Έναρξη της σχολικής χρονιάς και για τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Ανοικτό Κέντρο Διαμονής «A Step Forward», τα οποία επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες στις 12 Σεπτεμβρίου, μαζί με τους συμμαθητές τους. Ανάμεσά τους και τα έξι από τα οκτώ παιδιά της Iman από το Ιράκ, που ξεκίνησαν για πρώτη φορά ή συνέχισαν τη φοίτησή τους στις αντίστοιχες βαθμίδες, που εκτείνονται από το νηπιαγωγείο ως και το γυμνάσιο.

Για την Iman, η εγγραφή των παιδιών στο σχολείο ήταν σταθερό αίτημα της από την αρχή της φιλοξενίας της οικογένειας στο Α Step Forward. «Για μένα, είναι πολύ σημαντικό που τα παιδιά μου έχουν την ευκαιρία να πηγαίνουν στο σχολείο, μία ευκαιρία που η ίδια στερήθηκα. Είναι σημαντικό να συμμετέχουν στην εκπαίδευση και να μαθαίνουν, κι έτσι να ανακαλύψουν πως πρέπει να ζήσουν τη ζωή τους, να διεκδικήσουν ένα καλό μέλλον». Με τη βοήθεια όλης της ομάδας του Ανοικτού Κέντρου Διαμονής, η εγγραφή των παιδιών στις σχολικές μονάδες, έγινε πραγματικότητα.

Όμως και τα ίδια τα παιδιά είχαν μεγάλη ανυπομονησία για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και προετοιμαζόταν συστηματικά με την βοήθεια της εκπαιδευτικού του Ανοικτού Κέντρου Διαμονής. «Από την πρώτη ημέρα στο σχολείο, όλοι μας είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρεθήκαμε ξανά με τους συμμαθητές και τους δασκάλους μας», αναφέρει η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, που πηγαίνει στην ΣΤ’ τάξη – με τη μητέρα να συμπληρώνει πως για την ίδια, φαίνεται πολύ περίεργο που πρέπει ξαφνικά, να περνάει τόσο χρόνο μόνη της, όσο τα παιδιά είναι στο σχολείο. «Με παρηγορεί, όμως, πως τα παιδιά έρχονται πιο κοντά στα όνειρά τους».

Όλα τα παιδιά της Iman ήδη ονειρεύονται για το μέλλον τους και το επάγγελμα που θέλουν να ακολουθήσουν όταν μεγαλώσουν. Η F. θέλει να γίνει γιατρός, ο K. να ασχοληθεί με το διάστημα, ο Y. ελπίζει να καταφέρει να γίνει πιλότος, κι ο μεγαλύτερος, ο H., θέλει να οδηγεί σχολικό λεωφορείο, για να μπορεί να μεταφέρει με ασφάλεια τα παιδιά στο σχολείο τους. Όλοι μας, τους ευχόμαστε από καρδιάς, να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τη γνώση με τον ίδιο, αστείρευτο ενθουσιασμό.

 

eea-grands-a-step-forward
Το έργο “A step Forward” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Άσυλο και Μετανάστευση”, με φορέα υλοποίησης τους Γιατρούς του Κόσμου. Το πρόγραμμα “Άσυλο και Μετανάστευση”, ύψους 16,5 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (EEA Grants) 2014 – 2021. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλει στη διασφάλιση της νομικής προστασίας, υποστήριξη και φροντίδα για τους πιο ευάλωτους αιτούντες άσυλο, με έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά. Ο Διαχειριστής Επιχορήγησης για το Πρόγραμμα “Άσυλο και Μετανάστευση” στην Ελλάδα είναι η ΣΟΛ Crowe σε συνεργασία με την HumanRights360. Περισσότερες πληροφορίες: https://www.asylumandmigration-eeagrants.gr
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

MdM-Greece---808342