Η κα. R.M. είναι μια προσφύγισσα από το Κονγκό. Αυτή είναι η ιστορία της:

Με λένε R. είμαι 33 χρονών και είμαι από το Κονγκό. Έφυγα από τη χώρα μου το 2018 για να αναζητήσω μια ήρεμη ζωή μακριά από τη βία. Αφού πήγα στη Τουρκία πέρασα με βάρκα στη Σάμο, όπου έμεινα στο camp  για περίπου δυο μήνες. Όσο βρισκόμουν στο νησί αισθανόμουν φοβισμένη και μόνη. Τότε είναι που ενημερώθηκα για  το Α step Forward και μεταφέρθηκα στο ξενώνα στην Αθήνα. 

Στο ξενώνα περνάω το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μου και παρόλο που ξέρω ότι είναι μια προσωρινή κατοικία, το αισθάνομαι σαν σπίτι μου. Στο δωμάτιο μένω μαζί με μια άλλη κοπέλα από το Καμερούν, με την οποία μιλάμε και ακούμε μαζί μουσική από την πατρίδα μας.

Κάτι που μου έλλειπε και ήθελα πάντα να είχα την ευκαιρία να κάνω, είναι κάποια αθλητική δραστηριότητα που θα με κρατάει σε κίνηση και θα μου δίνει ενέργεια μέσα στη μέρα.

Κάθε εβδομάδα κάνουμε συναντήσεις με το προσωπικό και όλες τις γυναίκες του ξενώνα, όπου εκεί εξέφρασα την επιθυμία μου και έγινε πραγματικότητα! Η Κοινωνική Υπηρεσία μαζί με τη συντονίστρια του ξενώνα οργάνωσαν μαθήματα Yoga με γυναίκα personal trainer όπου θα έρχεται κάθε εβδομάδα να μας κάνει μάθημα. Αισθάνομαι αρκετά χαρούμενη. Είναι ωραίο να σε φροντίζουν. 

Αυτό που θα ήθελα να έχω στη ζωή μου είναι ασφάλεια! Θέλω να αισθάνομαι ασφαλής με τους ανθρώπους που έχω γύρω μου, να αισθάνομαι ασφαλής στο χώρο που ζώ αλλά και έξω στο δρόμο. Θέλω να μπορώ  να εκφράζομαι ελεύθερα, χωρίς να φοβάμαι για  τη ζωή μου. Στο A step Forward βρήκα τη βοήθεια και την ασφάλεια που έψαχνα όλα αυτά τα χρόνια.

 

eea-grands-a-step-forward
Το έργο “A step Forward” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Άσυλο και Μετανάστευση”, με φορέα υλοποίησης τους Γιατρούς του Κόσμου. Το πρόγραμμα “Άσυλο και Μετανάστευση”, ύψους 16,5 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (EEA Grants) 2014 – 2021. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλει στη διασφάλιση της νομικής προστασίας, υποστήριξη και φροντίδα για τους πιο ευάλωτους αιτούντες άσυλο, με έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά. Ο Διαχειριστής Επιχορήγησης για το Πρόγραμμα “Άσυλο και Μετανάστευση” στην Ελλάδα είναι η ΣΟΛ Crowe σε συνεργασία με την HumanRights360. Περισσότερες πληροφορίες: https://www.asylumandmigration-eeagrants.gr
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

ramona