Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Ανησυχία για το τέλος της εκεχειρίας στη Γάζα
Νεα - 08.12.2023

Ανησυχια για το τελοΣ τηΣ εκεχειριαΣ στη Γαζα

Πόσοι ακόμα άμαχοι πρέπει να πεθάνουν για να υποστηρίξει η διεθνής κοινότητα την έκκληση για μόνιμη κατάπαυση πυρός;

Με την επανάληψη των εχθροπραξιών και την απειλή ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, οι Γιατροί του Κόσμου ανησυχούμε έντονα για τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού στον πολιορκημένο θύλακα. 

Η ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας είναι πρωτοφανούς κλίμακας. Η επανέναρξη των βομβαρδισμών καταδικάζει χιλιάδες ακόμη αμάχους σε θάνατο. Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν ήδη σκοτωθεί και οι 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι απειλούνται όχι μόνο από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και από την πλήρη κατάρρευση του συστήματος υγείας, την πείνα, την κατανάλωση μολυσμένου νερού και την εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, η ανθρωπιστική κοινότητα προειδοποιεί ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου (ΔΑΔ) δεν είναι συμβατός με τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στη Γάζα. Οι Γιατροί του Κόσμου βλέπουμε με απογοήτευση την επανάληψη των μαχών σε μια στιγμή που η κατάσταση στο έδαφος δεν ήταν ποτέ τόσο απελπιστική. Κανένας στρατιωτικός στόχος δεν μπορεί να δικαιολογήσει το μέγεθος της καταστροφής που όλος ο κόσμος παρακολουθεί σήμερα. Ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής και του ΔΑΔ πρέπει να υπερισχύει κάθε άλλου πολιτικού συμφέροντος. Απαιτούμε κατάπαυση του πυρός.

Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Η επταήμερη εκεχειρία, από τις 24 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου, μόλις που επέτρεψε στους ανθρωπιστικούς φορείς να αρχίσουν να ανταποκρίνονται στις κολοσσιαίες ανάγκες του πληθυσμού και να διαπιστώσουν την τεράστια έκταση των ζημιών στις μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων και των νοσοκομείων. Από τότε που άρχισαν και πάλι οι μάχες, οι ομάδες μας δεν μπόρεσαν να εργαστούν. Περισσότερα από ένα στα τρία νοσοκομεία δεν λειτουργούν πλέον και τα υπόλοιπα είναι σχεδόν μη λειτουργικά. Οι υγειονομικές εγκαταστάσεις εξακολουθούν να πλήττονται σοβαρά από τις ελλείψεις φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού. 

Με τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων διάρροιας, των οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων και των δερματικών λοιμώξεων και την εμφάνιση επιδημιών, ιδίως της ηπατίτιδας Α, τα πιο ευάλωτα άτομα – παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, γυναίκες που μόλις γέννησαν και άτομα με αναπηρία – κινδυνεύουν ιδιαίτερα.

 

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ

Οι Γιατροί του Κόσμου καταδικάζουμε επίσης την έκδοση ισραηλινών στρατιωτικών εντολών για την εκκένωση της πόλης Χαν Γιουνίς. Από την έναρξη των εχθροπραξιών, ο στόχος τους δεν ήταν ποτέ να παράσχουν προστασία στον άμαχο πληθυσμό, καθώς δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για να καταφύγουν οι πολίτες. Τα νοσοκομεία αναγκάστηκαν να εκκενώσουν υπό απαράδεκτες συνθήκες, με αποτέλεσμα το θάνατο ασθενών. Η ηλεκτρονική κοινοποίηση του χάρτη των ζωνών εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό στους κατοίκους της Γάζας δεν μπορεί να θεωρηθεί ως προσπάθεια προστασίας των αμάχων. Σε μια εποχή που ο πληθυσμός έχει περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο λόγω των διακοπών των τηλεπικοινωνιών, ο χάρτης αυτός απλώς επιτείνει τη σύγχυση και τον πανικό.

1,8 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να είναι εκτοπισμένοι και κάθε μέρα εγκαταλείπουν τα καταφύγιά τους περισσότεροι. Ο εξαναγκασμός του άμαχου πληθυσμού να εγκατασταθεί σε όλο και πιο περιορισμένες περιοχές όπου δεν πληρούνται οι συνθήκες ασφάλειας, στέγασης, διατροφής και υγιεινής είναι φυσικά αδύνατος και απολύτως μη βιώσιμος από ανθρωπιστική άποψη. Αυτό απλά δεν συνάδει με το ΔΑΔ και θα μπορούσε επομένως να αποτελέσει σοβαρή παραβίαση.