Έκκληση στη διεθνή κοινότητα για κλιμάκωση των διπλωματικών πιέσεων προκειμένου να αποτραπεί η στρατιωτική επίθεση στη Ράφα, που θα σημάνει ολική ανθρωπιστική καταστροφή
Μαζική ροή ανθρωπιστικής βοήθειας & άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός τώρα ζητούν 7 οργανώσεις, καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να εισβάλει στη Ράφα.
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι Γιατροί του Κόσμου, η Care International, η Humanity & Inclusion, η Oxfam, το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η Plan International και η Save the Children αναφορικά με τη μη συμμόρφωση των ισραηλινών αρχών έναντι των δικών τους δεσμεύσεων για την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στα πληττόμενα εδάφη, ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί δραματικά καθώς ξεδιπλώνεται η στρατιωτική επίθεση στη Ράφα και σε έναν πληθυσμό που απειλείται με λιμό.
Τονίζοντας ότι “Καμία ειλικρινής υπόσχεση για πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν μπορεί να δοθεί ενώ σχεδιάζεται στρατιωτική εισβολή στη Ράφα”, οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι μια χερσαία επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα όχι μόνο θα αυξήσει κατακόρυφα τις ανθρωπιστικές ανάγκες, αλλά, επιπλέον, θα εκδιώξει τους ανθρωπιστικούς φορείς και θα θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργικότητα του περάσματος της Ράφα, τη στιγμή που η κατεπείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια έχει ήδη παρεμποδιστεί.
Τα τρίτα κράτη δεν θα πρέπει να βασίζουν την ανάλυσή τους για την κατάσταση της ανθρωπιστικής πρόσβασης στις ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις των ισραηλινών αρχών, αλλά στις πράξεις του, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση της 7ης Μαΐου, μέσω της οποίας η διεθνής κοινότητα καλείται να καταστήσει το Ισραήλ υπεύθυνο για την παρεμπόδιση της βοήθειας και την άνευ προηγουμένου απώλεια ζωών εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
“Μόνο μια άμεση, διαρκής κατάπαυση του πυρός, η πλήρης τήρηση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και το άνοιγμα όλων των πιθανών σημείων εισόδου στη Γάζα για ανθρωπιστικές και εμπορικές προμήθειες θα επιτρέψει την ικανοποίηση των βασικών ανθρώπινων αναγκών των πολιτών και την αποτροπή περαιτέρω δεινών”, αναφέρεται συγκεκριμένα.
“Τα τρίτα κράτη πρέπει επειγόντως να θέσουν τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα στην κορυφή της πολιτικής τους ατζέντας και να ασκήσουν ισχυρότατη διπλωματική πίεση ώστε να αποτρέψουν την κυβέρνηση του Ισραήλ από το να προχωρήσει στον σχεδιασμό της. Τα κράτη πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουν όλα τα διμερή εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να πιέσουν άμεσα τα μέρη της σύγκρουσης προς τη διαρκή και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός”.
Κανένα σχέδιο εκκένωσης δεν εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών
Όπως αποδεικνύει η πραγματικότητα επί του εδάφους, κανένα βιώσιμο σχέδιο εκκένωσης που θα μπορούσε πραγματικά να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών δεν είναι δυνατό, ιδίως υπό τις σημερινές συνθήκες υπερπληθυσμού, πολλαπλών εκτοπίσεων, εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών και πείνας που ήδη πλήττουν χιλιάδες ανθρώπους στην επαρχία της Ράφα. Χιλιάδες οικογένειες θα αναγκαστούν να προσπαθήσουν να φτάσουν σε τοποθεσίες βόρεια της Ράφα που είναι εξαιρετικά ευάλωτες, με υψηλά επίπεδα καταστροφής των βασικών υποδομών και μόλυνση από μη εκραγμένα πυρομαχικά από τις μάχες. Τα περίχωρα της Ράφα δεν είναι προετοιμασμένα να φιλοξενήσουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, με ελάχιστες έως ανύπαρκτες υποδομές για βασικές υπηρεσίες, ενώ οι υπάρχουσες είναι ήδη υπερκορεσμένες. Η αντιμετώπιση των μαζικών ανθρωπιστικών αναγκών που θα προκύψουν από αυτή τη σοβαρή υποβάθμιση της κατάστασης θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Σημαντικό μέρος της ανθρωπιστικής ικανότητας, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων και των αποθηκών, βρίσκεται στη Ράφα. Ως εκ τούτου, μια πλήρους κλίμακας εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς τα πίσω για την ανθρωπιστική ανταπόκριση, η οποία ήδη περιορίζεται εδώ και μήνες από ένα εξαιρετικά ανασφαλές και περιορισμένης πρόσβασης επιχειρησιακό περιβάλλον. Η επιχείρηση στη Ράφα θα αναγκάσει τους ανθρωπιστικούς φορείς να μετεγκατασταθούν σε άλλες περιοχές υπό εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες μαζί με τον υπόλοιπο εκτοπισμένο πληθυσμό. Η εισβολή όχι μόνο θα αυξήσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες στις νότιες επαρχίες, αλλά θα θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο την ικανότητα ανθρωπιστικής ανταπόκρισης των οργανισμών βοήθειας.
Επιπλέον, το νότιο τμήμα της λωρίδας αποτελεί το κύριο σημείο εισόδου της βοήθειας από τον Οκτώβριο του 2023. Από τις 5 Μαΐου, μετά την επίθεση με ρουκέτες της Χαμάς στο Kerem Shalom/Karm Abu Salem, το Ισραήλ έχει κλείσει τα περάσματα Kerem Shalom/Karm Abu Salem και Rafah, απαγορεύοντας την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας (αγαθών και ανθρώπων). Πρόκειται για τις κύριες γραμμές ζωής για την είσοδο φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακα. Το κλείσιμό τους θα μειώσει δραματικά τον όγκο της βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα και θα προκαλέσει επ’ αόριστον καθυστέρηση της εισόδου για τη χιλιομετρική ουρά των φορτηγών με τη βοήθεια που περιμένουν στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει καμία απολύτως εγγύηση ότι η παράδοση σωτήριων προμηθειών θα κλιμακωθεί σε άλλα σημεία εισόδου στη Γάζα, καθώς διαπιστώνεται ηαποτυχία των ισραηλινών αρχών να συμμορφωθούν με τις δικές τους δεσμεύσεις για την αναβάθμιση των λειτουργικών δυνατοτήτων αυτών των χερσαίων διαβάσεων.
“Κανείς δεν είναι ασφαλής στη Γάζα”
Οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στις 6 Απριλίου 2024, μετά τη δολοφονία επτά υπαλλήλων της World Central Kitchen (WCK), για τη διευκόλυνση της ανθρωπιστικής πρόσβασης στη Λωρίδα της Γάζας, μια επίθεση που έδειξε καθαρά ότι κανείς δεν είναι ασφαλής στη Γάζα. Καμία ουσιαστική βελτίωση δεν καταγράφεται όσον αφορά την αντιμετώπιση των τεράστιων προκλήσεων για την παροχή σωτήριας βοήθειας στους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων της βόρειας Γάζας, οι οποίοι σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος Σίντι ΜακΚέιν ζουν υπό καθεστώς «πλήρους λιμού».
Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εκδίδουν εντολές «εκκένωσης» σε περισσότερους από 100.000 πολίτες σε τμήματα της Ράφα και σε περίπτωση που προχωρήσει η χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα. Καμία βοήθεια δεν εισήλθε στη Γάζα από το πέρασμα της Ράφα στις 5 Μαΐου και καμία βοήθεια δεν εισήλθε στη Γάζα ούτε από το πέρασμα της Ράφα ούτε από το πέρασμα Kerem Shalom / Karam Abu Salem στις 6 Μαΐου 2024.
Η πλειονότητα των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί δεν έχει εφαρμοστεί, ούτε έχει ανακοινωθεί χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους. Ωστόσο, ακόμα και αν τηρηθούν πλήρως, η υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων από μόνη της θα εξακολουθούσε να μην παρέχει τις προϋποθέσεις για ασφαλή, απρόσκοπτη και με αρχές ανθρωπιστική πρόσβαση. Για να ανατραπούν έξι μήνες πείνας και κατάρρευσης όλων των υπηρεσιών και υποδομών εν μέσω καταστροφικών συνθηκών απαιτούνται πολύ περισσότερα από απλές υλικοτεχνικές διευκολύνσεις: αυτό που χρειάζεται είναι μαζική ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και άμεση και διαρκής κατάπαυση του πυρός.
Μόνο μια άμεση και διαρκής κατάπαυση του πυρός, η πλήρης τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και το άνοιγμα όλων των σημείων εισόδου στη Γάζα για ανθρωπιστικές και εμπορικές προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών συναλλαγών, θα επιτρέψουν την ικανοποίηση των βασικών ανθρώπινων αναγκών των πολιτών. Το Ισραήλ, ως κατοχική δύναμη, φέρει την ευθύνη να παρέχει ή να διευκολύνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό που βρίσκεται υπό τη στρατιωτική κατοχή του.
Οι 7 δεσμεύσεις του Ισραήλ που έμειναν κενό γράμμα
Σημειώνεται ότι σε συνέχεια της δολοφονίας των επτά υπαλλήλων της World Central Kitchen, το Ισραήλ ανέλαβε επτά δεσμεύσεις:
Δέσμευση #1: “Θα δημιουργηθεί ένας πιο λειτουργικός πυρήνας συντονισμού που θα συνδέει άμεσα τις ανθρωπιστικές οργανώσεις με τη Νότια Διοίκηση των Ισραηλινών Δυνάμεων”.
Δέσμευση #2: “Θα ανοίξει προσωρινά η διάβαση Erez/Beit Hanoun για τη μεταφορά των απαραίτητων τροφίμων, νερού και ειδών υγιεινής, καταφυγίων και υγειονομικού υλικού από το λιμάνι Ashdod”.
Δέσμευση #3: “Θα αυξήσει τον αριθμό των φορτηγών που εισέρχονται από τη διάβαση της γέφυρας Allenby προς τη Γάζα από 25 σε τουλάχιστον 50 ημερησίως”.
Δέσμευση #4: “Θα επεκτείνει τις ώρες λειτουργίας των διαβάσεων Kerem Shalom/Karam Abu Salem και Nitzana, ενώ θα αυξήσει τον αριθμό των φορτηγών που ανιχνεύονται κατά 100 επιπλέον φορτηγά ημερησίως”.
Δέσμευση #5: “Ανάπτυξη επιπλέον εξοπλισμού σαρωτών και προσωπικού στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ/Καράμ Αμπού Σάλεμ για την επιτάχυνση της μεταφοράς βοήθειας στη Γάζα”.
Δέσμευση #6: “Διασφάλιση εγκρίσεων για την ενεργοποίηση 20 αρτοποιείων στη βόρεια Γάζα”.
Δέσμευση #7: “Έγκριση για την επανεκκίνηση της γραμμής ύδρευσης Nahal Oz στη Βόρεια Γάζα”.
Στο λεπτομερές έγγραφο που περιγράφει τις προκλήσεις για την ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα, οι ΜΚΟ υπογραμμίζουν ότι η τρέχουσα κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο με την ισραηλινή στρατιωτική εισβολή στη Ράφα, εκφράζοντας ανησυχίες για το ενδεχόμενο κλείσιμο του περάσματος της Ράφα και την εκκένωση των φορέων παροχής βοήθειας από την περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, τα τρίτα κράτη καλούνται επειγόντως να θέσουν την επαπειλούμενη ισραηλινή στρατιωτική εισβολή στη Ράφα στην κορυφή της πολιτικής τους ατζέντας και να ασκήσουν ισχυρή διπλωματική πίεση για να αποτρέψουν την κυβέρνηση του Ισραήλ από το να προχωρήσει στον σχεδιασμό της.