Στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, η Ελλάδα αριθμεί 121.100 μετανάστες και πρόσφυγες – 98.200 στην ηπειρωτική χώρα και 22.900 στα νησιά. Τα κέντρα υποδοχής στα νησιά είναι υπερπλήρη και οι συνθήκες είναι άθλιες με πολλούς πρόσφυγες να ζουν σε ακατάλληλες σκηνές ή σε πρόχειρα καταλύματα. Η ιατρική βοήθεια και οι εγκαταστάσεις WASH είναι ελλιπείς. Οι γυναίκες και τα κορίτσια αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ασφαλή πρόσβαση στις υπηρεσίες. Τα πέντε κέντρα υποδοχής στα ελληνικά νησιά που έχουν σχεδιαστεί για 5.400 άτομα φιλοξένησαν περισσότερα από 30.000 άτομα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας και οι ελαιώνες γύρω από αυτό κάηκαν ολοσχερώς μετά από 6 ώρες πυρκαγιάς στις 08.09.2020. Περισσότερα από 12.000 άτομα -στην πλειονότητά τους οικογένειες και παιδιά- έμειναν άστεγοι. Χιλιάδες, μεταξύ των οποίων γυναίκες με μωρά, παιδιά, ηλικιωμένοι, άρρωστοι, ανάπηροι, έφυγαν πανικόβλητοι.
Ένας νέος προσωρινός χώρος δημιουργήθηκε από τις ελληνικές αρχές που ανέλαβαν τη συνολική ευθύνη για τη διαχείριση και το συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλων διεθνών οργανισμών. Ο νέος χώρος Καρά Τεπέ βρίσκεται σε ένα πρώην πεδίο βολής του στρατού, δίπλα στη θάλασσα, στον κεντρικό δρόμο που συνδέει την πόλη της Μυτιλήνης με το χωριό Παναγιούδα. Ο νέος καταυλισμός στήθηκε σε χρόνο ρεκόρ και είναι τεράστιος: η χωρητικότητά του ξεπερνά τα 10.000 άτομα (ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη). Παρόλα αυτά, υπάρχουν σοβαρές παγίδες, όπως τακτικά προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί, με αποτέλεσμα οι συνθήκες του καταυλισμού να είναι εξαιρετικά δύσκολες, ιδιαίτερα ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.