Η 15η Ιουνίου κάθε χρόνου ορίσθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακομεταχείρισης των Ηλικιωμένων, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό, σχετικά με την κακομεταχείριση που υφίστανται οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, από τους ανθρώπους υπεύθυνους για τη φροντίδα τους (συνοδοί, σύντροφοι, σύζυγοι, μέλη της οικογενείας). Η κακομεταχείριση εκδηλώνεται ως βία, εκμετάλλευση, παραμέληση και παράλειψη.

Περιπτώσεις κακομεταχείρισης ηλικιωμένων που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως είναι:

 • Τραυματισμοί,
 • Αφυδάτωση, απώλεια βάρους,
 • Πλημμελής εφαρμογή θεραπευτικής αγωγής,
 • Ασυνήθιστη συναισθηματική συμπεριφορά,
 • Ξαφνικές αλλαγές σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή διαθήκες

Η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού #Covid19, ανέδειξε μεταξύ άλλων και το θέμα της μοναχικότητας των ηλικιωμένων ατόμων. Άτομα τρίτης ηλικίας χρειάστηκε να μείνουν και συνεχίζουν να μένουν μακριά από τους οικείους τους, αφενός λόγω των περιοριστικών μέτρων και αφετέρου φοβούμενοι για την υγεία τους. Σε ακόμα δυσκολότερη κατάσταση βρέθηκαν oι άνθρωποι που ζουν εντελώς μόνοι, χωρίς συγγενείς.

Οι Γιατροί του Κόσμου, αντιλαμβανόμενοι την δύσκολη κατάσταση στην οποία είχαν επέλθει τα ευάλωτα άτομα της τρίτης ηλικίας, ξεκίνησαν να υλοποιούν πιλοτικά το πρόγραμμα της Διαδικτυακής Συντροφιάς Ηλικιωμένων. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, πρόγραμμα το οποίο στόχο έχει να ελαττώσει όσο περισσότερο γίνεται το αίσθημα της μοναξιάς που βιώνει μεγάλο μέρος της ηλικιωμένης μερίδας του ελληνικού πληθυσμού.

 

Ταυτόχρονα οι ΓτΚ υλοποιούν το πρόγραμμα Υγιής Γήρανση 60+.

Η πρώτη βασική δράση του προγράμματος περιλαμβάνει την παροχή ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης στους ηλικιωμένους. Μέσω του προγράμματος, τα άτομα κυρίως ηλικίας άνω των 60 ετών δέχονται ιατρικές υπηρεσίες με σκοπό την παρακολούθηση των φυσιολογικών μεταβολών της υγείας τους αλλά των διαφόρων ασθενειών που αντιμετωπίζουν. Επιπλέον υπάρχει ειδική μέριμνα για την παραπομπή τους σε άλλες ειδικότητες ιατρών εντός της δομής των Γιατρών του Κόσμου εφόσον κρίνεται απαραίτητο.

Η δεύτερη βασική δράση του προγράμματος περιλαμβάνει την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι άτομα που έχουν χάσει το σύντροφο τους λόγω θανάτου. Παρέχεται συναισθηματική αξιολόγηση και συμβουλευτική, παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε επίπεδο ψυχολογικό, κοινωνικό και συμβουλευτικό, διεξαγωγή συμβουλευτικών ή θεραπευτικών συνεδριών, ενώ τέλος πραγματοποιείται διασύνδεση με υπηρεσίες πρόνοιας και με την ευρύτερη κοινότητα.

Οι ηλικιωμένοι μας έχουν ανάγκη από σεβασμό, αγάπη και επιμελημένη φροντίδα. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τις ρίζες που μας έδωσαν και την αγάπη στη ζωή μας.

 

quote-marks

 

Από τα όνειρα που ανάθρεψα το πιο πονετικό μου: να μη γερνάω μόνη.


 

Ας μη γερνούν μόνοι τους λοιπόν. Να μας έχουν δίπλα τους, σωστά και με αξιοπρέπεια, όπως τους πρέπει!

 

#Healthcare #Humanrights #Socialcare #Donate #Support #Nonprofit #Follow #Mdmgreece #WorldElderAbuseAwarenessDay2021#June15 #Awareness #Eldercare #RespectElder #RespectParents

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2021-elder-awareness-day