Τον Μάιο ξεκίνησε την λειτουργία του το οφθαλμιατρικό ιατρείο των Γιατρών του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη. Το ιατρείο στελεχώνεται αποκλειστικά από εθελοντές ιατρούς και ήδη από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του φάνηκε το πόσο απαραίτητη ήταν για την πόλη της Θεσσαλονίκης, η οφθαλμιατρική φροντίδα σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Χαρακτηριστικός είναι ο μεγάλος αριθμός ραντεβού που πραγματοποιήθηκαν, από εκείνους που δεν έχουν πρόσβαση σε κάποια δημόσια.

Όπως η περίπτωση της δεκαπεντάχρονης μαθήτριας από το Ιράκ, η ο οποία εδώ και οχτώ μήνες δυσκολεύεται στην καθημερινότητά της λόγω απώλειας των οπτικών της και της αύξησης της μυωπίας της. Η S.K ήρθε αντιμέτωπη με το μεγάλο χρόνο αναμονή στο Ε.Σ.Υ. προκειμένου να εξεταστεί και ταυτόχρονα αδυνατεί οικονομικά να καλύψει η ίδια την αγορά νέων οπτικών.

Το κορίτσι εξετάστηκε από τον εθελοντή οφθαλμίατρο στο Ανοιχτό Πολυϊατρείο των ΓτΚ και της συστάθηκε η λήψη ενός νέου ζευγαριού γυαλιών αφού οι βαθμοί της μυωπίας είχαν μεταβληθεί αισθητά, τα οποία εξασφαλίστηκαν μέσω χορηγίας έπειτα από ενέργειες της κοινωνικής υπηρεσίας των ΓτΚ.


Το ανοιχτό πολυϊατρείο Θεσσαλονίκης λειτουργεί καθημερινά από τις 08:00 έως τις 16:00 και όλες οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας παρέχονται αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού όπως και οι υπηρεσίες της ψυχολόγου. Η κοινωνική υπηρεσία δύναται να υποστηρίξει χωρίς ραντεβού, αναλόγως τη διαθεσιμότητα της ημέρας και το επείγον του περιστατικού. Στην τρέχουσα χρονική περίοδο παρέχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους τριανταπέντε ειδικοί ιατροί και υγειονομικό προσωπικό καθώς και δεκαπέντε διοικητικοί εθελοντές. Επίσης συνεχίζει να υλοποιείται το πρόγραμμα ΕΣΠΑ μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Θράκης το οποίο ενισχύει τις υπηρεσίες του ανοιχτού Πολυϊατρείου με παθολόγο, ψυχίατρο, γυναικολόγο, δερματολόγο, νοσηλευτικό και ψυχοκοινωνικό προσωπικό.

pkm-espa-gtk

Η Πράξη με τίτλο «Ενίσχυση και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Κοινωνικού Πολυϊατρείου των Γιατρών του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη», με κωδικό ΟΠΣ 5041784, υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρική Μακεδονία 2014 – 2020, με χρηματοδότηση από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

202106-MdM-Newsletter-08