Νεα - 26.08.2024

Σε ασφυξια η Γαζα

27 ΜΚΟ καταγγέλλουν τη συνεχιζόμενη παρεμπόδιση στην πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ισραηλινές δυνάμεις, εν μέσω αδιάκοπων βομβαρδισμών και ενώ η ανθρωπιστική κρίση κορυφώνεται, με τον πληθυσμό να απειλείται με σοβαρές ασθένειες

Την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Γάζα καταγράφουν 27 ΜΚΟ που δρουν στο πεδίο, σε μια επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας που παρεμποδίζεται πολλαπλά από την πλευρά του Ισραήλ, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των μελών τους, την ίδια ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι στερούνται βασικές προμήθειες και υπηρεσίες, με αποτέλεσμα η δημόσια υγεία να απειλείται με μεταδοτικές ασθένειες. 

Όπως αναφέρουν οι οργανώσεις, από τις 12 Αυγούστου συνολικά 39.897 Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν σκοτωθεί και 92.152 έχουν καταγραφεί ως τραυματίες, ενώ πολλοί παραμένουν αγνοούμενοι κάτω από τα συντρίμμια. Χωρίς να έχουν μέρος να διαφύγουν, οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν εκτεταμένες επιθέσεις σε ολόκληρο τον θύλακα. Κι ενώ τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο προετοιμάζονται για τη νέα σχολική χρονιά, από τις 6 Ιουλίου 477 από τα 564 σχολεία στη Γάζα έχουν πληγεί άμεσα ή έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι: «Οι άνθρωποι προσφέρονται εθελοντικά να δώσουν αίμα για να σώσουν τη ζωή των τραυματιών, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να τους αποτρέπουμε επειδή είναι δραματικά υποσιτισμένοι και άρα ιατρικά ακατάλληλοι για να δώσουν αίμα», όπως αναφέρει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Νοσοκομείου Al Awda στη Γάζα, ενώ από τη Solidarités International εξηγούν: «Οι μονάδες αφαλάτωσης νερού και τα ανταλλακτικά τους, οι γεννήτριες, η αντλία, τα ηλιακά πάνελ, το χλώριο είναι απαραίτητα για την αύξηση της παροχής ασφαλούς και επαρκούς πόσιμου νερού και πρέπει να επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα. Το καθαρό νερό είναι απαραίτητο για την επιβίωση. Ο πληθυσμός είναι αναγκασμένος να πίνει νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα ή μολυσμένο νερό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκτεταμένες ασθένειες που μεταδίδονται με το νερό».

Απειλή πολιομυελίτιδας και άλλων μεταδοτικών ασθενειών  

Οι Γιατροί του Κόσμου υπογραμμίζουν ότι η μόλυνση του νερού, οι ελλείψεις σε φάρμακα και ο αφανισμός των συστημάτων υγείας και αποχέτευσης οδηγούν σε εκτεταμένες ασθένειες και εξαντλούν το ανοσοποιητικό σύστημα των ευάλωτων ομάδων, ενώ η έλλειψη φρέσκων τροφίμων και καθαρού νερού έχει οδηγήσει σε υποσιτισμό -με τον ΟΗΕ να αναφέρει αύξηση 300% τον Ιούλιο- και στην εξάπλωση των μεταδοτικών ασθενειών.

Στο πλαίσιο αυτό, το Health Cluster προετοιμάζεται για μια πιθανή επιδημία πολιομυελίτιδας, δεδομένης της ανίχνευσης του ιού σε δείγματα λυμάτων και της μείωσης της εμβολιαστικής κάλυψης από 99% το 2022 σε 89% το 2023: «Έχουμε ήδη δει μια έξαρση σε δερματικές ασθένειες όπως η ψώρα, καθώς και ηπατίτιδα και γαστρεντερικές ασθένειες στα παιδιά. Τα μέλη του Health Cluster προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο μιας επιδημίας πολιομυελίτιδας τις επόμενες εβδομάδες. Παρόλο που δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα μέχρι στιγμής, γνωρίζουμε ότι οι γιατροί θα μπορούσαν να μην εντοπίσουν τα προειδοποιητικά σημάδια, δεδομένης της αποψίλωσης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και της έξαρσης πολλών διαφορετικών μεταδοτικών ασθενειών», σημειώνουν από την CARE.

Έκκληση στη διεθνή κοινότητα

Όπως επισημαίνουν οι οργανώσεις: «Ως ανθρωπιστικοί φορείς, η παρουσία μας στη Γάζα είναι εφικτή χάρη στην ακλόνητη δέσμευση των συναδέλφων μας επί τόπου, παρά τους μεγάλους κινδύνους για τη ζωή τους. Η συνεχιζόμενη παρουσία μας δεν πρέπει να εκληφθεί ως ένδειξη απρόσκοπτης πρόσβασης. Λειτουργούμε με μεγάλο κίνδυνο και υπό σημαντικά εμπόδια στην πρόσβασή μας. Οι κίνδυνοι στους οποίους εκτίθενται κάθε στιγμή οι συνάδελφοί μας είναι απαράδεκτοι και αντίθετοι με την προστασία τους βάσει του διεθνούς δικαίου. Στη Γάζα, δεν είμαστε απλώς μάρτυρες μιας “συρρίκνωσης” του ανθρωπιστικού χώρου. Δεν έχει απομείνει σχεδόν καθόλου χώρος για να λειτουργήσουμε. Εμείς, οι ΜΚΟ που υπογράφουμε, συνεχίζουμε να ζητάμε άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός και υποστηρίζουμε ότι είναι ο μόνος τρόπος για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την προστασία και διάσωση ζωών στη Γάζα. Καλούμε επίσης όλα τα κράτη να σταματήσουν αμέσως τη μεταφορά όπλων, εξαρτημάτων και πυρομαχικών προς το Ισραήλ και τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, ενώ υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη ή τη διευκόλυνση σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ή του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ