Ένα περιστατικό του Παιδιατρικού τμήματος στο Πολυϊατρείο Αθήνας που παρακολουθείται από την παιδίατρο Ekaterina Shtukkert.

Νεογνό μόλις 28 ημερών που προσήλθε από τη μητέρα του για προληπτική εξέταση και εμβολιασμό, βρέθηκε ότι έχει σοβαρού βαθμού ίκτερο. Ενώ, περίπου 20 μέρες νωρίτερα, στην ηλικία των 6 ημερών έγινε παραπομπή από παιδίατρο για άμεση αντιμετώπιση ίκτερου στη μονάδα νεογνών (δόθηκε ένα απλό παραπεμπτικό σημείωμα), η εκτίμηση δεν έγινε ποτέ, καθώς η οικογένεια, που πρόερχεται από Αφγανιστάν, διαμένει εκτός της δομής Σχιστού και δε διαθέτει έγγραφα (ΠΑ 4806).

Η μητέρα δεν έλαβε ποτέ γνώση ότι έχει δικαίωμα για άμεση ιατρική περίθαλψη ακόμα και χωρίς ΑΜΚΑ /ΠΑΑΥΠΑ. Δε γνώριζε επίσης τους κινδύνους που έχει ο σοβαρός πυρηνικός ίκτερος, που μπορεί να ευθύνεται για μη αναστρέψιμα νευρολογικά προβλήματα, όπως κώφωση, σπαστική παράλυση και άλλα πολύ σημαντικά λειτουργικά και κινητικά ελλείμματα.

Στο ιατρείο μας, η μητέρα ενημερώθηκε για δικαιώματα ιατρικής περίθαλψης και το νεογνό νοσηλεύτηκε την ίδια μέρα κατόπιν παραπομπής μας. Ο ίκτερος υποχώρησε και έγινε η απαραίτητη διερεύνηση για τις αιτίες του. Αν και αποκλείστηκε νόσημα θυρεοειδούς αδένα, αιμολυτικά προβλήματα, λοίμωξη και άλλα, σήμερα το μωρό έχει ακόμα τις επιπτώσεις ίκτερου, όπως υπερτονία και ευερεθιστότητα. Για αυτό θα χρειαστεί πολλαπλές εξετάσεις και παρακολούθηση νευρολόγου “σε εξωτερική βάση” σύμφωνα με τις οδηγίες εξόδου, πράγμα πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε άστεγο πρόσφυγα, χωρίς ασφάλεια και χωρίς κοινωνικό λειτουργό. Το ιατρείο μας συνεχίζει την παρακολούθηση και την υποστήριξη της οικογένειας για όλες αυτές τις ανάγκες.

Η ιατρική δεν έχει “διέξοδο κινδύνου” ούτε “δεύτερη ευκαιρία” όσον αφορά σοβαρά προβλήματα. Ταυτόχρονα, τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να σου πουν τι πρόβλημα έχουν και πολλές φορές κουβαλάνε το βάρος της ασθένειας, το οποίο οι γονείς τους δεν γνωρίζουν. Για αυτό και πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους μικρούς μας ασθενείς πολύ εξατομικευμένα.

Στις ημέρες μας ο ίκτερος κάθε βαθμού αντιμετωπίζεται άριστα .Για να αποφύγουμε τους εφιάλτες του 19ου αιώνα, όλα τα παιδιά πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά και επί προβλημάτων να παραπέμπονται άμεσα.

 

mitera-paidi-megaΤο Παιδιατρικό Τμήμα του Ανοικτού Πολυιατρείου υποστηρίζεται μέσω του προγράμματος «Μητέρα & Παιδί» που στοχεύει στην διασφάλιση της προσβασιμότητας εγκύων, μητέρων και παιδιών στις υπηρεσίες υγείας και έχει χορηγό την ελληνική εταιρεία ΜΕΓΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Α.Ε.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

202106-MdM-Newsletter-01