(Παρίσι, 13 Μαρτίου 2014) Η οργάνωση Γιατροί του Κόσμου -Médecins du  Monde (MdM) εργάζεται στη Συρία από την έναρξη των συγκρούσεων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στα σύνορά της.  Έχουμε δει με τα μάτια μας ότι η κατάσταση χειροτερεύει και έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο εδώ και  καιρό τώρα.

Εναέριες επιθέσεις σε νοσοκομεία, βία εναντίον ιατρικού προσωπικού που συνδράμουν τους τραυματίες, ιατρικά κέντρα που χρησιμοποιούνται ως τόποι βασανιστηρίων και προβλήματα ανεφοδιασμού είναι όλα παράγοντες που έχουν συντελέσει στην κατάρρευση του συστήματος υγείας της Συρίας. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη η χειρουργική αντιμετώπιση των τραυματιών και η παροχή μετεγχειρητικής περίθαλψης.  Για να σηματοδοτήσουν την τρίτη επέτειο από την έναρξη των εχθροπραξιών στη Συρία, οι Γιατροί του Κόσμου έχουν γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο 24 ώρες σε νοσοκομείο του Χαλεπίου, που περιλαμβάνει φωτογραφίες και διηγήσεις  Σύριων γιατρών , νοσηλευτών και εθελοντών ως αυτόπτες μάρτυρες,  που διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά παρέχοντας ιατρική φροντίδα σε αυτοσχέδια νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Παρακολουθήστε το ντοκιμαντέρ στο syrie.medecinsdumonde.org

Η τρίτη επέτειος από την έναρξη αυτής της σύγκρουσης είναι μια ευκαιρία για να υπενθυμίσουμε στις δύο πλευρές της διαμάχης την υποχρέωσή τους να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να εγγυώνται την προστασία των αμάχων.

Οι Γιατροί του Κόσμου απευθύνουν έκκληση για:

· Άρση των επιθέσεων κατά μη στρατιωτικών στόχων (κατοικημένες περιοχές, σχολεία), νοσοκομείων και όλων των άλλων εγκαταστάσεων περίθαλψης που μπορούν να θεωρηθούν άσυλα.

· Τέλος στην αδιάκριτη χρήση όπλων απαγορευμένων  από διεθνείς συμβάσεις.

· Άρση  των πολιορκιών στις πόλεις που προκαλούν λιμό μεταξύ των κατοίκων και τους αποτρέπουν από το να αναζητούν ιατρική περίθαλψη.

· Ελευθερία να φτάνει η ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτές τις ζώνες και να παρέχεται σε  όλους  τους ασθενείς.

· Προστασία και ελεύθερη κυκλοφορία για όλους όσους παρέχουν ιατρική και  ανθρωπιστική βοήθεια.

· Πρόσβαση στην διασυνοριακή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από όλες τις γειτονικές χώρες.

· Ανεπιφύλακτη αποδοχή των συριακών  προσφύγων στις γειτονικές χώρες και την προστασία αυτών των προσφύγων.

· Ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας και δικαιοσύνης εντός των στρατοπέδων.

· Χρηματοδοτική στήριξη για τα συστήματα υγείας και τις ΜΚΟ σε αυτές τις χώρες υποδοχής.

· Μια γενναιόδωρη ευρωπαϊκή πολιτική σχετικά με την είσοδο των συριακών προσφύγων. 

Με την ευκαιρία αυτή, όπως ακριβώς συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια, οι Γιατροί του Κόσμου επαναβεβαιώνουν το δικαίωμα όλων των ατόμων να δεχθούν ιατρική βοήθεια οπουδήποτε και αν βρίσκονται και όποιες και αν είναι οι περιστάσεις. 

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα αφιερωμένη στα τρία χρόνια της σύγκρουσης:  syrie.medecinsdumonde.org

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •