Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Ράφα: Πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια τώρα
Νεα - 16.05.2024

Ραφα: Προσβαση στην ανθρωπιστικη βοηθεια τωρα

Κοινή δήλωση 20 διεθνών οργανώσεων, που καταγγέλλουν την παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας και εκπέμπουν σήμα κινδύνου για την επιβίωση 1,7 εκατομμυρίων εκτοπισμένων αμάχων

Οι παγκόσμιοι ηγέτες αδυνατούν να δράσουν, ενώ η ισραηλινή εισβολή στη Ράφα επιδεινώνει την ανθρωπιστική καταστροφή

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις αρχηγών κρατών, αξιωματούχων του ΟΗΕ και ανθρωπιστικών οργανώσεων προς το Ισραήλ να μην επεκτείνει την επίγεια επίθεσή του στη Ράφα, ισραηλινά στρατεύματα εισήλθαν στην επαρχία στις 7 Μαΐου. Πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 600.000 παιδιών, βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο, με περισσότερους από 450.000 Παλαιστίνιους να έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα από τη στιγμή που το Ισραήλ εξέδωσε για πρώτη φορά παράνομες “εντολές εκκένωσης” στην περιοχή στις 6 Μαΐου. Ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη θέσει υπό τον έλεγχό του αστικές περιοχές εντός της Ράφα, η έκδοση νέων “εντολών εκκένωσης” στις 11 Μαΐου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω προώθηση της στρατιωτικής εισβολής, η οποία θα οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευση των υπηρεσιών διάσωσης. Η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση έχει διακόψει την πρόσβαση της βοήθειας στη Γάζα μέσω των διαβάσεων Ράφα και Κερέμ Σαλόμ / Καρμ Αμπού Σαλέμ.

 

Καθολική διακοπή στην προμήθεια όπλων 

Τα τρίτα κράτη έχουν την ευθύνη να δράσουν άμεσα για να τερματίσουν την κατάσταση και να επιδιώξουν την απόδοση ευθυνών για τις σοβαρές παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου (ΔΑΔ) που συντελούνται στη Γάζα. Το πρώτο βήμα για τα τρίτα κράτη για την τήρηση των δικών τους νομικών υποχρεώσεων να διασφαλίσουν τον σεβασμό του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου είναι να σταματήσουν την εισβολή στη Ράφα, να ανοίξουν όλα τα χερσαία περάσματα και να άρουν τα εσωτερικά εμπόδια για την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας. 

Ως ο κύριος προμηθευτής όπλων για τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρουν σημαντική ευθύνη για τις παραβιάσεις του ΔΑΔ από το Ισραήλ. Εκτός από τη διακοπή της μεταφοράς βομβών υψηλού ωφέλιμου φορτίου, οι ΗΠΑ θα πρέπει επίσης να επιστρατεύσουν όλη τους την ισχύ για να διακόψουν τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα. Στην πραγματικότητα, όλοι οι προμηθευτές όπλων πρέπει να σεβαστούν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της 5ης Απριλίου, που καλεί να σταματήσουν την πώληση, μεταφορά και εκτροπή όπλων, πυρομαχικών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού προς το Ισραήλ. Όλα τα κράτη πρέπει να δράσουν τώρα για να εξασφαλίσουν την άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός.

 

Στόχοι ακόμα και οι “ασφαλείς ανθρωπιστικές ζώνες”

Οι “εντολές εκκένωσης” του ισραηλινού στρατού είναι παράνομες και ισοδυναμούν με βίαιο εκτοπισμό, ενέργεια που συνιστά σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Το Ισραήλ διέταξε εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να φύγουν, χωρίς να παρέχει στους πολίτες και τους ανθρωπιστικούς φορείς ούτε σαφείς πληροφορίες ούτε χρονοδιάγραμμα. 

Το ΔΑΔ θέτει σαφείς προϋποθέσεις για να είναι νόμιμη μια εκκένωση: η κατοχική δύναμη οφείλει να διασφαλίζει ότι οι εκτοπισμοί είναι προσωρινοί και ότι στους εκτοπισμένους παρέχονται ικανοποιητικές συνθήκες υγιεινής, υγείας, ασφάλειας και διατροφής, ενώ, επιπλέον, τα μέλη της ίδιας οικογένειας δεν πρέπει να χωρίζονται. 

Οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν εκπληρώσει καμία από αυτές τις απαιτήσεις, ενώ οι άνθρωποι στη Ράφα -ήδη επιβαρυμένοι από πολλαπλούς εκτοπισμούς- καλούνται για μια ακόμα φορά να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μέσα σε κατεστραμμένες υποδομές και δρόμους μολυσμένους από μη εκραγμένα πυρομαχικά. Οι εκτοπισμένοι αναζητούν καταφύγιο στη Μέση Περιοχή, το Χαν Γιουνίς και το Αλ Μαουάσι, παρά τα υψηλά επίπεδα καταστροφής και την έλλειψη όλων των αναγκαίων για τη διατήρηση της ζωής. 

Η έννοια των “ανθρωπιστικών ασφαλών ζωνών” έχει ακυρωθεί στην πράξη, καθώς περιοχές που είχαν προηγουμένως χαρακτηριστεί ως τέτοιες έχουν στοχοποιηθεί από βομβαρδισμούς και χερσαίες επιχειρήσεις. Κι ενώ οι ανελέητοι βομβαρδισμοί συνεχίζονται στη Ράφα, οι αεροπορικές επιδρομές και οι χερσαίες επιθέσεις κλιμακώνονται στον Βορρά, οδηγώντας σε πρόσθετους βίαιους εκτοπισμούς στον θύλακα.

Εκτός λειτουργίας 8 από τα 12 αρτοποιεία της νότιας Γάζας, ενώ ακόμα περισσότερα σε ολόκληρο τον θύλακα κινδυνεύουν να ακολουθήσουν λόγω της έλλειψης προμηθειών και καυσίμων. Οι ιατρικές εκκενώσεις έχουν σταματήσει βίαια, καταδικάζοντας σε θάνατο ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων παιδιών

Υποσιτισμός και άρνηση ιατρικής φροντίδας

Η χερσαία στρατιωτική εισβολή στη Ράφα διαταράσσει την ανθρωπιστική ανταπόκριση, κατά παράβαση των αποφάσεων 2720 και 2728 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των προσωρινών μέτρων του Διεθνούς Δικαστηρίου, που διατάσσουν το Ισραήλ να επιτρέψει την παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας. 

Ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής δραστηριότητας του Ισραήλ στις βόρειες επαρχίες κατά τους προηγούμενους μήνες, οι ανθρωπιστικοί φορείς αναγκάστηκαν να μεταφέρουν σημαντικό μέρος των δυνατοτήτων παροχής βοήθειας στη Ράφα, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων και αποθηκών. 

Η ισραηλινή επίθεση αναγκάζει ήδη τώρα μέρος του ανθρωπιστικού προσωπικού και των επιχειρήσεων να διακόψουν ή να μεταφερθούν εκ νέου σε άλλες περιοχές υπό εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες. Οι αποθήκες στην ανατολική Ράφα, που περιέχουν απολύτως αναγκαία, σωτήρια βοήθεια, παραμένουν απροσπέλαστες λόγω της παρουσίας ισραηλινών δυνάμεων. Οι ιατρικές εγκαταστάσεις στη Ράφα κλείνουν η μία μετά την άλλη.* Κάθε ώρα κατά την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις καταλαμβάνουν τα περάσματα της Ράφα και του Κερέμ Σαλόμ / Καρμ Αμπού Σαλέμ καταδικάζει ακόμα περισσότερους Παλαιστίνιους σε υποσιτισμό και άρνηση ιατρικής φροντίδας. 

 

Κατεπείγουσα προτεραιότητα να επιτραπεί η είσοδος στα καύσιμα

Οι ισραηλινές δυνάμεις εμποδίζουν πλήρως την ανθρωπιστική βοήθεια και το προσωπικό να χρησιμοποιούν το πέρασμα της Ράφα. Η βαριά στρατιωτικοποίηση γύρω από το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ / Καρμ Αμπού Σαλέμ που προκύπτει από την ισραηλινή χερσαία εισβολή, δεν παρέχει τις προϋποθέσεις για τη συνεχή και ανεμπόδιστη μετακίνηση των ανθρωπιστικών αυτοκινητοπομπών. 

Αυτά τα δύο περάσματα αποτελούν την κύρια γραμμή ζωής για την είσοδο βοήθειας στον θύλακα. Το κλείσιμό τους βυθίζει τη Γάζα σε ακόμα μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή. Ενώ η κατάσταση λιμού έχει επιβεβαιωθεί από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα στη βόρεια Γάζα και το σύστημα υγείας βυθίζεται όλο και περισσότερο στην κατάρρευση, τα αποθέματα κρίσιμων προμηθειών βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, νερού, καυσίμων και ιατρικών ειδών, εξαντλούνται με ταχείς ρυθμούς. Αυτό έχει ήδη οδηγήσει στο κλείσιμο υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για την επιβίωση των πολιτών.** 

Η εξαιρετικά περιορισμένη επαναλειτουργία των βόρειων διαβάσεων ή η προοπτική μιας θαλάσσιας διαδρομής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αιτιολογία για να δικαιολογηθεί ο περιορισμός της πρόσβασης μέσω των νότιων χερσαίων διαβάσεων. 

Η εξάντληση των καυσίμων ενέχει σοβαρό κίνδυνο να διακοπούν οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και οι βασικές υπηρεσίες, καθώς η συνολική λειτουργία της ανθρωπιστικής βοήθειας εξαρτάται από τα καύσιμα, μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση των αναγκών προτεραιότητας περισσότερων από 1,7 εκατομμυρίων εκτοπισμένων ατόμων. Για αυτό η άμεση είσοδος καυσίμων είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρηθεί ό,τι έχει απομείνει από το κατεστραμμένο σύστημα υγείας της Γάζας και την ανθρωπιστική ανταπόκριση.*** 

 

Οι υπογράφουσες οργανώσεις:

  1. Γιατροί του Κόσμου – Διεθνές Δίκτυο 
  2. ActionAid
  3. Action Against Hunger
  4. American Friends Service Committee (AFSC)
  5. Διεθνής Αμνηστία
  6. A.M. Qattan Foundation
  7. Anera
  8. Churches for Middle East Peace (CMEP)
  9. DanChurch Aid (DCA)
  10. Humanity & Inclusion/ Handicap International (HI)
  11. IM Swedish Development Partner
  12. INTERSOS
  13. Mennonite Central Committee 
  14. Mercy Corps
  15. Norwegian Church Aid (NCA)
  16. Norwegian People’s Aid
  17. Oxfam
  18. Plan International
  19. Relief International
  20. War Child Alliance

 

*1. Το νοσοκομείο Al Najjar, η μεγαλύτερη υγειονομική εγκατάσταση στο κυβερνείο, διέκοψε τη λειτουργία του, καθώς βρίσκεται στην περιοχή που κατέλαβαν οι ισραηλινές δυνάμεις, και το νοσοκομείο Al Kuwaiti είναι πιθανό να ακολουθήσει, καθώς περιλαμβάνεται πλέον στη ζώνη που απειλείται από τις ισραηλινές “εντολές εκκένωσης”.

*2. Διέκοψαν τη λειτουργία τους οκτώ από τα δώδεκα αρτοποιεία της νότιας Γάζας, ενώ ακόμα περισσότερα σε ολόκληρο τον θύλακα κινδυνεύουν να ακολουθήσουν, λόγω της έλλειψης προμηθειών και καυσίμων. Οι ιατρικές εκκενώσεις έχουν σταματήσει απότομα, καταδικάζοντας σε θάνατο ασθενείς σε επείγουσα κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. 

*3. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τουλάχιστον 10 νοσοκομεία, 8 αρτοποιεία, 28 ασθενοφόρα, 23 ιατρικά σημεία και 17 κέντρα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης κινδυνεύουν να σταματήσουν να λειτουργούν εάν δεν επιτραπεί άμεσα η εισαγωγή καυσίμων στον θύλακα. Οι ζωές των μωρών που βρίσκονται σε εντατική, των γυναικών με περιπλοκές εγκυμοσύνης και τοκετών αλλά και των τραυματιών κρέμονται από μια κλωστή. Η ακραία έλλειψη καυσίμων θέτει επίσης σε κίνδυνο τις τηλεπικοινωνίες, οι οποίες ήδη επηρεάζουν αρνητικά τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Γάζα.