Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Νησιά του Αιγαίου - FactSheet 2018.06
ΑναφορεΣ - 12.07.2018

Νησια του Αιγαιου - FactSheet 2018.06

Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις κύριες πύλες εισόδου προς την Ευρώπη, μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία στην περιοχή της Μεσογείου. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες φτάνουν στην Ελλάδα τόσο μέσω των χερσαίων συνόρων της με την Τουρκία στο Βορρά (Έβρος) όσο και κυρίως μέσω των Ελληνοτουρκικών θαλασσίων συνόρων στο Αιγαίο. Το 2015 ένα εκατομμύριο περίπου πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα στην πλειοψηφία τους, θεωρώντας την ως τον πρώτο σταθμό στην Ευρώπη και ως μια χώρα μεταβατική στο ταξίδι τους προς τον τελικό τους προορισμό στις κεντρικές και βορειότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Δράσεις των Γιατρών του Κόσμου

Οι Γιατροί του Κόσμου στοχεύουν στη διασφάλιση της πρόσβασης των μεταναστών και των προσφύγων σε βασικές υπηρεσίες υγείας στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών, που διατηρεί ο Δήμος Λέσβου στο Μαυροβούνι – ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ (ΚΤ – συνολικής δυναμικότητας στέγασης ~ 1.300 ατόμων), καθώς και σε εναλλακτικές δομές φιλοξενίας στη Χίο σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, εστιάζοντας στις ανάγκες των πιο ευάλωτων πληθυσμούς (όπως γυναίκες και άτομα που χρειάζονται ψυχοκοινωνική υποστήριξη, επιζώντες σεξουαλικής και έμφυλης βίας καθώς και άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας).

Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται μέσω της παροχής προσαρμοσμένων υπηρεσιών κοινοτικής ιατρικής από ιατρικές ομάδες των ΓτΚ, οι οποίες περιλαμβάνουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, και διασύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ταυτόχρονα, εκτός από την έμφαση στην ποιότητα και τον ανθρώπινο χαρακτήρα των παρεχόμενων υπηρεσιών, τα κλιμάκια των ΓτΚ προσπαθούν να υποστηρίξουν τους δικαιούχους με κάθε τρόπο, μεταξύ άλλων μέσω και της διασύνδεσή τους με άλλα προγράμματα της Οργάνωσης στην ενδοχώρα (όπως δομές φιλοξενίας, προγράμματα διαχείρισης των πλέον ευάλωτων περιστατικών με σοβαρά προβλήματα υγείας κλπ), καθώς και παραπομπής σε άλλες οργανώσεις και υποστηρικτικές υπηρεσίες. Οι δράσεις, επομένως, των ΓτΚ έχουν σημαντικό και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο όσον αφορά την ποιότητα ζωής των δικαιούχων και την διασφάλιση του δικαιώματος πρόσβασης σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες