Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Αντιμετώπιση της Covid19 σε ΚΥΤ
ΕρευνεΣ - 09.09.2020

Αντιμετωπιση τηΣ Covid19 σε ΚΥΤ

Υγειονομικό σχέδιο ετοιμότητας και απόκρισης για την αντιμετώπιση της επιδημίας COVID19 σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης βασιζόμενο στην περίπτωση της Μόριας.

Πλάνο ετοιμότητας

Το πλάνο ετοιμότητας θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα σχέδιο για την επέκταση της χωρητικότητας στις εγκαταστάσεις του ΕΣΥ, συμπεριλαμβανομένου του Βοστάνειου Νοσοκομείου αλλά και της υποστήριξης στα κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας που βρίσκονται σε Μυτιλήνη και Καλλονή. Μέσα και γύρω από τον καταυλισμό της Μόριας, η Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο μαζί με τις οργανώσεις που παρέχουν υπηρεσίες υγείας και υπηρεσίες WASH πρέπει να προετοιμάσουν μια ξεχωριστή εγκατάσταση από το Κέντρο Υποδοχής, προκειμένου να μετριαστεί ο αρνητικός αντίκτυπος της επιδημίας εντός του ΚΥΤ, ενώ η άμεση πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη του πληθυσμού πρέπει να διασφαλιστεί άμεσα, είτε μέσω του ΠΑΑΥΠΑ είτε μέσω άλλου επαρκούς μηχανισμού. Παράλληλα θα πρέπει άμεσα να μετακινηθούν όλες οι ευάλωτες περιπτώσεις ηλικιωμένων, ατόμων με υποκείμενα νοσήματα, ΑμΕΑ, εγκύων, λεχώνων και βρεφών σε εναλλακτικές δομές υποδοχής στο νησί.

Προετοιμασία

Οι ΓτΚ Ελλάδας προτείνουν την προετοιμασία τουλάχιστον 100 κλινών απομόνωσης για πιθανούς ασθενείς COVID-19, ανά 6.000 άτομα και την ταχεία ταυτοποίηση των κατάλληλων χώρων κοντά στο KYT της Μόριας, προκειμένου να δημιουργηθούν οι νέες εγκαταστάσεις απομόνωσης και θεραπείας, με επικεφαλής τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τoν ΕΟΔΥ και μια διατομεακή ομάδα της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες μαζί με τις τοπικές αρχές. Η δημιουργία πρόσθετων κλινών εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης και ιατρικού προσωπικού, καθώς και από τη διαθεσιμότητα χώρου, υποδομών WASH και την επιχειρησιακή ικανότητα των εμπλεκομένων.

Η προώθηση της υγιεινής πρέπει να κλιμακωθεί στην περιοχή της Μόριας με την αύξηση του αριθμού των χώρων για πλύσιμο χεριών, των εγκαταστάσεων υγιεινής, των χώρων υγείας, της διατροφής, των κοινοτικών κέντρων και άλλων χώρων παροχής υπηρεσιών. Οι οργανώσεις και οι φορείς που παρέχουν υπηρεσίες WASH πρέπει να πραγματοποιήσουν εργασίες απολύμανσης, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης σημείων πλύσης χεριών σε όλους τους χώρους του ΚΥΤ και στο Olive Grove μαζί με την εγκατάσταση τουαλετών, με σχέδιο να καλύψουν και τις περιοχές που βρίσκονται εκτός του ΚΥΤ.

Η επικοινωνία με τις κοινότητες πρέπει να βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλους τους προσφυγικούς χώρους της Λέσβου, μέσω ηχογραφημένων μηνυμάτων, βίντεο, αφισών, φυλλαδίων, σεβόμενη τη διαφορετικότητα, την ευαισθησία των φύλων και την διαπολιτισμική διάσταση του θέματος. Η πληροφόρηση δεν πρέπει να διατίθεται μόνο από φορείς υγείας αλλά και από άλλους όπως οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων, οι κοινοτικοί διαμεσολαβητές, τα δίκτυα αλληλεγγύης και οι εθελοντές, σε όλες τις περιοχές της Μόριας, του Καρά Τεπέ και των εναλλακτικών δομών υποδοχής στη Λέσβο, με λεπτομερή εξήγηση για το πώς εξαπλώνεται ο ιός, πώς οι άνθρωποι μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους, πώς να εντοπιστούν τα συμπτώματα καθώς και πώς και πότε να αναζητήσουν φροντίδα.