Στηρίζουμε την εκστρατεία του Π.Ο.Υ για τη Μητρική και Νεογνική Υγεία
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που τιμάται στις 7 Απριλίου κάθε χρόνο, σηματοδοτεί φέτος την έναρξη μιας σημαντικής, παγκόσμιας εκστρατείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) με τίτλο «Υγιείς Απαρχές, Ελπιδοφόρο Μέλλον», με στόχο τη βελτίωση της υγείας των μητέρων και των νεογνών σε όλο τον κόσμο.
Η υποστήριξη υγιών κυήσεων, ασφαλών γεννήσεων και καλύτερης μεταγεννητικής φροντίδας είναι μια προσπάθεια στην οποία οι Γιατροί του Κόσμου συμμετέχουν, στηρίζοντας έμπρακτα και καθημερινά γυναίκες, ώστε να εξυπηρετούνται με αξιοπρέπεια και ασφάλεια συμβάλλοντας στην υγιή κύηση, τις ασφαλείς γεννήσεις και την ουσιαστική μεταγεννητική φροντίδα.
Οι γυναίκες σε κάθε γωνιά του κόσμου χρειάζονται πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας που ανταποκρίνονται ουσιαστικά στις ανάγκες τους. Η ουσιαστική πρόοδος στη μητρική και νεογνική υγεία περνά μέσα από την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, ώστε να μπορούν να σχεδιάζουν τη ζωή τους και να προστατεύουν την υγεία τους. Η ενδυνάμωση και η αυτενέργειά τους αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση της θνησιμότητας μητέρων και νεογνών και για την επίτευξη της καθολικής υγείας, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη περίοδο μετά την εγκυμοσύνη, όταν εκατομμύρια γυναίκες στερούνται κρίσιμης υποστήριξης, παρά τις σοβαρές και συχνά μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία τους μετά τον τοκετό.
Ένας θάνατος κάθε 7 δευτερόλεπτα – Κι όμως, μπορεί να αποφευχθεί
Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις του Π.Ο.Υ:
- 300.000 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από επιπλοκές εγκυμοσύνης ή τοκετού.
- 2 εκατομμύρια νεογέννητα πεθαίνουν μέσα στον πρώτο μήνα της ζωής τους.
- Η νεογνική θνησιμότητα υπολογίζεται σε 2 εκατομμύρια βρέφη ετησίως.
Αυτοί οι αριθμοί αντιστοιχούν σε έναν αποτρέψιμο θάνατο κάθε 7 δευτερόλεπτα.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Π.Ο.Υ 4 στις 5 χώρες δεν θα επιτύχουν τους στόχους για τη μείωση της μητρικής θνησιμότητας έως το 2030, ενώ 1 στις 3 δεν θα πετύχει τη μείωση των θανάτων νεογνών. Αυτό πρέπει να αλλάξει!
Κάθε γυναίκα αξίζει φροντίδα – Κάθε οικογένεια δικαιούται στήριξη
Οι γυναίκες και οι οικογένειες χρειάζονται ολοκληρωμένη φροντίδα – σωματική, ψυχολογική και συναισθηματική – πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό. Αυτό μεταφράζεται σε πιο ισχυρά και ευέλικτα συστήματα υγείας, ικανά να διαχειριστούν όχι μόνο μαιευτικές επιπλοκές, αλλά και ζητήματα ψυχικής υγείας, μη μεταδοτικών ασθενειών και οικογενειακού προγραμματισμού.
Το έργο μας
Ως ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση, οι Γιατροί του Κόσμου ενώνουν τη φωνή και με το έργο τους, δίνοντας τη μάχη ώστε το αυτονόητο δικαίωμα κάθε γυναίκας σε ασφαλή μητρότητα να παραμένει αδιαμφισβήτητο και αδιαπραγμάτευτο. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στη ζωή και κάθε σύστημα υγείας πρέπει να υπηρετεί την αξιοπρέπεια και τις ανάγκες όλων, χωρίς διακρίσεις.
Οι Γιατροί του Κόσμου λειτουργούν γυναικολογικά ιατρεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη τη Λέσβο, προσφέροντας υπηρεσίες φροντίδας υγείας σε εγκύους και γυναίκες με παιδιά, καθώς και πρόσβασης στον οικογενειακό προγραμματισμό. Επιπλέον, μέσω του Ανοικτού Κέντρου Φιλοξενίας Γυναικών “A Step Forward”στην Αθήνα, προσφέρουν στέγαση σε άστεγες γυναίκες και τα παιδιά τους, δημιουργώντας ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον, το οποίο πλαισιώνουν από δράσεις ενδυνάμωσης και κοινωνικής στήριξης.
Κατά το 2024, περισσότερες από 2.000 γυναίκες έλαβαν προγεννητικές και μεταγεννητικές υπηρεσίες υγείας, με στόχο την προστασία της μητέρας και του νεογνού. Πολλές από αυτές ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και βρήκαν στους Γιατρούς του Κόσμου μια σταθερή πηγή φροντίδας και υποστήριξης.
Μέσα από τα Κοινωνικά Πολυϊατρεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στην ΚΕΔ Λέσβου και στο “A Step Forward, με τη συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού και εθελοντών υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, οι γυναίκες απολαμβάνουν δωρεάν ποιοτικές και αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας, στην πιο σημαντική, ίσως, στιγμή την προσωπικής τους ιστορίας.
Το μέλλον ξεκινά από τη μητέρα. Το χρέος μας όλων μας είναι να την προστατεύσουμε.