ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΡΙΑ
Τη νύχτα της 6ης Φεβρουαρίου 2023, στις 4:17 π.μ. τοπική ώρα, σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών έπληξε την Τουρκία και τη Συρία και η Τουρκία ανακοίνωσε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 10 επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό. Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που έχει καταγραφεί στην Τουρκική Δημοκρατία από το 1939. Ο σεισμός ακολουθήθηκε από 78 μετασεισμούς και χτύπησε την περιοχή για δεύτερη φορά το απόγευμα της 6ης Φεβρουαρίου στις 13:24 μ.μ. με μέγεθος 7,5 βαθμών στην επαρχία Εκινοζού. Στις 20 Φεβρουαρίου, ένας σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών και ένας δεύτερος μεγέθους 5,8 βαθμών έπληξε επίσης τη νότια επαρχία Χατάι της Τουρκίας, προκαλώντας τρόμο σε όσους έμειναν σε μια περιοχή που καταστράφηκε από τους δίδυμους σεισμούς πριν από δύο εβδομάδες.
Μετά τον σεισμό της 20ής Φεβρουαρίου, ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος (Türk Tabipleri Birliği) είχε ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει πλέον δημόσιο νοσοκομείο στην περιοχή Hatay που να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες υγείας. Στις 27 Φεβρουαρίου, ένας άλλος σεισμός μεγέθους 5,6 βαθμών έπληξε τη νότια επαρχία Μαλάτια της Τουρκίας. Τους σεισμούς ακολούθησαν συνολικά 9.990 μετασεισμοί. Οι σεισμοί οδήγησαν στην κατάρρευση πολλών κτιρίων στις πληγείσες περιοχές.
ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Περισσότεροι από 53.000 έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ πάνω από 15 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί. Στη Συρία έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 7.259 νεκροί, με την πλειονότητα των θυμάτων να καταγράφεται στο Χαλέπι, τη Χάμα, τη Λατάκια και την Ταρτούς. Στην Τουρκία, οι αρχές καταμετρούν τουλάχιστον 45.089 νεκρούς. Περισσότερα από χίλια κτίρια έχουν καταρρεύσει ολοσχερώς, γεγονός που εγείρει φόβους για ακόμη μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες.
Τα δημόσια νοσοκομεία στην περιοχή Χατάι δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες υγείας. Έχουν δημιουργηθεί νοσοκομεία πεδίου, τα οποία λειτουργούν κάτω από τις δυνατότητές τους. Εν τω μεταξύ, οι πρόσφυγες στο Χατάι μετακινούνται ως επί το πλείστον στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη οι οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ρητορική μίσους. Η Αντιόχεια έχει εκκενωθεί σε μεγάλο βαθμό, με τους εναπομείναντες κατοίκους να μεταφέρονται σε καθορισμένους χώρους με σκηνές. Η υπερβολική σκόνη και ο αμίαντος στην πόλη έχουν φτάσει σε επίπεδα που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, οι κάτοικοι σε άλλες συνοικίες παραμένουν αμετακίνητοι στην επιθυμία τους να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Στη Συρία έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές οι υποδομές στέγασης, διοίκησης και υγείας. Η πόλη Jandairis στη δυτική περιφέρεια του Αφρίν έχει καταστραφεί. Οι άνθρωποι στο Jandairs πρέπει να ταξιδέψουν στο Αφρίν για περίθαλψη στα νοσοκομεία, τα οποία απέχουν πάνω από 20 χιλιόμετρα με αυτοκίνητο. Υπάρχουν εκτοπισμένοι άνθρωποι εντός της βόρειας Συρίας και από την Τουρκία στη Συρία. Περί τους 42.000 Σύρους πρόσφυγες επέστρεψαν στη Συρία ως αποτέλεσμα του σεισμού και των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης στην Τουρκία, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο άμυνας. Πολλοί πρόσφυγες αναγκάζονται να παραμείνουν χωρίς έγγραφα και χωρίς πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη, όταν μετεγκαθίστανται σε άλλες πόλεις.
ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ
Οι ανάγκες είναι ολοένα και πιο αυξημένες καθώς η έλλειψη πρόσβασης στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, η οποία χαρακτηρίστηκε ως πρόκληση από το 60% των κατοίκων της περιοχής. Παράλληλα, λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών στις πληγείσες περιοχές – όπως η γρίπη, η ιλαρά, η διάρροια ή η ψώρα, ενώ υπάρχει ανάγκη για ολοένα περισσότερες σκηνές για την “χειμωνοποίηση”. Επιπλέον, επιτακτική είναι η ανάγκη και για ψυχολογική υποστήριξη των σεισμόπληκτων.
Στη Συρία, υπάρχει επείγουσα ανάγκη ιατρικής ανταπόκρισης λόγω του υψηλού επιπέδου ζημιών στα νοσοκομεία. Οι υπηρεσίες υγείας χρειάζονται ιατρικά κιτ, κιτ υγιεινής, κιτ πρώτων βοηθειών που περιλαμβάνουν υλικά επίδεσης, χειρουργικά αναλώσιμα, καλύμματα κρεβατιών και στρώματα. Ως συνέπεια των νέων μετακινήσεων εντός της βόρειας Συρίας και από την Τουρκία προς τη Συρία, οι ανθρωπιστικές ανάγκες αναμένεται επίσης να αυξηθούν σημαντικά, με εκτιμήσεις που δείχνουν αύξηση του επιπέδου της απαιτούμενης βοήθειας κατά 22%. Η κατάσταση αυτή ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις υπηρεσίες βοήθειας με τους Σύρους εκτοπισμένους από το Χατάι να παρουσιάζονται στα κέντρα των ΓτΚ στο Ιντλίμπ. Εκτός από πρόσθετες σκηνές, καθώς δεν υπάρχει επαρκής στέγαση για όλους, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για οικονομική υποστήριξη των απανταχού σεισμόπληκτων των περιοχών σε Τουρκία και Συρία.
Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Οι κινητές ιατρικές ομάδες των ΓτΚ βρίσκονται επί τόπου σε αγροτικές και αστικές περιοχές της επαρχίας Χατάι, παρέχοντας συμβουλές πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και φάρμακα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Η σταθερή ιατρική ομάδα των ΓτΚ παρέχει τις υπηρεσίες της σε κοντέινερ. Παράλληλα, η μόλυνση των πόσιμων πηγών ενέχει σημαντικό κίνδυνο ασθενειών που μεταδίδονται μέσω αυτού, γι’ αυτό οι ΓτΚ σχεδιάζουμε να παρέχουμε ενημερωτικές συνεδρίες και κιτ για την πρόληψη τέτοιων ασθενειών.
Στη Συρία, τρία πρωτοβάθμια υγειονομικά κέντρα των ΓτΚ στο Αφρίν και 5 στην Ιντλίμπ είναι ανοικτά, ενώ ένας από τους ορθοπεδικούς μας μετέβη στο νοσοκομείο του Αφρίν για να ενισχύσει την ιατρική ομάδα. Παράλληλα, ετοιμαζόμαστε να δημιουργήσουμε έναν προσωρινό καταυλισμό κοντά στην κλινική Al-Kemmune.
Στεκόμαστε απέναντι σε αυτή τη νέα πρόκληση με ενσυναίσθηση προς τους πληγέντες και βαρύ αίσθημα ευθύνης προς τις ρίζες και την ανθρωπιστική ταυτότητα της οργάνωσης. Οι ΓτΚ ενισχύουμε τις επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης σε όλες τις πληγείσες περιοχές και ετοιμαζόμαστε για μακροπρόθεσμη υποστήριξη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.
Οι Γτκ βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, παρέχοντας πρώτες βοήθειες, υγειονομικές εξετάσεις, διανομή φαρμάκων, ψυχολογική υποστήριξη και είμαστε στη διαδικασία δημιουργίας ασφαλών χώρων.