Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Ετήσια Αναφορά Δράσης 2023
ΑναφορεΣ - 03.10.2024

Ετησια Αναφορα ΔρασηΣ 2023

Οι Γιατροί του Κόσμου υποστήριξαν 26.763 ευάλωτους ανθρώπους σε Ελλάδα και εξωτερικό τη χρονιά με τη μεγαλύτερη καταγραφή ανθρωπιστικών κρίσεων της τελευταίας δεκαετίας

26.763 ωφελούμενοι, 47.647 ιατρικές ενέργειες, 18 προγράμματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, 4 Κινητές Μονάδες Υγείας για την παροχή αναγκαίων ιατρικών υπηρεσιών και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της χώρας. Οι Γιατροί του Κόσμου το 2023, τη χρονιά με τη μεγαλύτερη καταγραφή ανθρωπιστικών κρίσεων της τελευταίας δεκαετίας σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αφοσιωμένοι στην αποστολή τους για καθολική παροχή φροντίδας υγείας και προάσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή παρέχοντας τη βοήθειά τους έτσι ώστε να συμβάλουν στην ουσιαστική υποστήριξη των ανθρώπων που βρέθηκαν σε ανάγκη.

Μια χρονιά με σύνθετες γεωπολιτικές εξελίξεις, ενεργά και νέα μέτωπα πολέμου, μεγάλες φυσικές καταστροφές αλλά και πρωτόγνωρης έντασης καιρικά φαινόμενα, που δημιούργησαν παγκοσμίως έκτακτες ανθρωπιστικές κρίσεις, με στεγαστική επισφάλεια, απώλεια περιουσιών και εργασιών, νέα κύματα ανθρώπινης μετακίνησης και εστίες λοιμώξεων απειλητικών για τη δημόσια υγεία, οι Γιατροί του Κόσμου επιστράτευσαν όλους τους υλικούς και άυλους πόρους τους για την ανακούφιση και θεραπεία του ανθρώπινου πόνου.

Χιλιάδες ευάλωτες γυναίκες και παιδιά, πρόσφυγες και μετανάστες, ασυνόδευτοι ανήλικοι και θύματα βίας, άνθρωποι χωρίς πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έλαβαν και το 2023 αναγκαίες υπηρεσίες υγείας, μείωσης βλάβης και διαμεσολάβησης. Τα Πολυϊατρεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και η Γυναικολογική και Παιδιατρική Κλινική που λειτουργεί καθημερινά από το 2011 εντός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο, προσέφεραν ένα ολιστικό πλαίσιο υποστήριξης, ενώ αντίστοιχες υπηρεσίες παρείχαν οι 4 Κινητές Μονάδες Υγείας της Οργάνωσης με εβδομαδιαίες επισκέψεις στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν 21 αποστολές σε απομακρυσμένες ή υποβαθμισμένες περιοχές της Ελλάδας με πλήρως εξοπλισμένες ιατρικές μονάδες, δίνοντας προτεραιότητα στις ευάλωτες αυτές ομάδες πληθυσμού.

Παράλληλα, στα προγράμματα στεγαστικής μέριμνας της Οργάνωσης στην πρωτεύουσα (Υπνωτήριο Αστέγων και Ανοικτό Κέντρο Διαμονής για Ευάλωτες Γυναίκες “A Step Forward”), εκατοντάδες άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο και ένα περιβάλλον προστασίας και ενδυνάμωσης για να μπορέσουν να αυτονομηθούν. Στο πλαίσιο ακριβώς της ένταξης και της συμπερίληψης, υποστηρίχθηκαν ψυχοκοινωνικά, μέσα από ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα, κοινωνικές ομάδες περιθωριοποιημένες ή σε κίνδυνο περιθωριοποίησης, όπως Ρομά, άτομα τρίτης ηλικίας, ΛΟΑΤΚΙ+ μεταναστευτικοί-προσφυγικοί πληθυσμοί μεταξύ άλλων.

Ανταποκρινόμενοι άμεσα σε επείγουσες καταστάσεις, οι Γιατροί του Κόσμου το καλοκαίρι που άφησε 1.726.260 καμένα στρέμματα δασικής έκτασης στη χώρα, βρέθηκαν στα μέτωπα των πυρκαγιών της Αττικής –και όχι μόνο– για τη φροντίδα των πυρόπληκτων συνανθρώπων μας, ενώ με το ξέσπασμα της κακοκαιρίας “Daniel”, που βύθισε κάτω από το νερό τη Θεσσαλία, έσπευσαν στο πλευρό των πλημμυροπαθών για 9 συνεχείς μήνες προσφέροντας ιατρική, υλική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Ταυτόχρονα με την επείγουσα δράση στην Ελλάδα, η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια της Οργάνωσης επεκτάθηκε, πέρα από τη σταθερή παρουσία στην Ουκρανία ήδη από το 2022, στην εμπόλεμη Γάζα, καθώς και στην Τουρκία και τη Συρία που έπληξαν οι φονικοί «δίδυμοι σεισμοί».

Υλοποιώντας τη δέσμευση «Φροντίδα για Όλους», σε μια χρονιά με σημαντικές προκλήσεις και πολλαπλά μέτωπα κρίσεων, οι Γιατροί του Κόσμου ήταν παρόντες και ενεργοί Όπου Υπάρχουν Άνθρωποι, χάρη στην ανθρώπινη αλυσίδα αλληλεγγύης που φτιάχτηκε με τη συμβολή των συμμάχων, των εθελοντών και του προσωπικού της Οργάνωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ