(Παρίσι, 06/05/2015) Οι Γιατροί του Κόσμου βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση για να βοηθήσουν τα θύματα

Δέκα μέρες μετά τον σεισμό, και ενώ τα συντρίμμια στο Κατμαντού απομακρύνονται και το Νεπάλ συνεχίζει να μετρά νεκρούς και απώλειες, η ανθρωπιστική βοήθεια των Γιατρών του Κόσμου βρίσκεται καθ’ οδόν προς τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Η οργάνωση δημιουργεί κλινικές στην περιοχή Sindhupalchok, προκειμένου να βοηθήσει απομονωμένους πληθυσμούς σε περιοχές όπου το σύστημα υγείας βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους κατάρρευσης. Σχεδόν το 90% των ιατρικών κέντρων της χώρας-πολλά εκ των οποίων στην συγκεκριμένη περιοχή στα ανατολικά του Κατμαντού-έχουν καταστραφεί, στερώντας από τους κατοίκους την πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.

Οι Γιατροί του Κόσμου διαθέτουν μια ομάδα περίπου 50 ατόμων που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Sindhupalchok και ανταποκρίνεται στις ανάγκες ιατρικής περίθαλψης του πληθυσμού του Νεπάλ. Η ομάδα περιλαμβάνει πλέον ψυχολόγους, καθώς και ιατρικό προσωπικό και προσωπικό χειρουργείου. Οι οργανώσεις Solidarités International και Fondation ΕΤΑ παρέχουν στήριξη στους ειδικούς εφοδιασμού που είναι υπεύθυνοι για τον εξοπλισμό και την παροχή νερού, τα οποία είναι τόσο απαραίτητα για την παροχή ιατρικής βοήθειας.

Η μεταφορά προμηθειών μέσω των δρόμων που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του σεισμού, σε υψόμετρα άνω των 3000 μέτρων, είναι μια πραγματική υλικοτεχνική πρόκληση. Ωστόσο, οι ομάδες των Γιατρών του Κόσμου έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν την πρώτη τους ιατρική μονάδα κοντά στο χωριό Gloche, με την οποία παρέχεται πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη σε περίπου 4.000 ανθρώπους της περιοχής αυτής. Παρόμοιες υπηρεσίες πρόκειται να συσταθούν και σε άλλες περιοχές στο Sindhupalchok, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες όσο το δυνατόν περισσότερων κατοίκων.

«Η εξομάλυνση των συνεπειών του σεισμού στο σύστημα υγείας, μέσω της χρήσης κινητών εγκαταστάσεων, μπορεί να διαρκέσει από τρεις έως έξι μήνες. Η αποκατάσταση, όμως, της μακροπρόθεσμης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη δεν απαιτεί μόνο την ανοικοδόμηση των νοσοκομείων και των ιατρικών κέντρων που έχουν καταστραφεί, αλλά και την αναβίωση του εθνικού συστήματος υγείας. Σε κάθε ένα από τα στάδια που θα ακολουθήσουν, οι Γιατροί του Κόσμου, θα διατηρήσουν τη δέσμευσή τους απέναντι στους κατοίκους του Νεπάλ”, δήλωσε ο Joel Weiler, Διευθυντής Έκτακτης Ανάγκης των Γιατρών του Κόσμου Γαλλίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

mdmgreece-international news-Nepal