Ποια είναι η νέα νόσος του κορονοϊού (COVID-19);

 • Οι κορονοϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που εντοπίζονται τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους. Ορισμένοι μολύνουν τους ανθρώπους και είναι γνωστό ότι προκαλούν ασθένειες που κυμαίνονται από ένα απλό κρυολόγημα έως σοβαρότερες ασθένειες. Ο νέος κορονοϊός και η ασθένεια του (COVID-19) είναι ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού που βρέθηκε για πρώτη φορά στο Wuhan της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019.
 • Υπάρχουν ακόμα ορισμένα πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τον ιό, αλλά οι ερευνητές εργάζονται σκληρά για να μάθουν πώς να τον αποτρέψουν και να τον θεραπεύσουν.

Πόσο επικίνδυνο είναι;

 • Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο κορονοϊός είναι ήπιος και παρόμοιος με ένα απλό κρυολόγημα (ρινική καταρροή, πυρετός, πονόλαιμος, βήχας και δύσπνοια).
 • Μπορεί να είναι πιο σοβαρή για ορισμένα άτομα και μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία ή δυσκολίες στην αναπνοή. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα ή υπάρχουσες ασθένειες (όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι καρδιοαναπνευστικές νόσοι των καρδιών ή των πνευμόνων) φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στη σοβαρή ασθένεια του ιού.
 • Η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, αλλά αυτό είναι σπάνιο.

Πώς κάποιος παίρνει τον ιό;

 • Ένα υγιές άτομο μπορεί να πάρει τον ιό από ένα μολυσμένο άτομο. Ο ιός εξαπλώνεται μέσω άμεσης επαφής με «σταγόνες» σάλιου που περιέχουν τον ιό. Αυτά τα υγρά εξέρχονται από τη μύτη ή το στόμα.

Για παράδειγμα, όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, αυτά τα σταγονίδια μπορούν να εισέλθουν στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα ενός άλλου ατόμου ή ένα μολυσμένο άτομο φτερνίζεται και βήχει στα χέρια του και αγγίζει ένα άλλο άτομο ή επιφάνεια. Και όταν ένα άτομο αγγίζει επιφάνειες και αντικείμενα που έχουν μολυνθεί από αυτά τα σταγονίδια. Δεν είναι ακόμη γνωστό αν και πόσο διαρκεί ο ιός σε επιφάνειες, αλλά η γέλη αλκοολούχων χεριών μπορεί να την σκοτώσει.

Ο νέος κοροναϊός συνήθως μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με μολυσμένο άτομο, για παράδειγμα, όταν τα φροντίζει. “Κοντινή επαφή” σημαίνει ότι το αγγίζετε, αγγίζετε τα αντικείμενα που έχει χρησιμοποιήσει η βήξει πάνω σε αυτά ή περνάτε πολύ χρόνο μαζί με το μολυσμένο άτομο έχοντας απόσταση λιγότερη από ένα μέτρο με αυτό.

Τι μπορώ να κάνω για να προστατεύσω τον εαυτό μου και την οικογένειά μου;

Εδώ είναι πέντε προφυλάξεις που μπορείτε και εσείς και η οικογένειά σας να λάβετε για να αποφύγετε τη μόλυνση

 1. Πλύνετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Εάν δεν είναι διαθέσιμο το σαπούνι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί γέλη με βάση το οινόπνευμα για να ξεπλυθούν τα μικρόβια.
 2. Όταν βήχετε ή φτερνίζεστε, καλύψτε το στόμα ή τη μύτη με τον λυγισμένο αγκώνα σας ή με ένα χαρτομάντηλο. Προσπαθήστε να μην φτερνίζεστε και βήχεται στα χέρια σας γιατί τότε θα διαδώσετε τον ιό με τα χέρια σας. Ρίξτε το χαρτομάντηλο σε ένα δοχείο. Αν βήχετε / φτερνίζεστε στο χέρι σας, μην αγγίζετε τίποτα και πλύνετε αμέσως τα χέρια σας με σαπούνι και νερό.
 3. Αποφύγετε την στενή επαφή με οποιονδήποτε που βήχει, φτέρνιζεται ή έχει αρρωστήσει. Κρατήστε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου (3 πόδια) και ενθαρρύνετε τους να μεταβούν σε κοντινό κέντρο υγείας.
 4. Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας. Τα χέρια αγγίζουν πολλά πράγματα που μπορούν να έχουν μολυνθεί από τον ιό.
 5. Δεν προσερχόμαστε σε ιατρείο ή σε μονάδα υγείας σε περίπτωση εμφανίσεως ήπιων συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχα, καταρροή, πυρετός, φλεγνύγια).

Χρειάζομαι μάσκα για να προστατεύσω τον εαυτό μου από το COVID-19;

Όχι, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε από τη νέα ασθένεια του coronavirus (COVID-19) είναι να πλένετε τα χέρια σας καλά και συχνά.

 • Εάν είστε υγιείς, χρειάζεται να φοράτε μάσκα μόνο αν φροντίζετε κάποιο άτομο που μπορεί να έχει COVID-19.
 • Εάν φτερνίζεστε ή βήχετε, πρέπει να φοράτε μάσκα για να μην εξαπλωθεί ο ιός στους άλλους ανθρώπους ή σε επιφάνειες.

 

Είναι η νέα νόσος του κοροναϊού (COVID-19) πολύ μεταδοτική / είναι εύκολο να μολυνθεί κάποιος από τον ιό;

Είναι πιο δύσκολο να μολυνθείτε από τον κορωναϊό από ότι νομίζετε. Χρειάζεστε να έρθετε σε στενή, άμεση επαφή με ένα άρρωστο άτομο (ή με αντικείμενα και επιφάνειες που έχει χρησιμοποιήσει το άτομο) για να μολυνθείτε από τον ιό. Πολλοί από τους ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο είναι οι φροντιστές και τα μέλη της οικογένειας που φροντίζουν έναν άρρωστο χωρίς εξοπλισμό ατομικής προστασίας.

 

Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για την πρόληψη ή τη θεραπεία του νέου κορωναϊού;

Η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί και πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη ανακάμψει από αυτήν. Παρόλο που δεν συνιστάται κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο, οι μολυσμένοι με τον ιό θα πρέπει να λαμβάνουν φροντίδα για να ανακουφίσουν και να θεραπεύσουν τα συμπτώματα. Εκείνοι με σοβαρή ασθένεια θα πρέπει να νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.

Υπάρχει εμβόλιο;

Δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο επειδή πρόκειται για νέο ιό. Χρειάζεται χρόνος για την ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου που είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Οι ερευνητές εργάζονται σε αυτό.

Το να υπάρχει ένας ασθενής COVID-19 σε νοσοκομείο στη χώρα μου θέτει σε κίνδυνο όλους τους ανθρώπους;

Τα νοσοκομεία είναι διατεθειμένα να φροντίζουν ασθενείς με μολυσματικές ασθένειες. Έχοντας έναν ασθενή της νέας νόσου του κοροναϊού (COVID-19) σε ένα νοσοκομείο σημαίνει ότι θα λάβουν τη σωστή θεραπεία για να τους βοηθήσουν να γίνουν υγιείς και να αποτρέψουν τη διάδοση της νόσου.

Πρέπει να αποφύγουμε τους ανθρώπους που προέρχονται από την Κίνα;

Πρέπει να χρησιμοποιούμε τα ίδια προστατευτικά μέτρα με οποιοδήποτε άτομο (ανεξάρτητα από την εθνικότητα, την προέλευση κλπ.) που μπορεί να είναι άρρωστος και να παρουσιάζει συμπτώματα παρόμοια το κοινό κρυολόγημα (ρινική καταρροή, πυρετός, πονόλαιμος, βήχας και βραχυχρόνια αναπνοή). Αυτά περιλαμβάνουν το συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή τζελ χεριών με βάση το αλκοόλ για να πλύνετε τα μικρόβια από τα χέρια – διατηρώντας απόσταση από κάθε άτομο που βήχει, φτερνίζεται ή είναι άρρωστος (απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου) και ενθαρρύνετέ τους να μεταβούν σε κοντινό κέντρο υγείας.

Πρέπει να αποφύγουμε την κινεζική τροφή;

Η νέα νόσος του κοροναϊού (COVID-19) δεν μεταδίδεται με την κατανάλωση κινεζικών τροφίμων. Είναι ασφαλές να τρώτε κάθε πλήρως μαγειρεμένο φαγητό σε ένα υγιεινό και καθαρό περιβάλλον.

Πώς μπορώ να διατηρήσω το παιδί μου ασφαλές;

Είναι σημαντικό να διδάξετε στα παιδιά σας να πλένουν τακτικά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό ή τζελ χεριών με βάση το αλκοόλ. Θα πρέπει επίσης να τους διδάξετε να βήχουν / φτερνίζονται στον λυγισμένο αγκώνα τους ή σε ένα χαρτομάντηλο και να βάζουν το χαρτομάντηλο κατευθείαν στα σκουπίδια και να πλύνουν τα χέρια τους αμέσως μετά. Κρατήστε τα παράθυρα ανοιχτά στο σπίτι και στις δημόσιες συγκοινωνίες, ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί και να απομακρύνει τα μικρόβια!

 

Αν νομίζεις ότι έχεις νοσήσει από τον κορονοϊό και έχεις σοβαρά συμπτώματα, κάλεσε στο αριθμό 1135 του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας

https://eody.gov.gr/

https://www.who.int/

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •