Newsletter
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022

©MdM Greece

 

ΜΗΤΕΡΑ & ΠΑΙΔΙ

Η S. από την Ουκρανία

Η S. περίμενε στο διάδρομο του Πολυϊατρείου των Γιατρών του Κόσμου το προγραμματισμένο της ραντεβού, ενώ η μικρή της κόρη, μόλις ενός έτους, κοιμόταν στην αγκαλιά της. Η μητέρα και η μικρή κόρη ήρθαν στην Ελλάδα λίγο μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, αφήνοντας πίσω το σύζυγό της και τον μεγαλύτερο γιό της.

Φτάνοντας στην Ελλάδα φιλοξενήθηκε σε μια φιλική οικογένεια που είχε έρθει στην Ελλάδα το 2014, έπειτα από την κρίση στην Κριμαία. Όλοι τους είχαν βιώσει τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου και την τεράστια δυσκολία του να αφήνεις τη χώρα σου αναζητώντας ασφάλεια σε έναν ξένο τόπο.

» Διαβάστε περισσότερα


©MdM Greece

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Οι ΓτΚ στα Διαπόντια Νησιά

Δεκαμελές κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, αποτελούμενο έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό (Παθολόγος, Γεροντολόγος, Πνευμονολόγος, Μαία, Νευρολόγος και βοηθός ιατρού), επισκέφθηκε τα Διαπόντια Νησιά με την Ιατρική Κινητή Μονάδα, από τις 17 έως τις 19 Σεπτεμβρίου.


ΥΠΝΩΤΗΡΙΟ ΑΣΤΕΓΩΝ

Υποστηρίζοντας ευάλωτους συνανθρώπους μας

Ο 68χρονος B. ήρθε στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία πριν μερικά χρόνια, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, αφού η οικονομική του κατάσταση του επέβαλε μια πολύ δύσκολη ζωή. Έζησε και εργάστηκε αρκετό καιρό σε αγροτική περιοχή της Μακεδονίας, μέχρι που το 2021, μη μπορώντας πλέον να ανταποκριθεί στις δυσκολίες των χειρωνακτικών εργασιών λόγω της ηλικίας του, βρέθηκε άνεργος.

» Διαβάστε περισσότερα


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Προληπτικοί δερματολογικοί έλεγχοι

Την Πέμπτη 8.9.2022, η ομάδα του Ανοικτού Πολυϊατρείου Θεσσαλονίκης, συμμετείχε στη δράση ευαισθητοποίησης και προληπτικών δερματολογικών ελέγχων, που διοργάνωσε ο ΔΟΜ, στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS που πραγματοποιείται στο χώρο του SolidarityNow. Πρόσφυγες από την Ουκρανία, τη Συρία, το Κονγκό, αλλά και γηγενής πληθυσμός που διαβιεί στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, εξετάστηκε από το δερματολόγο των ΓτΚ και πληροφορήθηκε για δερματολογικές παθήσεις, όπως το μελάνωμα, αλλά και τρόπους πρόληψης και φροντίδας.

» Διαβάστε περισσότερα


ΔΕΘ 2022

Έργα που αφορούν τον άνθρωπο και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του

Προσκεκλημένοι από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants) και το Εθνικό Σημείο Επαφής (ΕΣΕ), οι Γιατροί του Κόσμου παραβρέθηκαν στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2022. Η πρόσκληση έγινε στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Δουλεύουμε μαζί για μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου και κατά την οποία μίλησαν εκπρόσωποι οργανώσεων για τα χρηματοδοτούμενα από τα EEA Grants τα έργα που υλοποιούν και αφορούν τον άνθρωπο και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους.

» Διαβάστε περισσότερα


ΚΑΒΑΛΑ

Δράσεις πρόληψης για την Υγεία

Η ομάδα των ΓτΚ στην Καβάλα, συνέχισε τις δράσεις πρόληψης για την Υγεία, αναλαμβάνοντας τη διάθεση εμβολίων για παιδιά της ευρύτερης περιοχής που δεν έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ταυτόχρονα, η ομάδα προμήθευσε γηροκομεία της Καβάλας με φάρμακα και παραφαρμακευτικό υλικό, που συγκεντρώθηκαν μέσω δωρεών από συμπολίτες μας, ενώ η Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών της Καβάλας διοργάνωσε στις 16 Σεπτεμβρίου, προβολή της ταινίας «Δεσμοί Γυναικών», προσφέροντας όλα τα έσοδα για την αγορά παιδικών εμβολίων.


©MdM Greece

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ 60+

Συμμετοχή στην καθημερινότητα

Ενεργός γήρανση (Active Ageing) είναι η βελτιστοποίηση των προϋποθέσεων για καλή σωματική, ψυχική και κοινωνική υγείας, με στόχο την ενεργό συμμετοχή των ηλικιωμένων ατόμων στην κοινωνία, διασφαλίζοντας μια υψηλού επιπέδου διαβίωση κατά την φυσιολογική πορεία της γήρανσης. Μέσω της ενεργούς γήρανσης οι άνθρωποι συνειδητοποιούν τις δυνατότητές τους για σωματική, κοινωνική και ψυχική ευεξία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους κι έτσι παροτρύνονται να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία, μέσω της υποστήριξης και της ενθάρρυνσης για τη βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής.


©MdM Greece

 

A STEP FORWARD

Έναρξη σχολικής χρονιάς

Έναρξη της σχολικής χρονιάς και για τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Ανοικτό Κέντρο Διαμονής «A Step Forward», τα οποία επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες στις 12 Σεπτεμβρίου, μαζί με τους συμμαθητές τους. Ανάμεσά τους και τα έξι από τα οκτώ παιδιά της Iman από το Ιράκ, που ξεκίνησαν για πρώτη φορά ή συνέχισαν τη φοίτησή τους στις αντίστοιχες βαθμίδες, που εκτείνονται από το νηπιαγωγείο ως και το γυμνάσιο.


ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

Δίπλα στους κατοίκους απομακρυσμένων νησιών

Το ιατρείο των Γιατρών του Κόσμου στη Φολέγανδρο συνεχίζει τη λειτουργία του, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, τόσο για τους κατοίκους της Φολεγάνδρου, όσο και για εκείνους των γειτονικών νησιών, της Σικίνου, της Ηρακλειάς και των Κουφονησίων. Με εξειδικευμένο και έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παρέχεται η δυνατότητα διεξαγωγής τόσο αιματολογικών και βιοχημικών εξετάσεων όσο και ηλεκτροκαρδιογραφημάτων και υπερήχων.

» Διαβάστε περισσότερα


©MdM Greece

 

STREETWORK

Η κ. Χ. στο λιμάνι του Πειραιά

Η επιδείνωση των οικογενειακών και κοινωνικών σχέσεων, λόγω των περιορισμών από την πανδημία αλλά και η αύξηση των εξόδων διαβίωσης όσων δε διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία σε συνδυασμό με ψυχολογικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, έχει προκαλέσει μια σταθερή αύξηση του αριθμού ευάλωτων ηλικιωμένων συμπολιτών μας που μεταβαίνουν στο λιμάνι του Πειραιά σαν έσχατη λύση, έπειτα από εξώσεις στα ενοικιαζόμενα σπίτια που διέμεναν. Οι συντάξεις και τα επιδόματα αλληλεγγύης που λαμβάνουν οι ευάλωτοι συνάνθρωποί μας, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις πιεστικές στεγαστικές και επισιτιστικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν.


©MdM Greece

 

ΛΕΣΒΟΣ

Υπηρεσίες Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης

Η Α. ξεκίνησε το μακρινό ταξίδι της από το Αφγανιστάν, αναζητώντας μακριά από τη χώρα της, καλύτερες συνθήκες ζωής για την ίδια και την οικογένειά της. Έφτασε στη Λέσβο από την Τουρκία, έχοντας βιώσει πολλές δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της. Έχοντας εγκατασταθεί η οικογένεια στο ΚΥΤ Λέσβου, η Α. επισκέφθηκε την ομάδα των ΓτΚ για ψυχολογική υποστήριξη. Τα τραυματικά γεγονότα που έζησαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, είχαν δημιουργήσει μια τεταμένη κατάσταση εντός της οικογένειας. Για μέρες δεν μπορούσε να κοιμηθεί νιώθοντας μεγάλη ψυχολογική πίεση, ενώ το μικρό αγόρι της οικογένειας παρουσίαζε επίσης έντονο άγχος και ξεσπάσματα.

» Διαβάστε περισσότερα


inside

ΓΙΝΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ/ΡΙΑ
ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Συμμετέχοντας στην Ετήσια Δωρεά Στήριξης των Γιατρών του Κόσμου, συμβάλεις και εσύ να είμαστε δίπλα σε ακόμα περισσότερους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη για βοήθεια.

 

ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ

 

MdM-Logo_Tagline

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

MdM-Greece---141014