Newsletter
ΙΟΥΛΙΟΣ 2022

©MdM Greece

 

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Μέριμνα για άτομα από την Ουκρανία, που αναζητούν προστασία στην Ελλάδα

Το πρόγραμμα των Γιατρών του Κόσμου αφορά στο σχεδιασμό, την οργάνωση και την παροχή φροντίδας υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε εκτοπισθέντα άτομα και πολίτες από την Ουκρανία οι οποίοι αναζητούν Διεθνή Προστασία στην Ελλάδα ή και απολαμβάνουν το καθεστώς Προσωρινής Προστασίας.

Οι Γιατροί του Κόσμου οργανώνουν και λειτουργούν σε καθημερινή βάση ένα ολοκληρωμένο και διατομεακό σύστημα παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών με επίκεντρο τη προσέγγιση διαχείρισης περίπτωσης, συμπεριλαμβανομένου του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου κάθε ωφελούμενου, στοχεύοντας στην ανακούφιση και φροντίδα των εκτοπισθέντων ατόμων από την Ουκρανία στην Ελλάδα.

» Διαβάστε περισσότερα


©MdM Greece

ΛΕΣΒΟΣ

Ψυχική Υγεία

Κάθε πρωί της Τετάρτης πραγματοποιείται η καθιερωμένη συνάντηση ομαδικής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Έχει σχηματιστεί μια ομάδα που αποτελείται από τέσσερις γυναίκες διαμένουσες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου (οι δύο κατάγονται από το Κονγκό, η μία από το Καμερούν και η τέταρτη γυναίκα από τη Σομαλία), ενώ την ομάδα διευκολύνει η ψυχολόγος της ομάδας των Γιατρών του Κόσμου.


©MdM Greece

 

A STEP FORWARD

H κ. Όλγα από την Ουκρανία

Η κ. Όλγα έφτασε στην Ελλάδα αφήνοντας πίσω της την Ουκρανία όταν ξέσπασε ο πόλεμος. Ταξίδεψε με λεωφορείο, χωρίς να έχει κάποιο συγκεκριμένο προορισμό, μόνο να βρει ασφάλεια τη στιγμή που οι εχθροπραξίες κατέστρεφαν την πόλη που ζούσε. Έφτασε στη Θεσσαλονίκη σχεδόν τυχαία, σε μια χώρα που δεν είχε επισκεφθεί ποτέ ξανά και δεν είχε κανένα φίλο, συγγενή ή γνωστό.

» Διαβάστε περισσότερα


©MdM Greece

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μείωση Βλάβης και παροχή υπηρεσιών υγείας με Ιατρική Κινητή Μονάδα

Τον Ιούνιο πραγματοποιήθηκε πληθώρα παρεμβάσεων με την Ιατρική Κινητή Μονάδα των Γιατρών του Κόσμου σε σημεία όπου διαβιεί άστεγος πληθυσμός ή πληθυσμός που βιώνει μια συννοσηρή κατάσταση αστεγίας με συνοδά χρόνια προβλήματα υγείας και χρήση ψυχοτρόπων ουσιών. Οι παρεμβάσεις έλαβαν χώρα στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης καθώς και στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάζονται αυξημένες ανάγκες για εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες. Στις παρεμβάσεις συμμετέχουν γενικοί ιατροί, χειρουργοί, νοσηλευτής και κοινωνικός λειτουργός ενώ οι υπηρεσίες που παρέχονται αφορούν screening και παροχή κλινικής εξέτασης για χρόνια προβλήματα υγείας, διαχείριση συμπτωμάτων καθώς και χειρουργική εκτίμηση και ιατρική αντιμετώπιση τραυμάτων σε άτομα που διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης και έχουν επιμολυσμένα τραύματα λόγω της μακροχρόνιας ενδοφλέβιας χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών. Η ομάδα των ΓτΚ συνεργάζεται στενά με τη μονάδα Άμεσης Πρόσβασης του ΟΚΑΝΑ.


©MdM Greece

OP.E.N

Ανάπτυξη μηχανισμού για την αξιολόγηση της ανάγκης παροχής ψυχολογικών πρώτων βοηθειών σε έφηβους μαθητές

Το έργο OP.E.N αποσκοπεί στην δημιουργία ενός εκσυγχρονισμένου και προσαρμοσμένου εργαλείου και οδηγού πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας που αφορά επαγγελματίες στον τομέα της εκπαίδευσης (εκπαιδευτικούς, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό σχολείων) αλλά και γονείς-εκπροσώπους συλλόγων γονέων ώστε να μπορούν να εντοπίζουν και να ανταποκρίνονται άμεσα σε έκτακτα περιστατικά ψυχικής υγείας. Ο απώτερος στόχος του έργου είναι να προωθήσει ένα πλαίσιο ασφαλέστερου σχολικού περιβάλλοντος.

Το έργο υλοποιείται από 4 φορείς σε 3 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Γιατροί του Κόσμου (Ελλάδα), Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Κύπρος), Citizens In Power (Κύπρος), Syncnify (Γαλλία).


©MdM Greece

 

COVID19

Εμβόλια για Όλους

Οι Γιατροί του Κόσμου ολοκλήρωσαν σε συνεργασία με την Intersos Hellas το πρόγραμμα Εμβόλια για Όλους, για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και τον εμβολιασμό κατά της Covid19, χιλιάδων ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Η συνεργασία των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας με την Intersos Hellas ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022 και εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Κοινωνίας των Πολιτών που ξεκίνησε από την έναρξη της εμβολιαστικής εκστρατείας το 2021 για διαθέσιμα εμβόλια για όλους.


©MdM Greece

 

ΒΡΑΒΕΙΟ

Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2022 στους ΓτΚ Ελλάδας

Με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2022 τιμήθηκαν οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας για την ανταπόκρισή τους στην ανθρωπιστική κρίση που ακολούθησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Από την αρχή των εχθροπραξιών οι ΓτΚ υποστηρίζουν τους εκτοπισμένους πληθυσμούς της Ουκρανίας που διαφεύγουν από την χώρα τους ενώ μέχρι στιγμής η οργάνωση έχει παραδώσει περισσότερους από 70 τόνους ανθρωπιστικών ειδών. Η οργάνωση παραμένει στα ρουμανικά σύνορα με κινητή μονάδα υγείας, παρέχοντας πρώτες βοήθειες και βασικές υπηρεσίες υγείας και πληροφορίες στους πρόσφυγες και όσους διαφεύγουν από τις εμπόλεμες περιοχές. Στην Ελλάδα, οι ΓτΚ παρέχουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη, υλική βοήθεια και πληροφόρηση στους πρόσφυγες που καταφθάνουν στη χώρα μας, ενώ μέσω των στεγαστικών τους προγραμμάτων και των Ανοικτών Πολυϊατρείων τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καλύπτουν τις ανάγκες φροντίδας της υγείας παιδιών, γυναικών και χρόνιων ασθενών.


©MdM Greece

 

ΚΑΒΑΛΑ

Δράσεις για την Υγεία

Κατά το μήνα Ιούνιο οι δράσεις μας ήταν οι εξής:

 • Την 1/6/2022 επισκεφτήκαμε το Δημοτικό Σχολείο Παληού με οδοντίατρο και εθελόντριες της Οργάνωσης για ενημέρωση των μαθητών σχετικά με θέματα στοματικής υγείας και δράσεων των ΓτΚ. Επίσης διανεμήθηκαν είδη ατομικής υγιεινής σε όλους τους μαθητές του σχολείου.
 • Συμμετείχαμε στην Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. Στο πλαίσιο της δράσης αυτής επισκεφτήκαμε με οδοντίατρο, οφθαλμίατρο και εθελόντριες στις 8/6/2022 το Ίδρυμα Χρονίων Παθήσεων Ελευθερούπολης και εξετάστηκαν από τους γιατρούς 20 άτομα. Στις 9/6/2022 στο Αγροτικό ιατρείο Θεολόγου του Δήμου Θάσου οφθαλμίατρος της Οργάνωσης εξέτασε 20 κατοίκους και στις 10/6/2022 επισκεφτήκαμε το Αγροτικό Ιατρείο Λεκάνης του Δήμου Νέστου, όπου εξετάστηκαν από τον οφθαλμίατρο της Οργάνωσης 25 άτομα. Στους εξετασθέντες δόθηκαν δωρεάν γυαλιά πρεσβυωπίας και κολλύρια.
 • Στις 14/6/2022 επισκέφτηκαν εθελόντριες το Σύλλογο «Πνοή για το παιδί και την οικογένεια» και παρέδωσαν υγειονομικό υλικό.
 • Στις 22/6/2022 με οδοντίατρο και εθελόντριες επισκεφτήκαμε το στρατόπεδο Ασημακοπούλου, όπου διαμένουν πρόσφυγες Αφγανικής και Ουκρανικής καταγωγής και έγινε ενημέρωση σχετικά με θέματα στοματικής υγείας και διανομή ειδών ατομικής υγιεινής σε όλους.
 • Χορηγήσαμε εμβόλια σε παιδιά του Νομού χωρίς ΑΜΚΑ, προκειμένου να εμβολιαστούν.
 • Στείλαμε στα Γηροκομεία της Καβάλας φάρμακα και παραφαρμακευτικό υλικό, τα οποία συγκεντρώσαμε από τις προσφορές των συμπολιτών μας.

inside

Στήριξε και εσύ το έργο των Γιατρών του Κόσμου για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους ευπαθείς συμπολίτες μας

 

ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ

 

Όπου υπάρχουν άνθρωποι

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

_SG44585sq