Newsletter
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021

©MdM Greece - Wild Fires - Evoia

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Φορώντας το μάχιμο γιλέκο

Την Τρίτη 10.08.2021, οι Γιατροί του Κόσμου, βρέθηκαν στο πλευρό των πυρόπληκτων της Βόρειας Εύβοιας, δείχνοντας την έμπρακτη συμπαράσταση τους, την ώρα μάλιστα που στην περιοχή ακόμα υπήρχαν διάσπαρτες φωτιές που έκαιγαν ό,τι είχε απομείνει. Από χωριό σε χωριό, πόρτα-πόρτα, μέσα στον πυκνό καπνό να δυσχεραίνει την αναπνοή, οι Γιατροί του Κόσμου με τις κινητές μονάδες τους, πρόσφεραν ιατρική βοήθεια και ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους πυρόπληκτους της Βόρειας Εύβοιας. Προσφέρθηκαν μάσκες, κολλύρια, εισπνεόμενα και άλλα φάρμακα από τους γιατρούς της ομάδας, οι οποίοι, ταυτόχρονα, εξέταζαν τους πυρόπληκτους που είχαν ανάγκη. Την ίδια ώρα, Κοινωνικοί Λειτουργοί και Ψυχολόγοι, συζητούσαν μαζί τους προσπαθώντας να απαλύνουν τον πόνο τους.

Πιστοί στη θεμελιώδη αρχή τους: ‘Όπου υπάρχουν άνθρωποι’, οι Γιατροί του Κόσμου, εκτός από την επείγουσα ιατρική και ψυχοκοινωνική παροχή βοήθειας, εκτίμησαν και κατέγραψαν τις ανάγκες της περιοχής, με σκοπό να υλοποιηθούν στο πολύ άμεσο μέλλον δράσεις που θα παράσχουν συνεχή ιατρική και ψυχοκοινωνική φροντίδα στους πυρόπληκτους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας.

» Διαβάστε περισσότερα


©MdM Greece - Open Minds 21

OPEN MINDS 21

Κοιτώντας πίσω

Η Σ. κατάγεται από το Αφγανιστάν. Στην ηλικία των 12 ετών ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα στο σχολείο. Η ίδια ήταν ιδιαίτερα χαρούμενη για τη δυνατότητα αυτή, η οποία όμως δεν διήρκησε για μεγάλο διάστημα. Ο λόγος που η Σ. αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο, ήταν η επιθυμία του ενός εκ των τριών αδελφών της, για να την ωθήσει σε γάμο με έναν αρκετά μεγαλύτερο ηλικιακά άνδρα. Ο συγκεκριμένος αδερφός της είναι μέλος του κινήματος των Ταλιμπάν και η συμπεριφορά του της προκαλούσε από τότε φόβο.


©MdM Greece - Thessaloniki

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δράσεις Αυγούστου

Τον Αύγουστο το παθολογικό ιατρείο του Πολυϊατρείου Θεσσαλονίκης, εστίασε στον εμβολιασμό κατά του πνευμονιόκοκου για ευπαθείς συνανθρώπους μας, οι οποίοι είτε δεν έχουν πρόσβαση σε δομές του Ε.Σ.Υ είτε διαμένουν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης και δεν έχουν επαρκή κινητοποίηση για να προβούν στη διαδικασία συνταγογράφισης και πραγματοποίησης του εμβολιασμού.

» Διαβάστε περισσότερα


©MdM Greece - Lesvos

ΛΕΣΒΟΣ

Η Μ.Α. από το Αφγανιστάν

Η Μ.Α. είναι μια μητέρα δυο παιδιών από το Αφγανιστάν που έφθασε στην Ελλάδα, όταν αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα της με την οικογένειά της. Αρχικά, με την άφιξη της στην Ελλάδα, έζησε για αρκετό καιρό στη Μόρια, όπου μεταφέρθηκε μετά στο κέντρο υποδοχής ευάλωτου πληθυσμού, στο παλιό Καρά Τεπέ και πρόσφατα στο Μαυροβούνι.

» Διαβάστε περισσότερα


MdM-GR - 19830


©MdM Greece - A Step Forward

A STEP FORWARD

Η ιστορία της J.

Η J. κατάγεται από μια μικρή περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Εκεί μεγάλωσε χωρίς οικογένεια, μιας και έχασε και τους δύο γονείς της σε ηλικία 7 ετών. Έκτοτε ζούσε με συγγενικό πρόσωπο, το οποίο εξέδιδε την ίδια και άλλα ανήλικα κορίτσια. Έζησε φυλακισμένη και υπέστη αλλεπάλληλες μορφές κακοποίησης για περισσότερο από 10 χρόνια.


STREET WORK

©MdM Greece - StreetWork

Δράσεις κατά του καύσωνα

Η Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021, θεωρήθηκε μια από τις πιο ζεστές μέρες, με ρεκόρ θερμοκρασίας για την χώρα μας. Στην Αθήνα ο παρατεταμένος καύσωνας ήδη δοκίμασε τις αντοχές των ανθρώπων που δεν έχουν ασφαλές μέρος για να προφυλαχθούν.


©MdM Greece - 60+

ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ

Επείγουσα Παρέμβαση για Ευάλωτα Άτομα 60+

Σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που προκάλεσε η πανδημία, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας ανέπτυξαν δράση επείγουσας ανταπόκρισης στις συνθήκες της πανδημίας και άμεσης υποστήριξης ηλικιωμένων στην περιοχή της Αθήνας, ήδη από το 2020 και συνεχίζει και για το 2021.


©MdM Greece - Volunteers

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Η κ. Άννα

Για 10 χρόνια πηγαίνω στο κλείσιμο του Πολυϊατρείου της Αθήνας και μέχρι το βράδυ, για να οργανώσω όλα τα αρχεία ασθενών της ημέρας που πέρασε. Για 6 χρόνια συμμετείχα εβδομαδιαία και στο πρόγραμμα Δρόμοι της Αθήνας-πρόγραμμα στήριξης ατόμων εξαρτημένων από ουσίες, αλλά και σε δράσεις εκτός Αθηνών καθώς και σε εκδηλώσεις των ΓτΚ στην Αθήνα.

Αρχικά ξεκίνησα τον εθελοντισμό λόγω κάποιου προσωπικού μου προβλήματος και επειδή δεν δούλευα πια και δεν είχα υποχρεώσεις, είχα άπλετο χρόνο διαθέσιμο. Αναζήτησα τρόπους για να τον αξιοποιήσω παραγωγικά. Λόγω του χαρακτήρα μου, δεν αντέχω την απραξία και συγχρόνως αγαπώ όσο τίποτα άλλο, να προσφέρω στους άλλους όπως και όσο μπορώ και κυρίως σε αυτά τα άτομα που βρίσκονται σε χειρότερη θέση από τη δική μου. Έτσι γρήγορα αναζήτησα μορφές εθελοντικών δράσεων που θα ταίριαζαν στην ιδιοσυγκρασία μου, αλλά και στην πρότερη επαγγελματική μου εμπειρία.

Ο εθελοντισμός είναι ένας τρόπος, για να νιώσει το άτομο καλά με τον εαυτό του και να ενισχύσει την καλή πλευρά του χαρακτήρα του. Η εθελοντική εργασία έχει θετικές συνέπειες τόσο για τους ανθρώπους ή για τους σκοπούς για τους οποίους προσφέρεται, όσο και για το ίδιο το άτομο που κάνει εθελοντισμό. Όταν προσφέρεις ανιδιοτελώς τη βοήθειά σου , όπου είναι απαραίτητη, γεμίζεις με αισθήματα χαράς και ικανοποίησης και ταυτόχρονα διαμορφώνεις ένα καλύτερο χαρακτήρα και προσωπικότητα.

Μέσω του εθελοντισμού αντιμετωπίζεται νομίζω και η μοναξιά των καιρών μας. Αυτό που θα ήθελα να πω σε όλες και σε όλους είναι, αξιοποιήστε τον ελεύθερο χρόνο σας δημιουργικά και βοηθήστε χωρίς υλικό αντάλλαγμα, την ευημερία του κοινωνικού συνόλου.


inside

Στήριξε και εσύ το έργο των Γιατρών του Κόσμου για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους ευπαθείς συμπολίτες μας

 

ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ

 

Όπου υπάρχουν άνθρωποι

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

MdM-GR-Evoia-Wildfires-5690