Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Αντιμετώπιση Covid-19
Ενημερωτικο υλικο - 01.03.2021

Αντιμετωπιση Covid-19

Φροντίζοντας τον εαυτό μας και τους άλλους σε δύσκολους καιρούς

Χρήσιμες συμβουλές για την ψυχολογική υποστήριξη οικογενειών, παιδιών και νέων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν αγχωμένοι με την τρέχουσα κατάσταση και μπορεί να ανησυχούν για τους φίλους και τους συγγενείς τους που βρίσκονται σε άλλα μέρη του κόσμου. Οι καιροί που διανύουμε είναι δύσκολοι και αβέβαιοι για όλους, ορισμένοι άνθρωποι, όμως, δυσκολεύονται περισσότερο από άλλους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση λόγω των προσωπικών τους βιωμάτων.

Ορισμένοι από εμάς νιώθουν μπερδεμένοι και αβέβαιοι για το μέλλον μας, ενώ πολλοί αισθανόμαστε μοναξιά και μας είναι δύσκολο να μείνουμε μακριά από τους αγαπημένους μας. Είναι φυσιολογικό να νιώθουμε έτσι όταν αντιμετωπίζουμε μια κρίση. Έχετε, όμως, κατά νου ότι κάθε κρίση έχει αρχή, μέση και τέλος.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, ανεξάρτητα από το πού γεννηθήκατε ή τι γλώσσα μιλάτε, να ξέρετε πως υπάρχει βοήθεια για ό,τι κι αν περνάτε. Θυμηθείτε, δεν είστε μόνοι – θα το περάσουμε μαζί. Είναι φυσιολογικό να νιώθουμε ανήσυχοι ή στρεσαρισμένοι, αλλά είναι πραγματικά σημαντικό να προσέχουμε την υγεία μας και την ευημερία μας όσο το δυνατόν περισσότερο.

Το έγγραφο αυτό περιλαμβάνει βασικές πρακτικές για να φροντίσετε τον εαυτό σας και ορισμένους χρήσιμους τρόπους για να λάβετε υποστήριξη. Είναι προϊόν συνεργασίας μεταξύ των Γιατρών του Κόσμου Ηνωμένου Βασιλείου, των ΓτΚ-Ελλάδας και του Εργαστηρίου Σχολικής Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και προτείνει χρήσιμες συμβουλές ψυχολογικής υποστήριξης για οικογένειες, παιδιά, νέους και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Το περιεχόμενο του παρόντος εγγράφου καταρτίστηκε κατόπιν συνεργασίας του Εργαστηρίου Σχολικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και των ΓτΚ-Ελλάδας στο πλαίσιο της παρέμβασης για την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ΓτΚ-Ελλάδας, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Ένταξη και τη Μετανάστευση (European Programme for Integration and Migration, EPIM).