουτιαίας περιοχής από την ιατρική ομάδα των ΓτΚ. Η ιατρική φροντίδα που έλαβε, μείωσε σημαντικά το πρόβλημα και στη συνέχεια έγινε προσπάθεια να βρεθεί οφθαλμολογική κλινική για την όρασή της, ώστε να μην επιδεινωθεί ξανά η κατάστασή της, αλλά και να αποκτήσει τη δυνατότητα να αυτοεξυπηρετείται στο βαθμό που είναι δυνατόν, παρουσία της συνοδούς της. Τελικά το περιστατικό δέχθηκε να αναλάβει ιδιώτης χειρούργος που ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της ομάδας, αφού η διαδικασία μέσω του δημόσιου συστήματος υγείας ήταν άκαρπη ή και χρονοβόρα.

Η κα Χ. χειρουργήθηκε με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η όραση της και ταυτόχρονα η διάθεση της για καθημερινές μικρές μετακινήσεις, ενώ οι κοινωνικοί λειτουργοί της ομάδας των ΓτΚ συνεχίζουν τις προσπάθειες για να βρεθεί λύση στο στεγαστικό της πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν αρκετοί πλέον ευάλωτοι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, στερώντας τους την αξιοπρεπή διαβίωση και το ανθρώπινο δικαίωμα στην Υγεία.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

MdM-Greece---144717