Νεα - 11.01.2023

Οι ΓτΚ για το Βραβειο Ευρωπαιου Πολιτη

ΓτΚ για Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη: Αναγνωρισιμότητα του έργο μας, συνεχίζουμε πιο δυνατοί

Με αφορμή το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη για το 2022 στους Γιατρούς του Κόσμου για την ανταπόκρισή τους στην ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, ο Τάσος Υφαντής, επιχειρησιακός διευθυντής των ΓτΚ βρέθηκε στο studio του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

«Ως ΓτΚ είναι χαρά που βραβευόμαστε με αυτό το τιμητικό βραβείο, αναγνωρίζεται το έργο που έχουμε κάνει συγκεκριμένα στη τρέχουσα περίοδο για τους εκτοπισμένους της Ουκρανίας, τόσο σε διασυνοριακό επίπεδο στα εξωτερικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία, όσο και στην Ελλάδα ως χώρα προορισμού αλλά και εντός της Ουκρανίας σε 4 διαφορετικές περιφέρειες», τόνισε ο Τάσος Υφαντής, επιχειρησιακός διευθυντής των ΓτΚ. Επιπλέον, πρόσθεσε πως «Οι ΓτΚ είναι μια εθελοντική οργάνωση η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα επί 33 συναπτά έτη και προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα δημόσιας υγείας με πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας για τις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες».

Ωστόσο, συνέχισε «Οι ΓτΚ είναι και ένας φορέας που δραστηριοποιείται σε αυτό που λέμε ανθρωπιστική βοήθεια και διεθνή συνεργασία. Το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη έχει βοηθήσει πάρα πολύ στην ενίσχυση του ηθικού των εθελοντών μας , στην εύρεση νέων στρατηγικών συμμάχων και υποστηρικτών. Πέρα δηλαδή από τον συμβολισμό μας δίνει και μια αναγνωρισιμότητα στο έργο μας και μας κάνει πιο δυνατούς να συνεχίζουμε».

Παράλληλα, σημείωσε πως «μέχρι στιγμής στην Ουκρανία έχουμε ολοκληρώσει 20 αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας. Παραμένουμε με παραπάνω από 20 άτομα ενεργό προσωπικό εντός της χώρας, ενώ 60 εθελοντές συνολικά έχουν αποσταλεί σε αποστολές εντός της Ουκρανίας. Στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει παραπάνω από 3.000 πρόσφυγες από το σύνολο των 80.0000 που έχουν έρθει στην Ελλάδα».

ΚΟΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ

Σε επίπεδο αξιών, ο κ. Υφαντής υπογράμμισε πως «οι κοινές αξίες που μπορούμε να έχουμε στο σύνολο της Ευρωπαϊκής ένωσης αφορούν την προάσπιση του κράτους δικαίου, την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και βέβαια τη προώθηση του σεβασμού στη διαφορετικότητα και τον σεβασμό στην αρχή της ισότητας».

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να έχουμε συμπεριληπτικά προγράμματα και το μότο μας είναι και αυτό που είναι του ΠΟΥ, κανείς να μη μένει πίσω», συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως «σίγουρα το βραβείο θα έχει θετικό αντίκτυπο για την οργάνωση μιας και όλοι οι υποστηρικτές μας, τα μέλη μας και οι εθελοντές μας βλέπουν πως αναγνωρίζεται το αποτελεσματικό έργο των ΓτΚ».

Προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων

«Σε μια δύσκολη περίοδο για την ευρωπαϊκή οικογένεια , δίνεται η δυνατότητα και η ευκαιρία να επιβεβαιωθεί ότι η ΕΕ είναι οικογένεια προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, του κράτους δικαίου και της ισότητας και να εφαρμόσει πολιτικές ενιαίων προτύπων και standards. Ως ΓτΚ γνωρίζουμε ότι μόνο το 2021 και σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη παραπάνω από 90 εκατ. άνθρωποι έχουν μετακινηθεί, έχουν εξαναγκαστική μετακίνηση, άρα είναι πρόσφυγες, αναζητώντας άσυλο στις χώρες του Δυτικού κόσμου, στις αναπτυγμένες δημοκρατίες και νομίζω πως είναι υποχρέωση των Ευρωπαίων πολιτών αλλά και θεσμών να έχουν ένα κατάλληλο σύστημα υποδοχής με αξιοπρέπεια, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα  και στη διαφορετικότητα των ανθρώπων και να μη δούμε άλλες ανθρώπινες ζωές να χάνονται στις θάλασσες της Μεσογείου».

«Ως κοινωνία των πολιτών θα είμαστε πάντα στο πλάι της Πολιτείας και των ευρωπαϊκών θεσμών ώστε συνολικά να διαμορφώνουμε συμπεριληπτικές δημόσιες πολιτικές»

Σημειώνεται πως παρούσα στη συζήτηση ήταν και η Ελένη Σκουτέλη, πρόεδρος ΔΣ της ΕΛΕΠΑΠ, προκάτοχος του βραβείου το 2021, η οποία αναφορικά με τη βράβευση της ΕΛΕΠΑΠ το 2021, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αποτελεί μια επιβράβευση για τα 85 χρόνια ιστορίας που έχει  η ΕΛΕΠΑΠ, καθημερινά έχουμε 800 ωφελούμενα παιδιά. Η εν λόγω βράβευση επιβεβαίωσε τον αγώνα μας και το θεραπευτικό μας στίγμα μέσα στον χάρτη της Ευρώπης για τις υπηρεσίες μας. Είναι σημαντικό για μας και περισσότερο από εμάς το χάρηκαν τα παιδιά. Θεωρήσαν ότι ανήκουν πλέον στη μεγάλη αγκαλιά της ευρωπαϊκής ένωσης που έτσι και αλλιώς ανήκαμε.