Δημοσίευση μιας μελέτης σχετικά με τις στρατηγικές για την επίτευξη παγκόσμιας πρόσβασης σε θεραπείες HCV
«Είμαστε μάρτυρες μιας επανάστασης στη θεραπεία του ιού της ηπατίτιδας C με ισχυρά μόρια ικανά να θεραπεύσουν τη λοίμωξη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτές οι θεραπείες που μπορούν να σώσουν εκατομμύρια ζωές πρέπει να γίνουν παγκοσμίως διαθέσιμες σε προσιτή τιμή.»
Pr. Francoise Barré-Sinoussi , βραβευμένη με το Νόμπελ ιατρικής
(Παρίσι, 18 Μαρτίου 2014) Ενώ νέες θεραπείες εισέρχονται στην αγορά και ουσιαστικά τροποποιούν την περίθαλψη και θεραπεία των ασθενών του ιού της ηπατίτιδα C (HCV) , οι Γιατροί του Κόσμου – Médecins du Monde (MdM) δημοσίευσαν μια μελέτη σχετικά με τις στρατηγικές για την εφαρμογή της παγκόσμιας πρόσβασης σε θεραπείες.
Πιο δραστικά, με λιγότερες παρενέργειες, τα αντιικά άμεσης δράσης (DAAs) άρχισαν να κυκλοφορούν στην αγορά και έχουν μειώσει σημαντικά τη διάρκεια της θεραπείας και επιδεικνύουν μεγαλύτερο ποσοστά ίασης. Αλλά, σύμφωνα με τον Thierry Brigaud, πρόεδρο των MdM: « Ενώ η ηπατίτιδα C σκοτώνει 350.000 άτομα το χρόνο, οι επιχειρηματικές στρατηγικές των φαρμακευτικών εταιρειών θα καταστήσουν αυτές τις θεραπείες, αν και πολλά υποσχόμενες, απρόσιτες για την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν με τον HCV σε όλο τον κόσμο.» Τουλάχιστον 185 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν μολυνθεί με τον HCV. 85% από αυτούς ζουν σε χώρες με χαμηλό (13 %) και μέσο (72 %) εισόδημα.
Στο τέλος του 2013, το σκεύασμα sofosbuvir της εταιρείας Gilead έχει εγκριθεί και βγει στις αγορές των πλούσιων χωρών με υπέρογκες τιμές που κυμαίνονται μεταξύ $80.000 -$90.000. Υποστηριζόμενη από εκτενή κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης η Gilead, ανακοίνωσε πρόσφατα τις πιθανές τιμές πώλησης του sofosbuvir που ξεκινούν από $2.000. Όπως η Gilead , έτσι και άλλες εταιρείες διακηρύσσουν την προώθηση της πρόσβασης των φαρμάκων για το μεγαλύτερο αριθμό των ανθρώπων μέσω εθελοντικών αδειών ή κλιμακωτής τιμολόγησης. Το θέμα δεν είναι αυτό όμως.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα[1], οι MdM αναλύουν αυτές τις στρατηγικές συνδυάζοντας επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με τον ιό HCV με στρατηγικές φαρμακευτικών εταιρειών, ιδίως με εκείνες που εφαρμόζονται για την καταπολέμηση του ιού HIV. Η εν λόγω μελέτη δείχνει τις επιπτώσεις τους στην πρόσβαση στα DAAs και τα αδιέξοδα στα οποία οι χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικά χώρες, οι πλέον πληγείσες , μπορούν να βρίσκονται. Για παράδειγμα, στην Αίγυπτο, όπου κοντά στα 12 εκατομμύρια άτομα έχουν HCV, παρέχοντας sofosbuvir (και μόνο), με ελάχιστη τιμή τα $2,000, μόνο σε αυτούς τους Αιγυπτίους που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου (F3 και F4) -και οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως θεραπεία- θα κόστιζε στην κυβέρνηση σχεδόν 62 φορές ολόκληρο τον ετήσιο προϋπολογισμό του Αιγυπτιακού προγράμματος περίθαλψης και θεραπείας του HCV (2008-2012 ).
Σύμφωνα με τους MdM, αυτές οι θεραπείες δεν χρειάζεται να κοστίσουν τόσο. Η μελέτη δείχνει ότι άλλες – πολύ πιο αποτελεσματικές στρατηγικές μπορούν και πρέπει να εφαρμοστούν, όπως εκείνες που με επιτυχία διεξήχθησαν στην καταπολέμηση του ιού HIV. Ο ανταγωνισμός των γενοσήμων μέσω αντιπαραθέσεων για τις υποχρεωτικές άδειες εκμετάλλευσης και ευρεσιτεχνίας, οδήγησε σε ριζική μείωση των τιμών των φαρμάκων του HIV. Το ίδιο ισχύει και με τις θεραπείες της ηπατίτιδας C που μπορούν να παράγονται με γενόσημα με ελάχιστο κόστος συγκρινόμενα. Για παράδειγμα, μια θεραπεία διάρκειας 12 εβδομάδων με sofosbuvir, παραγόμενο από γενόσημα , μπορεί να κοστίσει από $68 έως $136 [2].
Οι MdM ζητούν την εφαρμογή της παγκόσμιας πρόσβασης σε θεραπείες για τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από τον ιό HCV.
Επαφές Τύπου:
Aurélie Defretin / Emmanuelle Hau
+331 44 92 13 81 / 14 31 – +336 09 17 35 59
infomdm@medecinsdumonde.net
Κατεβάστε τη μελέτη εδώ στα αγγλικά και στα γαλλικά
[2] Hill A, Khoo S, Fortunak J, Simmons Β, Ford N.Eλάχιστο κόστος για την παραγωγή άμεσης δράσης αντιικών της ηπατίτιδας C για χρήση σε προγράμματα ευρείας θεραπευτικής πρόσβασης σε αναπτυσσόμενες χώρες. Clin. Infect. Dis. 13 Φεβρουαρίου 2014