Οι Γιατροί του Κόσμου / Médecins du Monde είναι μία διεθνής, ιατρική ανθρωπιστική Μη Κυβερνητική και ανεξάρτητη οργάνωση η οποία ιδρύθηκε το 1980 στη Γαλλία. Η ιδρυτική ομάδα που αποτελούνταν από 15 Γάλλους γιατρούς, πίστεψε στη δύναμη της μαρτυρίας, στην ανάγκη της άμεσης ιατρικής παρέμβασης και στο δικαίωμα της ίσης πρόσβασης στην ιατρική φροντίδα, με έμφαση στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς του πλανήτη.

Η πρώτη αποστολή των Γιατρών του Κόσμου είναι να θεραπεύσουν. Η δράση ωστόσο επεκτείνεται και πέρα από τον τομέα της υγείας:

Στηριζόμενοι πάντα στην ιατρική εμπειρία και σε πλήρη ανεξαρτησία, οι ΓτΚ μιλούν ανοιχτά κατά της παρεμπόδισης πρόσβασης στην υγεία, εναντίον της καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας. Σταθεροί υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αντιτίθενται στο ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων.

Σε αυτές τις αρχές στηρίχθηκε η ίδρυση της οργάνωσης «Médecins du Monde» που αργότερα άρχισε να επεκτείνεται και σε άλλες χώρες (Αργεντινή, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ισπανία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Σουηδία), δημιουργώντας ένα διεθνές δίκτυο άμεσης παρέμβασης.

Οι Γιατροί του Κόσμου αποτελούν σήμερα ένα αναπόσπαστο μέρος του διεθνούς δικτύου των Μη-Κυβερνητικών Ανθρωπιστικών Οργανώσεων.

Βάζοντας τα θεμέλια

Το 1978, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ένα πλοίο με 2.564 Βιετναμέζους πρόσφυγες στο πλοίο παρασύρθηκε από την πορεία του χωρίς σαφή προορισμό. Μια ομάδα γιατρών, διανοουμένων και δημοσιογράφων ξεκίνησε με ένα νοσοκομειακό πλοίο, το Île de lumière, για να παράσχει ιατρική βοήθεια και να γίνει μάρτυρας της δεινής θέσης των ανθρώπων της βάρκας. Την 1η Φεβρουαρίου 1980, γεννήθηκαν οι Γιατροί του Κόσμου (Médecins du Monde), με στόχο “να πάνε εκεί που άλλοι δεν θα πάνε, να καταθέσουν μαρτυρία για το ανυπόφορο και να προσφέρουν εθελοντικά”.

Για να παραθέσουμε ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Γιατρών του Κόσμου, η οργάνωση είχε ως στόχο, πάνω απ’ όλα, “να δημιουργήσει μια δομή ικανή να αντιμετωπίσει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό για τους διεθνείς οργανισμούς.”” Μετά τους ΓτΚ Γαλλίας, το επόμενο παράρτημα που δημιουργήθηκε ήταν οι ΓτΚ ΗΠΑ, το 1987, με τον Τζόναθαν Μαν (πρώην επικεφαλής του παγκόσμιου προγράμματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το AIDS). Κατά την επόμενη δεκαετία, δημιουργήθηκαν πολλές αντιπροσωπείες, όπως οι MdM ES, MdM GR, MdM SE και MdM CH.

Στο γύρισμα του αιώνα, οι ΓτΚ δημιούργησαν τα ακόλουθα γραφεία εκπροσώπησης με σκοπό τη συγκέντρωση κεφαλαίων, την πρόσληψη προσωπικού και την αναμετάδοση επικοινωνιών: MdM CA, MdM AR, MdM BE, MdM PT (1996- 2005), MdM NL, MdM UK, MdM DE και MdM JP (2006-2015).

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ, τα μέλη αποφάσισαν να δημιουργήσουν διάκριση μεταξύ των Αντιπροσωπειών (που έχουν δικαίωμα ψήφου) και των Γραφείων Εκπροσώπησης (που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου). Με αφορμή την έντονη επιθυμία αρκετών γραφείων εκπροσώπησης να ανεξαρτητοποιηθούν, το Διεθνές Δίκτυο αποφάσισε να ενθαρρύνει τα γραφεία αυτά να εφαρμόσουν εγχώρια προγράμματα και να ανεξαρτητοποιηθούν οικονομικά. Τα ιδρύματα που προηγουμένως χαρακτηρίζονταν ως Γραφεία Εκπροσώπησης μετατράπηκαν σε Αντιπροσωπείες ήδη από το 1999.

Το λογότυπο

Το λογότυπο των Γιατρών του Κόσμου σχεδιάστηκε το Νοέμβριο του 1987 από τον Ρίτσαρντ Ροσίν. Το περιστέρι που δεσπόζει στο κέντρο συμβολίζει την παγκόσμια ειρήνη και την ιατρική φροντίδα. Τα φύλλα του κλαδιού, αναπαριστούν τις πέντε ηπείρους και η χρήση του μπλε χρώματος αντιπροσωπεύει τη φυσική σύνδεση των ηπείρων, δηλαδή τον ουρανό και τη θάλασσα. Το περιστέρι συμβολικά διασχίζει τα σύνορα των χωρών και απεικονίζεται μέσα σε έναν κύκλο, ο οποίος είναι ο πλανήτης μας.

©MdM Greece - Logo - RGB

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •