Σε συνέχεια της δωρεάς των ΓτΚ για την ανακατασκευή του δαπέδου του Κέντρου Υγείας Παλαμά, η Γενική Διευθύντρια των ΓτΚ Ευγενία Θάνου παρέδωσε απινιδωτή στον Δήμο Παλαμά για την κάλυψη αναγκών υγείας του τοπικού πληθυσμού.
Στον Παλαμά Καρδίτσας, μια περιοχή όπου άνθρωποι και υποδομές δοκιμάστηκαν βάναυσα από την κακοκαιρία Daniel που σάρωσε τον Σεπτέμβριο του 2023 τη Θεσσαλία, βρέθηκε την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου υπό τη Γενική Διευθύντρια της οργάνωσης, Ευγενία Θάνου. Συνοδεία μελών του Γραφείου Βοήθειας Θεσσαλίας των ΓτΚ, που λειτουργεί μόνιμα στην περιοχή από τον Νοέμβριο του 2023, η κυρία Θάνου μετέβη στο δημαρχείο, όπου παρέδωσε απινιδωτή-δωρεά στον Δήμο Παλαμά για την κάλυψη αναγκών υγείας του τοπικού πληθυσμού, σε μια ακόμα ενέργεια έμπρακτης υποστήριξης των πληγέντων συνανθρώπων μας.
Νωρίτερα την ίδια ημέρα, η ομάδα των Γιατρών του Κόσμου είχε επισκεφθεί το Κέντρο Υγείας Παλαμά, το δάπεδο του οποίου είχε υποστεί ολική καταστροφή από τις πλημμύρες και πλέον έχει παραδοθεί πίσω στην κοινότητα ανακατασκευασμένο με δωρεά των Γιατρών του Κόσμου.
Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΓΤΚ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στην κατεπείγουσα απόκριση στη μεγάλη κρίση, οι Γιατροί του Κόσμου βρέθηκαν στη Θεσσαλία ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, αρχικά με την αποστολή έκτακτης υλικής και ιατρικής βοήθειας. Στη συνέχεια, αφού χαρτογραφήθηκαν οι τεράστιες ανάγκες των πλημμυροπαθών συνανθρώπων μας και φάνηκε ότι η αποσπασματική παρουσία δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, οι Γιατροί του Κόσμου παρέμειναν στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της κρίσης με τη μόνιμη εγκατάστασή τους στην περιοχή, συστήνοντας το Γραφείο Βοήθειας Θεσσαλίας στον Παλαμά Καρδίτσας.
Μέσω του Γραφείου Βοήθειας, οι ΓτΚ παρέχουν καθημερινά φροντίδα υγείας, κάλυψη υλικών αναγκών, φαρμακευτική κάλυψη, προαγωγή υγείας, καθώς και ψυχοκοινωνική υποστήριξη και συμβουλευτική για τη συστηματική διαχείριση του ψυχικού τραύματος που έχει δημιουργηθεί στους ανθρώπους που βρέθηκαν σε αστεγία, ιδιαίτερα στα πιο ευάλωτα άτομα του πληθυσμού, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία, παιδιά, γυναίκες, εθνικές μειονότητες ή άτομα με χαμηλό εισόδημα.
Παράλληλα, στους εννέα μήνες συνεχούς παρουσίας στη Θεσσαλία, οι Κινητές Μονάδες Υγείας των ΓτΚ προσέγγισαν ακόμα και τα πιο απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα σημεία, παρέχοντας υπηρεσίες σε 21 κοινότητες και περιοχές με σκοπό την άμεση, ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας για όλους τους κατοίκους της περιοχής που επλήγησαν από τις πλημμύρες.