Οι Γιατροί του Κόσμου ανταποκρινόμενοι πάντα στις ανάγκες της κοινωνίας και τις νέες προκλήσεις για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες εν μέσω της πανδημίας Covid19, καθώς και του αυστηρότερου περιορισμού της ελευθερίας μετακινήσεων, προσφέρουν στο Ανοιχτό Πολυϊατρείο Αθηνών δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε όσους ανθρώπους έχουν ανάγκη, μέσω του προγράμματος OPEN MINDS 21. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος πριν λίγες εβδομάδες επισκέφθηκε το τμήμα ψυχολογικής υποστήριξης ο 28χρονος Ν. από την Κινσάσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, εμφανώς ταλαιπωρημένος και με βλέμμα που αναζητούσε ένα παρηγορητικό σημάδι.

Ο ίδιος αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα του μαζί με την νεότερη αδερφή του εξαιτίας απειλητικών συνθηκών για τη ζωή τους. Όταν αρχικά έφτασαν στη Τουρκία ένιωσαν ότι ο φόβος για τη ζωή μπορεί να διαδεχθεί την αίσθηση ελπίδας για ένα πιο φωτεινό μέλλον. Ωστόσο, αρκετά απογοητευμένος αφηγούνταν πόσο επικίνδυνη είναι αυτή ψευδαίσθηση. Στο σπίτι το οποίο «φιλοξενούνταν» ήταν και το τελευταίο μέρος που είδε την αδερφή του πριν εξαφανιστεί. Περιέγραψε τον αποχωρισμό τους ύστερα από τον βίαιο εξαναγκασμό που υπέστησαν ώστε να παρέχουν σεξουαλικές υπηρεσίες επί πληρωμή.


Η εμπορία ανθρώπων (human trafficking) περιγράφεται ως το παράνομο εμπόριο ανθρώπων κυρίως για τους σκοπούς της εμπορικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή της καταναγκαστικής εργασίας. Ανά τον κόσμο η διακίνηση πιο συχνά συνδέεται με την εμπορία γυναικών και κοριτσιών για σεξουαλική εκμετάλλευση, με την εμπορία παιδιών για σεξουαλική εκμετάλλευση και σε μικρότερο βαθμό με την εμπορία ανθρώπων για εργασιακή εκμετάλλευση. Ενώ η εμπορία γυναικών και κοριτσιών για σεξουαλική εκμετάλλευση είναι αυτή που έχει διερευνηθεί περισσότερο, το εμπόριο ανδρών και αγοριών τόσο για σεξουαλική όσο και για εργασιακή εκμετάλλευση έχει λάβει λιγότερη προσοχή.


Ο Ν. συντετριμμένος από την εξαφάνιση της αδερφής του και γνωρίζοντας το κύκλωμα που την έχει εκμεταλλευτεί, βιώνει έντονη περίοδο θλίψης και ματαιότητας. Απειλούμενος πάλι ότι θα κινδυνεύσει η ζωή του αλλά και αυτή της αδερφής του αναγκάζεται να συμμορφωθεί στις υποδείξεις των διακινητών. Είναι μια κατάσταση πρωτόγνωρη όσο και επώδυνη. Στην πραγματικότητα οι περιπτώσεις ανδρών ως επιζήσαντες ανθρώπινης εμπορίας υπο-καταγράφονται γιατί τα θύματα αντιμετωπίζονται ως παράτυποι μετανάστες που απελάθηκαν χωρίς να διερευνηθούν οι περιπτώσεις τους και τα στερεότυπα φύλου που δύσκολα αναγνωρίζουν τους άντρες ως διακινηθέντες. Ο Ν. αποτελεί μια τέτοια ακριβώς περίπτωση ενός παράτυπου μετανάστη που είναι αόρατος σε μια νεοεισερχόμενη χώρα και ευάλωτος σε κάθε είδους διάκριση και εκμετάλλευση.

Ύστερα από ένα περίπου μήνα, με τη βοήθεια ενός ανθρώπου κατάφερε να ξεφύγει από το κύκλωμα και να ταξιδέψει στα παράλια της Τουρκίας έχοντας ως στόχο να περάσει απέναντι στην Ελλάδα. Τα καταφέρνει και αφηγείται πως είναι δυνατόν να οραματιστεί και να συνεχίσει τη ζωή του ύστερα από αυτή την εμπειρία και να αντέξει να ξυπνά κάθε μέρα όταν έχει χάσει κάθε ίχνος της αδερφής του.

Μέλημα μας και προτεραιότητα στους Γιατρούς του Κόσμου αλλά και του τμήματος ψυχολογικής υποστήριξης είναι να ενθαρρύνουμε το άκουσμα κάθε φωνής και να προωθήσουμε ένα ασφαλές και συμπονετικό πλαίσιο στήριξης που θα δράσει επανορθωτικά στη ζωή κάθε ανθρώπου που θα προστρέξει στην είσοδο του πολυϊατρείου μας.


 

Sponsors

Το Betshop.gr στηρίζει τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας, διασφαλίζοντας τη λειτουργική και οικονομική ενίσχυση του προγράμματος OpenMinds 21, για τη συνέχιση παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα, από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, σε ένα πλαίσιο αξιοπρέπειας και αποδοχής για όλους τους ανθρώπους δίχως διακρίσεις.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

202106-MdM-Newsletter-02