Οι διαταραχές στην ομιλία και την κατανόηση του λόγου σε ένα παιδί είναι πρόκληση για όλη την οικογένεια. Τα παιδιά με δυσκολίες ομιλίας, που έχουν συνήθως και Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα, χρειάζονται μια πρώιμη παρέμβαση με έναν ειδικό τρόπο για να ξεκλειδωθεί η επικοινωνία τους και να μάθουν να συμμετέχουν, πριν ξεκινήσει η δική τους κοινωνικοποίηση και βρεθούν σε ένα περιβάλλον τόσο διαφορετικό από τα ίδια και την οικογένειά τους.

Η μητέρα ενός μικρού αγοριού, μόλις δύο ετών, από την Νιγηρία ζήτησε τη βοήθεια μας διότι το παιδί της, ενώ έχει εξαιρετικές ικανότητες στους αριθμούς, αδυνατεί να συμμετέχει στις ομαδικές δραστηριότητες και δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τους γύρω του. Η μητέρα έχοντας επίγνωση της κατάστασης, μας ζήτησε να τη φέρουμε σε επαφή με έναν ειδικό.
Αρχικά απευθυνθήκαμε για ραντεβού σε ειδικούς δημόσιων νοσοκομείων, όμως ακόμα και μετά από πολλά τηλεφωνήματα, δεν υπήρχαν διαθέσιμα ραντεβού. Στη συνέχεια ήρθαμε σε επαφή με μια εθελόντριά μας λογοθεραπεύτρια που έδωσε την ευκαιρία που χρειαζόταν το μικρό αγόρι, ξεκινώντας συνεδρίες με την μαμά του, καθώς και οι γονείς έχουν βαθιά ανάγκη για υποστήριξη και καθοδήγηση. Για αυτό το λόγο, οι συνεδρίες γίνονται κυρίως για τους φροντιστές των παιδιών. Στην ουσία, οι γονείς μαθαίνουν να προσεγγίζουν και να εκπαιδεύουν το παιδί τους στην καθημερινότητα. Η παρουσία ειδικού είναι απαραίτητη για να μάθουν το πρόβλημα, να έχουν ενθάρρυνση και τα απαραίτητα “εργαλεία”.

Κάθε παιδί αξίζει να ζει, να αγαπάει και να μαθαίνει. Και εμείς να είμαστε στο πλευρό του κάθε παιδιού για να το βοηθήσουμε. Είναι μεγάλη μας να συνεργαζόμαστε με εθελοντές σαν την κυρία Λευθέρη, η οποία ως Ειδική Λογοθεραπείας πήρε την πρωτοβουλία να παρέχει συμβουλευτική στους γονείς σε γενικό πλαίσιο, εκτός από τις συνεδρίες επί ειδικότερων θεμάτων.

Προς το παρόν ο μικρός μας φίλος αρχικά μαθαίνει τρόπους να επικοινωνεί και να αλληλεπιδρά με τους γονείς του.

 

Mother-child-mega-logos-tr

Το Παιδιατρικό Τμήμα του Ανοικτού Πολυιατρείου υποστηρίζεται μέσω του προγράμματος «Μητέρα & Παιδί» που στοχεύει στην διασφάλιση της προσβασιμότητας εγκύων, μητέρων και παιδιών στις υπηρεσίες υγείας και έχει χορηγό την ελληνική εταιρεία ΜΕΓΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Α.Ε.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

IMG_4146