Newsletter
ΙΟΥΝΙΟΣ 2021

202106-MdM-Newsletter-07

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

ΛΕΣΒΟΣ

Η R. H. είναι 33 ετών και κατάγεται από το Αφγανιστάν. Έφτασε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο νησί της Λέσβου, τον Νοέμβρη του 2019, μαζί με τον σύζυγό της, την ηλικιωμένη μητέρα του και τους 2 ανήλικους γιούς της. Στην αρχή έμειναν στον καταυλισμό της Μόρια για 9 μήνες, όμως λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο O., ο 12χρονος γιός της οικογένειας, μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Φιλοξενίας του Καρά Τεπέ Δήμου Μυτιλήνης.

quote-marks

Η ζωή εδώ πέρα είναι εξαιρετικά δύσκολη, κάθε μέρα ανησυχούμε για τα παιδιά, δεν υπάρχουν ασφαλείς χώροι για να παίζουν.


Παρ’ όλο που ο μικρός O. αντιμετώπιζε πολύ συχνά κρίσεις, κατάφερε με σημαντική υποστήριξη να γραφτεί σε σχολείο και με μικρά βήματα κάθε μέρα, να εντάσσεται όλο και περισσότερο στα νέα δεδομένα. Η οικογένεια πλαισιώθηκε με την κατάλληλη ψυχοκοινωνική υποστήριξη, είχε πρόσβαση στις υπηρεσίες των ΓτΚ και όπως αναφέρει η R., ήταν εξαιρετικά σημαντικό ότι και τα δύο παιδιά εμβολιαζόντουσαν τακτικά απ’ την παιδίατρο των ΓτΚ που δραστηριοποιούταν στο Κέντρο Φιλοξενίας Δήμου Μυτιλήνης “Καρά Τεπέ”.

» Διαβάστε περισσότερα


202106-MdM-Newsletter-01

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΟΥ

Πυρηνικός Ίκτερος | Ο μόνιμος φόβος των παιδιάτρων για αναπηρίες

Ένα περιστατικό του Παιδιατρικού τμήματος στο Πολυϊατρείο Αθήνας που παρακολουθείται από την παιδίατρο Ekaterina Shtukkert.

Νεογνό μόλις 28 ημερών που προσήλθε από τη μητέρα του για προληπτική εξέταση και εμβολιασμό, βρέθηκε ότι έχει σοβαρού βαθμού ίκτερο. Ενώ, περίπου 20 μέρες νωρίτερα, στην ηλικία των 6 ημερών έγινε παραπομπή από παιδίατρο για άμεση αντιμετώπιση ίκτερου στη μονάδα νεογνών (δόθηκε ένα απλό παραπεμπτικό σημείωμα), η εκτίμηση δεν έγινε ποτέ, καθώς η οικογένεια, που προέρχεται από Αφγανιστάν, διαμένει εκτός της δομής Σχιστού και δε διαθέτει έγγραφα.


202106-MdM-Newsletter-03

A STEP FORWARD

Η S. έκανε ένα βήμα μπροστά

H S. είναι κούρδισα που κατάγεται από το Δυτικό Ιράν. «Μεγάλωσα στερημένη από βασικές ελευθερίες όπως είναι η πρόσβαση στην εκπαίδευση, η ελευθερία της έκφρασης και του λόγου. Δεν ήθελα να συμβεί το ίδιο στην κόρη μου» απαντά όταν ερωτάται για τους λόγους που εγκατέλειψε την χώρα καταγωγής της.»

» Διαβάστε περισσότερα


202106-MdM-Newsletter-04

STREET WORK

Δίπλα στους Άστεγους

Η ομάδα street work για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και υλική στήριξη του άστεγου πληθυσμού σε κάθε δράση της στους δρόμους της Αθήνας, συναντά περίπου 40 με 50 άτομα που αντιμετωπίζουν πολυεπίπεδα προβλήματα στην καθημερινότητα τους.

» Διαβάστε περισσότερα


MdM-GR - 19830


202106-MdM-Newsletter-10

ΥΠΝΩΤΗΡΙΟ ΑΣΤΕΓΩΝ

Ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης

Για τους ανθρώπους που αναζητούν στέγη και βρίσκονται στο Υπνωτήριο Αστέγων οι συνέπειες της πανδημίας Covid19, πέρα από τα προφανή, σήμαινε και την απώλεια, ή την ‘κατάρρευση’ ενός δικτύου υποστηρικτικών υπηρεσιών με κυριότερες αυτές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ιδιωτικών και δημόσιων υποστηρικτικών δομών, των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας κτλ. Συχνά είχαμε και έχουμε να αντιμετωπίσουμε περιπτώσεις ανθρώπων των οποίων οι ανάγκες μετατίθενται συνεχώς στο ‘αόριστο αύριο’ και αυτό που μένει είναι ένα επαναλαμβανόμενο συναίσθημα καθημερινής πλήξης, ένα αίσθημα κόπωσης, παραίτησης, μελαγχολίας και εσωστρέφειας, με ολόκληρη την κοινωνία να αναμένει μουδιασμένη την ελπίδα της άρσης των περιορισμών και το συνολικό άνοιγμα της οικονομίας και των δραστηριοτήτων της.


202106-MdM-Newsletter-08

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Νέο Οφθαλμολογικό Ιατρείο

Το Μάιο ξεκίνησε την λειτουργία του το οφθαλμιατρικό ιατρείο των Γιατρών του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη. Το ιατρείο στελεχώνεται αποκλειστικά από εθελοντές ιατρούς και ήδη από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του φάνηκε το πόσο απαραίτητη ήταν για την πόλη της Θεσσαλονίκης, η οφθαλμιατρική φροντίδα σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

» Διαβάστε περισσότερα


202106-MdM-Newsletter-06

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

Ιατρικές εξετάσεις των κατοίκων

Η κυρία Π. είναι μόνιμος κάτοικος της Φολεγάνδρου. Επισκέπτεται τακτικά το ιατρείο των ΓτΚ από το 2016. Τον περασμένο μήνα, αισθάνθηκε αδιαθεσία και ήρθε στο ιατρείο με έντονο πόνο στο κάτω άκρο. Έπειτα από εξέταση της γιατρού διενεργήθηκε triplex άκρων και διαγνώστηκε με την πολύ σπάνια ασθένεια ερυσίπελα.

» Διαβάστε περισσότερα


202106-MdM-Newsletter-09ΚΑΒΑΛΑ

Ενημερώσεις σε σχολεία

Η ομάδα μας στην Καβάλα συνεχίζει να ενημερώνει για θέματα υγείας τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής, και τους παραδίδει είδη ατομικής υγιεινής. Οι ενημερωτικές δράσεις, έχουν στόχο να αναδείξουν ότι η υγεία είναι δικαίωμα όλων, χωρίς διακρίσεις και προϋποθέσεις.

» Διαβάστε περισσότερα


202106-MdM-Newsletter-02

OPENMINDS 21

Υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην κοινότητα

Οι Γιατροί του Κόσμου ανταποκρινόμενοι πάντα στις ανάγκες της κοινωνίας και τις νέες προκλήσεις για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες εν μέσω της πανδημίας Covid19, καθώς και του αυστηρότερου περιορισμού της ελευθερίας μετακινήσεων, προσφέρουν στο Ανοιχτό Πολυϊατρείο Αθηνών δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε όσους ανθρώπους έχουν ανάγκη, μέσω του προγράμματος OPEN MINDS 21. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος πριν λίγες εβδομάδες επισκέφθηκε το τμήμα ψυχολογικής υποστήριξης ο 28χρονος Ν. από την Κινσάσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, εμφανώς ταλαιπωρημένος και με βλέμμα που αναζητούσε ένα παρηγορητικό σημάδι.


202106-MdM-Newsletter-05

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Η πολύτιμη προσφορά εν καιρώ Πανδημίας

Εν μέσω της παγκόσμιας πρωτόγνωρης κρίσης του Covid19 όπου οι ζωές όλων μας άλλαξαν με στόχο την προστασία από τον ιό, 261 άτομα εργάστηκαν εθελοντικά στη Λέσβο, στην Καβάλα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στα Πολυϊατρεία, στην Κέρκυρα, σε δράσεις στο δρόμο, σε Καταυλισμούς Προσφύγων, με τις Κινητές Μονάδες, στα Γραφεία μας.

Ευχαριστούμε με ιδιαίτερη συγκίνηση, κάθε μία εθελόντρια και κάθε έναν εθελοντή. Γιατί όλοι εσείς μαζί με το φόβο για τη δική σας υγεία, νοιαστήκατε και για τη ζωή των συνανθρώπων σας και αποφασίσατε να τους πλησιάσετε, να τους συμβουλεύσετε, να τους εξετάσετε, να τους θεραπεύσετε, να τους ενημερώσετε, να τους δώσετε φαγητό, νερό και είδη προστασίας, να ακούσετε τα προβλήματά τους.

Σταθήκατε δίπλα στους ανθρώπους που σας είχαν ανάγκη, που σας περίμεναν.


inside

Στήριξε και εσύ το έργο των Γιατρών του Κόσμου για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους ευπαθείς συμπολίτες μας

 

ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ

 

Όπου υπάρχουν άνθρωποι

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

202106-MdM-Newsletter-07