Νεα - 15.03.2024

Γαζα: Σε δραματικη κατασταση επιβιωσηΣ

Οι εναέριες ρίψεις και θαλάσσιες διαδρομές δεν αποτελούν πραγματικές εναλλακτικές στη χερσαία παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας

25 ΜΚΟ καλούν τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στην κατάπαυση του πυρός και στην χερσαία αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ αυξάνονται οι θάνατοι από τον υποσιτισμό και τις ασθένειες

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που βρίσκονται στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας έχουν επαναλάβει από την αρχή της τρέχουσας κλιμάκωσης ότι ο μόνος τρόπος για να καλυφθούν οι πρωτοφανείς ανθρωπιστικές ανάγκες της περιοχής είναι η εξασφάλιση άμεσης και μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και η εξασφάλιση πλήρους, ασφαλούς και απρόσκοπτης ανθρωπιστικής πρόσβασης μέσω όλων των χερσαίων διαδρομών. Τα κράτη δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από τις εναέριες ρίψεις και τις προσπάθειες να ανοίξουν ένα θαλάσσιο διάδρομο για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι κάνουν αρκετά για να υποστηρίξουν τις ανάγκες στη Γάζα: η πρωταρχική τους ευθύνη είναι να αποτρέψουν την συνέχιση των κτηνωδών εγκλημάτων και να ασκήσουν αποτελεσματική πολιτική πίεση για να τερματιστούν οι ανελέητοι βομβαρδισμοί και οι περιορισμοί που εμποδίζουν την ασφαλή παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΚΡΑΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ

Εδώ και μήνες, κάθε άτομο στη Λωρίδα της Γάζας ζει σε συνθήκες ακραίας πείνας, στο μεγαλύτερο ποσοστό οποιουδήποτε πληθυσμού σε κρίση επισιτιστικής ασφάλειας που έχει καταγραφεί ποτέ από τον οργανισμό Integrated Food Security and Nutrition Phase Classification (IPC). Οικογένειες πίνουν ακάθαρτο νερό εδώ και μήνες και περνούν μέρες χωρίς φαγητό. Το σύστημα υγείας κατέρρευσε πλήρως εν μέσω επιδημιών και των αλλεπάλληλων σοβαρών τραυματισμών από τους συνεχείς βομβαρδισμούς. Τουλάχιστον 20 παιδιά έχουν πρόσφατα πεθάνει από σοβαρό υποσιτισμό, αφυδάτωση και συναφείς ασθένειες. Όσο εξακολουθεί να παρατηρείται επιτάχυνση της επιδείνωσης της κατάστασης των τροφίμων, του νερού και της υγείας σε καθημερινή βάση, θα ακολουθήσουν περισσότεροι θάνατοι από πείνα και ασθένειες, αν η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας συνεχίσει να παρεμποδίζεται από τις ισραηλινές αρχές. Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι επίκειται λιμός.

Ενώ τα κράτη αύξησαν πρόσφατα τις ρίψεις βοήθειας από αέρος στη Γάζα, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις τονίζουν ότι αυτή η μέθοδος παροχής βοήθειας από μόνη της δεν έχει σε καμία περίπτωση τη δυνατότητα να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες στην περιοχή. Τα 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε μια δραματική κατάσταση επιβίωσης δεν μπορούν να τραφούν και να θεραπευτούν με αυτόν τον τρόπο.

Οι παραδόσεις βοήθειας πρέπει να έχουν ανθρώπινο πρόσωπο

Οι εναέριες ρίψεις δεν είναι σε θέση να παρέχουν τον όγκο βοήθειας που μπορεί να μεταφερθεί από την ξηρά. Ενώ μια φάλαγγα πέντε φορτηγών έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει περίπου 100 τόνους σωτήριας βοήθειας, οι πρόσφατες ρίψεις από αέρος παρέδωσαν μόνο μερικούς τόνους η καθεμία. Οι ρίψεις από αέρος μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τη ζωή των πολιτών που αναζητούν βοήθεια: έχουν ήδη αναφερθεί τουλάχιστον 5 θάνατοι από την ελεύθερη πτώση πακέτων βοήθειας στη Γάζα. Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να είναι αυτοσχέδια: πρέπει να παραδίδεται από ομάδες με εμπειρία στην οργάνωση των διανομών και στην παροχή άμεσων υπηρεσιών διάσωσης. Οι παραδόσεις βοήθειας πρέπει να έχουν ανθρώπινο πρόσωπο: όχι μόνο για να είναι σε θέση να αξιολογούν σωστά τις ανάγκες των πληγέντων, αλλά και για να αποκατασταθεί η ελπίδα και η αξιοπρέπεια σε έναν ήδη τραυματισμένο και απελπισμένο πληθυσμό.

Μετά από πέντε μήνες συνεχών βομβαρδισμών και απάνθρωπων συνθηκών, τα παιδιά, οι γυναίκες και οι άνδρες στη Γάζα έχουν δικαίωμα σε ουσιαστικότερη βοήθεια, πέρα από τις πενιχρές φιλανθρωπίες που πέφτουν από τον ουρανό. Αν και κάθε ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στη Γάζα είναι σημαντική, η μεταφορά από αέρος ή διά θαλάσσης θα πρέπει να θεωρείται συμπληρωματική της χερσαίας μεταφοράς και όχι μία ανεξάρτητη εναλλακτική, καθώς δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τη βοήθεια που παραδίδεται οδικώς.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένα από τα κράτη που πραγματοποίησαν πρόσφατα ρίψεις από αέρος παρέχουν επίσης όπλα στις ισραηλινές αρχές, δηλαδή οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία. Τα κράτη δεν μπορούν να αξιοποιούν τη βοήθεια για να παρακάμπτουν τις διεθνείς ευθύνες και τα καθήκοντά τους βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης θηριωδών εγκλημάτων. Για να εκπληρώσουν τα κράτη αυτά τις υποχρεώσεις τους στο διεθνές δίκαιο, πρέπει να σταματήσουν όλες τις μεταφορές όπλων που ενδεχομένως και να χρησιμοποιηθούν σε διεθνή εγκλήματα, καθώς και να εφαρμόσουν ουσιαστικά μέτρα για την επιβολή άμεσης κατάπαυσης του πυρός, απεριόριστης ανθρωπιστικής πρόσβασης και απόδοσης ευθυνών στους ιθύνοντες.

Πλωτός λιμένας στην ακτή της Γάζας

Τα τρίτα κράτη ανακοίνωσαν πρόσφατα προσπάθειες να ανοίξουν έναν θαλάσσιο διάδρομο από την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός πλωτού λιμένα στην ακτή της Γάζας, ο οποίος δεν θα είναι πλήρως λειτουργικός προτού περάσουν αρκετές εβδομάδες. Για τις οικογένειες που λιμοκτονούν δεν απομένει αρκετός χρόνος για να κατασκευαστούν υποδομές στη θάλασσα και στη στεριά: για να σωθούν οι ζωές τους απαιτείται να επιτραπεί άμεσα η είσοδος των ανθρωπιστικών φορτηγών, γεμάτα με τρόφιμα και φάρμακα, των οποίων η είσοδος στη Γάζα επί του παρόντος εμποδίζεται. Επιπλέον, οι αποστολές από αυτή την αποβάθρα προς τα σημεία διανομής σε όλη τη Γάζα θα αντιμετωπίσουν τα ίδια εμπόδια που αντιμετωπίζουν σήμερα ήδη οι αυτοκινητοπομπές βοήθειας από τη Ράφα: συνεχής ανασφάλεια, υψηλό ποσοστό άρνησης πρόσβασης από τις ισραηλινές δυνάμεις και υπερβολικές αναμονές στα ισραηλινά σημεία ελέγχου.

Ως εκ τούτου, η εγκατάσταση του πλωτού δεν θα αλλάξει ουσιαστικά την ανθρωπιστική εικόνα, εκτός αν συνδυαστεί με άμεση κατάπαυση του πυρός και πλήρη, ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά το ποιος φορέας θα είναι υπεύθυνος για την υποδομή και την ασφάλεια της παράδοσης της βοήθειας στην ξηρά: Τα κράτη πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο θαλάσσιος διάδρομος δεν θα νομιμοποιήσει μια παρατεταμένη ισραηλινή χερσαία στρατιωτική κατοχή της λωρίδας με την εργαλειοποίηση της αναγκαιότητας παράδοσης βοήθειας.

«Σύμφωνα με το ΔΑΔ τα κράτη έχουν σαφείς ευθύνες: να ασκήσουν κάθε πίεση για να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός και απεριόριστη ανθρωπιστική πρόσβαση. Οι εναέριες ρίψεις ή οι θαλάσσιες διαδρομές δεν θα ανακουφίσουν ποτέ αυτές τις υποχρεώσεις».

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΠΥΡΟΣ

Αναγνωρίζουμε ότι κάθε βοήθεια είναι απαραίτητη σε αυτό το φρικτό πλαίσιο, αλλά προειδοποιούμε για τις πιθανές καταστροφικές συνέπειες της δημιουργίας επικίνδυνων προηγούμενων που οδηγούν στην υποβάθμιση της ανθρωπιστικής πρόσβασης μέσω της ξηράς και στην παράταση των εχθροπραξιών. Η κατάλληλη ανθρωπιστική απάντηση στις τεράστιες ανάγκες στη Γάζα είναι η απεριόριστη πρόσβαση για βοήθεια και το επαγγελματικό ανθρωπιστικό προσωπικό που έχει εγκατασταθεί εδώ και μήνες στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων. Μέχρι στιγμής, η δυνατότητα των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γάζα να σιτίζονται, να θεραπεύονται και να έχουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους ήταν στη διακριτική ευχέρεια των ισραηλινών αρχών: η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να παραμείνει αδιαπραγμάτευτη. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν την υλικοτεχνική ικανότητα να υποστηρίξουν κατάλληλα και με αξιοπρέπεια τους Παλαιστίνιους στη Γάζα: αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση των κρατικών φορέων να εξασφαλίσουν την πρόσβαση.

Αυτό που περιμένουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις από τα Τρίτα Κράτη είναι να χρησιμοποιήσουν επειγόντως την επιρροή τους προς την κατεύθυνση της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και να υποχρεώσουν τις ισραηλινές αρχές να σταματήσουν τον σκόπιμο αποκλεισμό της ζωτικής βοήθειας σε όλα τα τμήματα της Λωρίδας της Γάζας, μεταξύ άλλων μέσω του πλήρους ανοίγματος και της άρσης των περιορισμών στα περάσματα Ράφα, Κερέμ Σαλόμ / Καράμ Αμπού Σάλεμ, Ερέζ / Μπέιτ Χανούν και Κάρνι. Υπενθυμίζουμε ότι η άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός είναι η μοναδική προϋπόθεση για να καταστεί δυνατή η κολοσσιαία αύξηση της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας που απαιτείται για την ανακούφιση των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπογράφοντες:
  • Action Aid International
  • American Friends Service Committee
  • Amnesty International
  • Association of Italian NGOs
  • CCFD-Terre Solidaire
  • CISS – Cooperazione Internazionale Sud Sud
  • DanChurch Aid
  • Danish House in Palestine
  • Danish Refugee Council
  • HelpAge International
  • Humanity & Inclusion – Handicap International
  • IM Swedish Development Partner
  • International Federation for Human Rights INTERSOS
  • Medical Aid for Palestinians
  • Mennonite Central Committee
  • Médecins du Monde International Network / Doctors of the World
  • Médecins Sans Frontières France / Doctors Without Borders France
  • Oxfam
  • Plan International
  • Première Urgence Internationale
  • Secours Islamique France
  • Terre des Hommes Italy
  • War Child Alliance
  • Welfare Association

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κάθε οικονομική δωρεά προς τους Γιατρούς του Κόσμου είναι σημαντική για την παροχή άμεσης βοήθειας σε συνανθρώπους μας που έχουν την ανάγκη όλων μας.