Οι ΓτΚ είναι παρόντες στο νησί της Λέσβου από το 2011, παρέχοντας την υποστήριξή τους στον πληθυσμό των αιτούντων άσυλο και των νεοεισερχόμενων, ακόμη και πριν από τις τεράστιες προσφυγικές ροές που ξεκίνησαν το 2015 στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, δίπλα στις κύριες ιατρικές υπηρεσίες, οι ΓτΚ-Ελλάδας ενεργοποιήθηκαν επίσης αμέσως μετά τις πυρκαγιές στη Μόρια και τον Καρά Τεπέ επίσης.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Από τις 5 Ιουνίου, ο αριθμός των συνολικών αφίξεων τρίτων χωρών υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα για το 2022, ανήλθε συνολικά σε 4.212. Από αυτόν τον αριθμό, περίπου 2.035 έχουν καταγραφεί να έχουν έφθασαν δια θαλάσσης, ενώ 2.177 πρόσφυγες έφθασαν στην Ελλάδα μέσω ξηράς. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η χώρα φιλοξενεί σήμερα περίπου 25.0001 πρόσφυγες τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στα νησιά, με 8% αυτών διαμένουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ενώ το εξακολουθεί να φιλοξενεί μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο, η Ελλάδα συχνά αποτυγχάνει να προστατεύσει τα δικαιώματά τους σε πολλά επίπεδα, μεταξύ άλλων λόγω τις παράνομες επιστροφές (pushbacks) των νεοαφιχθέντων στην Τουρκία, όπως καθώς και της απουσίας θεσμικής πολιτικής επιτροπείας όσον αφορά τους ασυνόδευτους ανηλίκους.
Οι επιστροφές στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας δεν πραγματοποιήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 λόγω των μέτρων Covid-19. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ζητήσει από τις τουρκικές αρχές να συνεχίσουν τις επιστροφές στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.