Εμείς που υπογράφουμε το παρόν καταστατικό γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί και υγειονομικό προσωπικό, διακηρύσσοντας έμπρακτα για μία ακόμα φορά την αφοσίωσή μας στην προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει την ημέρα που ορκιστήκαμε, να παράσχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες μας στον άνθρωπο, ασκώντας το λειτούργημά μας κατά πως υπαγορεύει η συνείδησή μας και η ιατρική δεοντολογία και, χωρίς να υπολογίζουμε πόνο, κούραση ή οποιαδήποτε άλλη σωματική ή ψυχική ταλαιπωρία.

Εμείς που βιώνουμε καθημερινά τη δυστυχία των συνανθρώπων μας, ζώντας ανάμεσα σε ανθρώπινες υπάρξεις, που έχουν την ανάγκη μας και αποζητούν τη φροντίδα μας -ασθενείς, ανάπηρους, τραυματίες- κάνουμε κτήμα μας την αγωνία, την ανασφάλεια, τον πόνο, αλλά και τις ελπίδες τους.

Εμείς που ανησυχούμε βαθιά, βλέποντας την καθημερινή αλλοτρίωση των αξιών στο όνομα του χρήματος, της εκμετάλλευσης, της δίψας για εξουσία, και την αυξανόμενη αποξένωση του ανθρώπου από τον άνθρωπο και την εγκατάλειψή του στο έλεος της μοίρας του.

Όλοι εμείς λοιπόν, διατηρώντας ζωντανά στη σκέψη μας τον όρκο του Ιπποκράτη, οργανώνουμε τη δράση μας για να βρούμε διέξοδο στις ανησυχίες μας και να προσφέρουμε τη βοήθειά μας στους πληθυσμούς που πλήττονται από σεισμούς, επιδημίες, φυσικές καταστροφές, μαζικά προβλήματα ή βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και γενικότερα, στον καθένα, που για οποιονδήποτε λόγο υποφέρει, σωματικά ή ψυχικά.

Για τους λόγους αυτούς, ιδρύουμε οργάνωση με το όνομα “Γιατροί του Κόσμου – Ελληνική Αντιπροσωπεία” και με έδρα την Αθήνα.

Οι Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας είναι μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση, ανεξάρτητη, οικονομικά αυτόνομη, στηριζόμενη αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά.

Πηγές χρηματοδότησης αποτελούν:

  • Συνδρομές και δωρεές μελών και φίλων τις οργάνωσης: το θεμέλιο της Οργάνωσης. Μέλη και φίλοι της οργάνωσης, απλοί άνθρωποι που στηρίζουν το έργο μας καθημερινά.
  • Χορηγίες Εταιρειών και Ιδρυμάτων: αναζητούμε χορηγούς μεταξύ εταιρειών και ιδρυμάτων, που θα μας βοηθήσουν στα νέα σημαντικά προγράμματα μας στην Ελλάδα.
  • Ταμεία της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, Κρατικών και Διεθνών Οργανισμών: από εκεί κυρίως προέρχονται οι πόροι μας για τις αποστολές στο εξωτερικό.
  • Κληροδοτήματα: αποτελούν στόχο και αναγκαιότητα. Η εξασφάλιση τους θα βοηθήσει ώστε να καλύπτονται τα ετήσια λειτουργικά έξοδα.

Η κύρια πηγή πόρων, ο ακρογωνιαίος λίθος της δραστηριότητας μας είναι ο ανώνυμος πολίτης που σε κάθε έκκλησή μας συμβάλλει, ακόμα και από το υστέρημά του, για την υλοποίηση των αποστολών μας. Είναι άνθρωποι σαν και εσάς, σαν και εμάς, σαν όλους μας, που στις τόσες πολλές καθημερινές τους έννοιες, προσθέτουν και άλλη μία. Να βοηθούν τον συνάνθρωπο.

Βασική προτεραιότητα δίνεται στη μείωση των εξόδων λειτουργίας των γραφείων, των δαπανών παράστασης και των δαπανών δημοσίων σχέσεων και προβολής, ούτως ώστε όλα τα έσοδα να διατίθενται πραγματικά για τη χρηματοδότηση των αποστολών.

Οι Γιατροί του Κόσμου πιστεύουν στην ανάγκη προβολής του έργου τους και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τα μεγάλα ζητήματα της ανθρωπιστικής δράσης. Ταυτόχρονα όμως είναι αντίθετοι στην εκμετάλλευση των ανθρωπίνων διαθέσεων του απλού πολίτη, ή στη βιομηχανία του ανθρωπιστικού marketing, για λόγους προβολής και διαφήμισης.


Ευρωπαϊκό Μητρώο Διαφάνειας: 601645244687-08

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •