Όντας Μάρτυρες της Δυστυχίας

Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012 – Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Εικοσιένα μήνες μετά την έναρξη της Συριακής επανάστασης, η βία κατά των πολιτών συνεχίζεται και ο φόρος αίματος ανέρχεται σε περισσότερους από 40.000 νεκρούς. Για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και να φροντίσουν τους τραυματίες, οι Γιατροί του Κόσμου – Médecins du Monde (MdM) έθεσαν σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα εκτάκτου ανάγκης σε καταυλισμό του χωριού Qah, στη βορειοδυτική Συρία. 

Photo: Γιώργος Μουτάφης

Με τον αριθμό των εσωτερικών προσφύγων να αυξάνεται (περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών) και την έκρηξη βίας, οι ΓτΚ άνοιξαν τον Οκτώβριο στη βορειοδυτική Συρία, ένα κέντρο παροχής στοιχειώδους ιατρικής περίθαλψης. Στο κέντρο του κοντινού χωριού Qah, όπου έχουν καταφύγει 5.000 Σύροι, οι Γιατροί του Κόσμου δέχονται εκατοντάδες ασθενείς τη μέρα, κατά κύριο λόγο γυναίκες και παιδιά.

‘Τα κυριότερα θέματα υγείας που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γιατροί σχετίζονται με τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων κατά την διάρκεια των πολλαπλών εκτοπισμών που έχουν υποστεί. Σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να φύγουν βιαστικά, με αποτέλεσμα να αφήνουν πίσω όλα τα υπάρχοντά τους, γεγονός που τους κάνει ακόμη πιο ευάλωτους’, λέει ο γενικός συντονιστής των ΓτΚ  κ. Τζόελ Γουέιλερ.

Ενόψει του χειμώνα, Οι Γιατροί του Κόσμου διανέμουν κουβέρτες, σαπούνι και πλαστικά παραπετάσματα για την κάλυψη των σκηνών, προκειμένου να εξασφαλίσουν για τους πρόσφυγες καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για να αντέξουν τον χειμώνα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η εγκατάσταση συστήματος παροχής νερού καθώς και η διανομή πακέτων με βασικά είδη προσωπικής υγιεινής, έτσι ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης λοιμωδών ασθενειών στον καταυλισμό.

Εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι έχουν επίσης βρει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες και τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι ως το τέλος του έτους, ο αριθμός τους θα ανέρθει στους 720.000. 

Στην Ιορδανία, Οι ΓτΚ βρίσκονται στην κωμόπολη Ράμθα, στο Πάρκο του Βασιλιά Αμπντουλάχ, και στον καταυλισμό του Ζαατάρι, εκεί όπου τώρα φιλοξενούνται περισσότεροι από 30.000 Σύροι πρόσφυγες. Οι Γιατροί του Κόσμου  από κοινού με το Υπουργείο Υγείας της Ιορδανίας παρέχουν στοιχειώδης ψυχική και ιατροφαρμακευτική φροντίδα σε αυτούς τους ευπαθείς πληθυσμούς.

Στο Λίβανο, στην κοιλάδα Μπεκάα, Οι Γιατροί του Κόσμου, με την συνεργασία της Λιβανέζικης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Amel, στηρίζουν και εφοδιάζουν με φάρμακα δύο κέντρα υγείας, όπου γίνονται περίπου 1.000 γνωματεύσεις τον μήνα.

Με αφορμή την 10η Δεκεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Γιατροί του Κόσμου σας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να πούμε όχι σ΄αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Οι ΓτΚ καλούν του ένοπλους δράστες να σεβαστούν τους κανονισμούς του Διεθνούς Δικαίου που σκοπό έχουν να περιορίσουν τις συνέπειες της βίας που δέχονται οι πολίτες, οι τραυματίες και οι εργαζόμενοι στην υγεία. 

Διαβάστε το ΠακέτοΤύπου

Δείτε το βίντεο της παρουσίασης

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

giorgos-moutafis-low-def-bought-photo.jpg