Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 3.000.000 ανθρώπων ετησίως.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι ένα πολύ σοβαρό μεταβολικό νόσημα.

Η εμφάνιση της πάθησης συμβαίνει όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να αξιοποιήσει σωστά τα επίπεδα γλυκόζης, παράγοντας ενέργεια, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν ελεύθερα στο αίμα.
Χωρίς θεραπεία τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι ικανά να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία.

Οι οξείες επιπλοκές του Διαβήτη είναι η Διαβητική κετοξέωση (ΔΚΟ) που είναι συνηθέστερη στον ΣΔτ1 και η υπεροσμωτική υπεργλυκαιμική κατάσταση (ΥΥΚ) αντίστοιχα στον ΣΔτ2.
Οι πιο μακροπρόθεσμες επιπλοκές του Διαβήτη αφορούν την επίδραση που έχει η μακροχρόνια υπεργλυκαιμία σε διάφορα σημεία του σώματος καθώς επηρεάζει τα αγγεία σε όλο τον οργανισμό.
Σε αυτές τις επιπλοκές περιλαμβάνονται η αμφιβληστροειδοπάθεια (έχουν επηρεαστεί τα αγγεία του ματιού), η καρδιαγγειακή νόσος ( έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και) η νεφροπάθεια και η Διαβητική νευροπάθεια.

Στο Ανοικτό Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου (Παθολογικό και Παιδιατρικό τμήμα),  αλλά και στο πρόγραμμα Υγιής γήρανση 60+ με  επισκέψεις κατ’ οίκον, διαγιγνώσκουμε τον ΣΔ τύπου 1 και 2 αντιμετωπίζουμε και παρακολουθούμε συστηματικά ασθενείς με ΣΔ (αποτελούν περί το 70% των περιστατικών μας, μαζί και με άλλες συνοσηρότητες) με εξειδικευμένο, κλινικό, εργαστηριακό έλεγχο και ρύθμιση της εκάστοτε φαρμακευτικής αγωγής τους, συμβάλλοντας έτσι:

  1. Στην βελτίωση υγείας των ασθενών μας ( ποιότητα ζωής )
  2. Χορηγία ή ηλεκτρονική συνταγογράφηση, της φαρμακευτικής αγωγής τους, ανάλογα με τα κοινωνικά κριτήρια/ περίπτωση (θεραπεία ιδιαίτερα δαπανηρή για το Εθνικό σύστημα υγείας)
  3. Στην αποσυμφόρηση δομών πρωτοβάθμιας υγείας από περιστατικά  δύσκολα που χρειάζονται συνεχή ρύθμιση.
  4. Στην πρόληψη επιπλοκών ΣΔ  και στην αντιμετώπιση τους από τα νοσοκομεία, γεγονός που  έχει  επιπτώσεις στην δημόσια  οικονομία  και στο σύστημα δημόσιας υγείας
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1650331955147877