Χωρίς χαρτιά/ Χωρίς Υγεία;
Έγκυες και παιδιά στην Ελλάδα

Οι μετανάστες χωρίς χαρτιά αντιμετωπίζουν πλήθος προβλημάτων σε ό, τι αφορά την πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα στα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα προβλήματα αυτά οφείλονται σε νόμους που περιορίζουν ή αποκλείουν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, στην πολυπλοκότητα του συστήματος υγείας, στο φόβο σύλληψης ή καταγγελίας, ακόμα και στην άρνηση παροχής υγειονομικής περίθαλψης ή σε άλλου είδους διακρίσεις. 

Πρόκειται για μια κατάσταση που αντίκειται στον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας με βάση τον οποίο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα χωρίς διακρίσεις στην κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Η εν λόγω δεοντολογία υπογραμμίζει, επίσης, ότι οι γιατροί και άλλα άτομα ή οργανισμοί που συμμετέχουν στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης έχουν από κοινού την ευθύνη της αναγνώρισης και του σεβασμού των δικαιωμάτων αυτών.

Οι Γιατροί του Κόσμου συνεχίζουν την εκστρατεία τους για την προώθηση της ισότιμης πρόσβασης
στην ιατρική περίθαλψη των μεταναστών χωρίς έγγραφα που ζουν στην Ευρώπη.
Με αφορμή δε τη δημοσιοποίηση της διακήρυξης τους
«για μια πρόσβαση χωρίς διακρίσεις στην υγεία»
και της διοργάνωσης του πανευρωπαϊκού συνεδρίου*
σας προσκαλούν σε Συνέντευξη Τύπου
την Τρίτη 18 Μαΐου και ώρα 13.00 π.μ.
στο κτίριο των Γιατρών του Κόσμου
(Σαπφούς 12, Αθήνα).

Οι Γιατροί του Κόσμου δημοσιεύουν την έκθεση του Δικτύου HUMA που αφορά την πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη των μεταναστών χωρίς έγγραφα παραμονής.

Ο γενικός στόχος του Δικτύου HUMA είναι να προάγει μία ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα υποστηρικτικό, ενεργό δίκτυο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

*Το συνέδριο « Χωρίς Χαρτιά/ Χωρίς Υγεία- Έγκυες και παιδιά στην Ελλάδα» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Μαΐου 2010 στον ΟΛΠ.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •