Οι Γιατροί του Κόσμου ζητούν το τέλος της αδιάκριτης βίας εναντίον πολιτών και εντείνουν τις δραστηριότητες βοήθειας στη Μέση Ανατολή
Καθώς η Κοινή Ειδική Αποστολή των Η.Ε. και του Αραβικού Συνδέσμου πρόκειται να επισκεφθεί τη Δαμασκό και η βία εναντίον πολιτών συνεχίζεται, οι Γιατροί του Κόσμου ενισχύουν τις δραστηριότητες αρωγής στη Μέση Ανατολή με σκοπό να προσφέρουν στήριξη στο ιατρικό προσωπικό που φροντίζει τραυματίες καθώς και όσους διαφεύγουν από την περιοχή των συγκρούσεων προς γειτονικές χώρες (Ιορδανία., Λίβανος, Τουρκία).
Στην πόλη Ramtha της Ιορδανίας, κοντά στην πόλη Deraa, ενός από τους πυρήνες της Συριακής επανάστασης, οι Γιατροί του Κόσμου έχουν ήδη ξεκινήσει το πρώτο μέρος ενός προγράμματος πρώτων βοηθειών προς Σύρους πρόσφυγες. Τα σύνορα Ιορδανίας και Συρίας έχουν γνωρίσει σημαντική εισροή προσφύγων. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 10.000 Συριανοί βρίσκονται στην πόλη, και κάθε μέρα περί τους 100 φτάνουν στο στρατόπεδο διέλευσης που έχουν εγκαταστήσει οι ιορδανικές αρχές (500 άνθρωποι βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στο χώρο). Οι συνθήκες από τις οποίες διαφεύγουν από τη Συρία και η διαρκής αβεβαιότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τους φέρνουν σε ακόμα πιο ευάλωτη θέση.
Στο στρατόπεδο διέλευσης, οι Γιατροί του Κόσμου στηρίζουν τους Ιορδανούς εθελοντές ιατρούς που εργάζονται εκεί και εξασφαλίζουν την προμήθεια απαραιτήτων φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού. Μια ομάδα ψυχοκοινωνικής στήριξης θα προσφέρει φροντίδα και θεραπεία για εξαντλημένους πρόσφυγες, μέρος των οποίων υποφέρουν από μετατραυματικό στρες.
Στην ίδια την πόλη Ramtha, οι Γιατροί του Κόσμου σκοπεύουν να στήσουν μια κλινική και να προσφέρουν ιατρικό εξοπλισμό και προμήθειες.
Στο Λίβανο, σε συνεργασία με άλλες τοπικές οργανώσεις, σταδιακά εφαρμόζονται και άλλες προσπάθειες πρώτων βοηθειών. Στην κοιλάδα Bekaa, οι Γιατροί του Κόσμου έχουν αποφασίσει να προσφέρουν υλική και τεχνική υποστήριξη σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης (ιατρεία και τοπικό νοσοκομείο) που φροντίζουν εκτοπισμένους Συριανούς. Οι Γιατροί του Κόσμου προετοιμάζουν επίσης αποθέματα ιατρικών και χειρουργικών πακέτων για ενδεχόμενη δημιουργία «ανθρωπιστικού χώρου» επί συριακού εδάφους.
Στη Συρία, σε συνεργασία με Σύρους ιατρούς, οι Γιατροί του Κόσμου ενισχύουν την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες ιατρών που βρίσκονται στο έδαφος (προμήθειες, ιατρική και κοινωνική παρακολούθηση τραυματιών εκτός Συρίας κ.λπ.)
Οι Γιατροί του Κόσμου, παρόντες στην Aleppo από το 2008 έως το 2011, έπαυσαν τις δραστηριότητές τους στη Συρία λόγω απουσίας απαραίτητης εξουσιοδότησης από την κυβέρνηση της Δαμασκού, παρά τα πολλαπλά αιτήματα στην Συριακή Πρεσβεία της Γαλλίας και στις κεντρικές αρχές της Συριακής κυβέρνησης. Με την ανάπτυξη έχουν επιλέξει να προσφέρουν ιατρική και ψυχοκοινωνική βοήθεια σε Σύρους πρόσφυγες και τραυματίες που ζητούν άσυλο σε γειτονικές χώρες, στηρίζοντας τοπικούς συνεργάτες που ήδη τους φροντίζουν. Οι Γιατροί του Κόσμου αναζητούν επίσης τρόπους να προσφέρουν άμεσα ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα σε συριακές ιατρικές οργανώσεις.
Οι Γιατροί του Κόσμου καταδικάζουν τη βία που διαπράττεται εναντίον πολιτών και καλούν τη συριακή κυβέρνηση να σεβαστεί τις υποχρεώσεις τις σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Οι Γιατροί του Κόσμου επίσης ζητούν σεβασμό προς το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό, όπως και τη διατήρηση της ουδετερότητας των ιατρικών εγκαταστάσεων στη Συρία, οι οποίες σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να είναι στόχοι επιθέσεων και να παραμείνουν χώροι περίθαλψης.
Τέλος, Οι Γιατροί του Κόσμου ζητούν από όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση ελεύθερη πρόσβαση στις εμπόλεμες ζώνες και από το καθεστώς να εφαρμόσει συχνές παύσεις των εχθροπραξιών επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο εκκενώσεις, βοήθεια προς τους τραυματίες και ανακούφιση προς όσους έχουν ανάγκη.