Newsletter
ΜΑΪΟΣ 2022

©MdM Greece

 

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Ανθρωπιστική δράση για τον άμαχο πληθυσμό της Ουκρανίας

Οι Γιατροί  του Κόσμου υλοποιούν σχέδιο ανταπόκρισης για τις ανάγκες του πληθυσμού που φεύγει από την Ουκρανία αναζητώντας ασφάλεια. Το σχέδιο που αποτελείται από τρεις άξονες, προβλέπει την παροχή υπηρεσιών υγείας με Ιατρική Κινητή Μονάδα στο Σιρέτ (στα σύνορα Ρουμανίας/Ουκρανίας) και συνεχή αξιολόγηση της κατάστασης των προσφυγικών ροών.  Για την υποστήριξη των ανθρώπων και των μονάδων υγείας στην ευρύτερη περιοχή, έχουν ήδη πραγματοποιήσει 7 αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας με ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης. Ταυτόχρονα, για τους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα, οι Γιατροί του Κόσμου έχουν δημιουργήσει ένα Γραφείο Βοήθειας στο οποίο παρέχουν ψυχοκοινωνική και υλική υποστήριξη, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του πληθυσμού, ενώ παρέχουν στέγαση μέσω των στεγαστικών τους προγραμμάτων. Τέλος, από την 1η Μαΐου έχει ξεκινήσει η λειτουργία των Κέντρων Εμβολιασμού κατά της Covid19 στα Ανοικτά Πολυϊατρεία των ΓτΚ, με στόχο την αύξηση της πρόσβαση στον εμβολιασμό για τις ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ουκρανών προσφύγων.

» Διαβάστε περισσότερα


©MdM Greece

ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

Comment ca va monsieur S?

Τον κύριο Σ τον γνώρισα τον Δεκέμβρη του ’21. Ένας γλυκομίλητος άνθρωπος από την Τυνησία, στην 7η δεκαετία της ζωής του με γυαλιά και ένα μουστάκι να ξεπροβάλλει πάνω από τη μάσκα, την οποία φορούσε σωστά μονάχα μετά από παρατήρηση. Αυτό που με εντυπωσίαζε στον Σ ήταν η υπομονή που έδειχνε όταν προσπαθούσα να συνεννοηθώ με τα σπαστά γαλλικά μου, σαν να μην τον πίεζε τίποτε στον κόσμο και σαν να μην είχε καμία βιασύνη. Είχε έρθει στο πολυϊατρείο μας επειδή χρειαζόταν βοήθεια λόγω μιας κήλης που είχε εμφανίσει εδώ και μερικά χρόνια, αλλά που ποτέ κανείς δεν του είχε εξηγήσει τι είναι, πώς προκύπτει, τι μπορεί να κάνει για να τη διαχειρίζεται καλύτερα και πώς μπορεί να βρει οριστική λύση στο πρόβλημά του.


©MdM Greece

 

ΥΠΝΩΤΗΡΙΟ ΑΣΤΕΓΩΝ

Βραδιά τραγουδιού και διασκέδασης

Καθ’ όλη την παραμονή τους στο Υπνωτήριο Αστέγων, οι ωφελούμενοί λαμβάνουν τη βοήθεια και τη στήριξη της ομάδας μας σε όλα τα επίπεδα. Ταυτόχρονα όμως να γίνονται και δράσεις διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Μία από αυτές έγινε σε συνεργασία με την Emfasis Foundation (Μουσική στο δρόμο-Θεραπεία Ζωής) έπειτα από αρκετό καιρό, μιας και οι περιορισμοί της πανδημίας επέτρεπαν νωρίτερα. Στο πλαίσιο της δράσης αυτής οι ωφελούμενοί άκουσαν μουσική, τραγούδησαν karaoke αγαπημένα τους τραγούδια, ξεχάστηκαν, χειροκρότησαν, γέλασαν και πέρασαν ωραίες στιγμές με έντονα συναισθήματα.


©MdM Greece

Υποστήριξη 60+

Κατ’ οίκον επισκέψεις

Η Κοινωνική Υπηρεσία των Γιατρών του Κόσμου έλαβε έκκληση για βοήθεια ηλικιωμένης γυναίκας σε περιοχή της Αθήνας, η οποία εδώ για καιρό ζούσε σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Αμέσως προγραμματίστηκε κατ’ οίκον επίσκεψη της ομάδας Υποστήριξης Ηλικιωμένων των Γιατρών του Κόσμου. Κατά την πρώτη επίσκεψη στο υπόγειο διαμέρισμα όπου ζει η κυρία Ε. με την κόρη της, η εικόνα ήταν απελπιστική.

» Διαβάστε περισσότερα


©MdM Greece

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δράσεις Streetwork & Μείωσης Βλάβης

Κατά τον μήνα Απρίλιο εντατικοποιήθηκαν οι παρεμβάσεις με σκοπό την υποστήριξη πληθυσμού που διαβιεί στο δρόμο ή σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης. Πιο συγκεκριμένα, μία φορά την εβδομάδα και σε προκαθορισμένο χρόνο πραγματοποιούνται παρεμβάσεις με πλήρως εξοπλισμένη ιατρική κινητή μονάδα, η οποία στελεχώνεται από υγειονομικό και ψυχοκοινωνικό προσωπικό. Στις παρεμβάσεις συμμετέχει γενική ιατρός και γενικός χειρουργός και η ομάδα στόχου είναι ο άστεγος πληθυσμός ή άτομα που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης καθώς και χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών.


©MdM Greece

ΛΕΣΒΟΣ

Η Ν. από το Κονγκό

H N. γεννήθηκε στο Κονγκό, όπου μεγάλωσε και έγινε με τη σειρά της και η ίδια μητέρα. Εξαιτίας των εχθρικών πολιτικών συνθηκών και βίαιων εξουσιαστικών σχέσεων, αποφάσισε με την κόρη της να εγκαταλείψουν τη χώρα, σε αναζήτηση ασφαλέστερων και ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης. Πριν καταφέρουν να φύγουν, η κόρη της δολοφονήθηκε από πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Έτσι η N. ξεκίνησε τελικά μόνη το ταξίδι της και έφτασε στην Ελλάδα το 2019. Έκτοτε, ζει στη Λέσβο.


©MdM Greece

©MdM Greece

 

ΚΑΒΑΛΑ

Δράσεις για την Υγεία

Η υγεία των παιδιών αποτελεί προτεραιότητα και στόχος μας είναι να την προστατεύουμε. Εθελοντές του παραρτήματος Καβάλας επισκέφθηκαν το δημοτικό διαμέρισμα Χρυσοχωρίου του Δήμου Νέστου του νομού Καβάλας και εμβολίασαν 28 παιδιά ηλικίας από 1 έως 12 ετών με τα απαραίτητα εμβόλια.

Επίσης, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τον μετριασμό των κινδύνων και την ευημερία όλων, οι Γιατροί του Κόσμου διεξάγουν δράσεις ενημέρωσης για την Covid-19 και διανομή ειδών ατομικής προστασίας. Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, εθελόντριες του παραρτήματος Καβάλας επισκέφθηκαν το δημοτικό σχολείο Αμυγδαλεώνα του Δήμου Καβάλας και παρέδωσαν είδη ατομικής προστασίας για να διανεμηθούν στους μαθητές του σχολείου.

Γιατί η υγεία δεν αποτελεί προνόμιο αλλά βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.


inside

Στήριξε και εσύ το έργο των Γιατρών του Κόσμου για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους ευπαθείς συμπολίτες μας

 

ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ

 

Όπου υπάρχουν άνθρωποι

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

image00005