Η S. περίμενε στο διάδρομο του Πολυϊατρείου των Γιατρών του Κόσμου το προγραμματισμένο της ραντεβού, ενώ η μικρή της κόρη, μόλις ενός έτους, κοιμόταν στην αγκαλιά της. Η μητέρα και η μικρή κόρη ήρθαν στην Ελλάδα λίγο μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, αφήνοντας πίσω το σύζυγό της και τον μεγαλύτερο γιό της.

Φτάνοντας στην Ελλάδα φιλοξενήθηκε σε μια φιλική οικογένεια που είχε έρθει στην Ελλάδα το 2014, έπειτα από την κρίση στην Κριμαία. Όλοι τους είχαν βιώσει τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου και την τεράστια δυσκολία του να αφήνεις τη χώρα σου αναζητώντας ασφάλεια σε έναν ξένο τόπο.

Έπειτα από τις πρώτες μέρες στην Ελλάδα, αναδείχθηκαν άμεσα ζητήματα που χρειάζονταν να αντιμετωπιστούν. Η S. πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και καρκίνο του μαστού. Είχε ξεκινήσει χημειοθεραπεία όμως ο εκτοπισμός της από την Ουκρανία διέκοψε τη θεραπεία πολύ πριν την ολοκλήρωσή της. Μετά το δύσκολο ταξίδι από το Χάρκοβο στα σύνορα της Ρουμανίας και από εκεί στην Ελλάδα, βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με την αβεβαιότητα της υγείας της.

Έμαθε για τη λειτουργία του Ανοικτού Πολυϊατρείου των Γιατρών του Κόσμου μέσα από μια ομάδα ουκρανών γυναικών που ζουν στην Ελλάδα. Από την πρώτη της επίσκεψη, φάνηκε η τεράστια ανησυχία της, τόσο για όσα ήδη βιώνει η ίδια και η οικογένειά της, όσο και για το μέλλον. Η πρώτη της επαφή με την Κοινωνική Υπηρεσία του Πολυϊατρείου ήταν για την ίδια καθησυχαστική, αφού μπόρεσε να λάβει απαντήσεις σε πολλά πρακτικά ζητήματα που την απασχολούσαν. Πως θα βρίσκει τη φαρμακευτική της αγωγή, πως θα ενταχθεί στην νέα κοινωνία, τι υποστήριξη θα έχει και φυσικά τι θα γίνει με τις χημειοθεραπείες της.

Η ομάδα του πολυϊατρείου των Γιατρών του Κόσμου φρόντισε να έχει μια ενδελεχή κλινική εξέταση για την υγεία της, την αντιστοίχιση των φαρμάκων της με τα διαθέσιμα σύμφωνα με τη δραστική ουσία και τις απαραίτητες ιατρικές οδηγίες. Σύντομα έγινε και η διασύνδεσή της με δημόσιο νοσοκομείο για την παρακολούθηση και συνέχιση των χημειοθεραπειών της.

Στα Ανοικτά Πολυϊατρεία τους, οι Γιατροί του Κόσμου λειτουργούν καθημερινά ένα ολοκληρωμένο και διατομεακό σύστημα παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών με επίκεντρο τη προσέγγιση διαχείρισης περίπτωσης, συμπεριλαμβανομένου του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου κάθε ωφελούμενου, στοχεύοντας στην ανακούφιση και φροντίδα των εκτοπισθέντων ανθρώπων που φτάνουν στην Ελλάδα από την Ουκρανία. Από την έναρξη της δράσης έχουν υποστηριχθεί περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι, λαμβάνοντας ιατρική φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη ή και υλική βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές δυσκολίες που βιώνουν. Αρωγός της πρωτοβουλίας αυτής είναι ο Όμιλος Sani/Ikos, που με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, στηρίζει τη δράση των Γιατρών του Κόσμου, διασφαλίζοντας την προστασία και την ευημερία των ευάλωτων συνανθρώπων μας που αναζητούν βοήθεια στην Ελλάδα.

Στον διάδρομο του Πολυϊατρείου, η S. στάθηκε μπροστά από μια φωτογραφία τριών παιδιών από τη Βαγδάτη που παρά την καταστροφή γύρω τους, χαμογελούσαν στον φωτογράφο. Η παιδίατρος του πολυϊατρείου την χαιρέτησε και αφού μίλησαν για την καθημερινότητά της, της ζήτησε να περάσει στο ιατρείο. Εκείνη τη μέρα, η επίσκεψη στο πολυϊατρείο ήταν για τα παιδικά εμβόλια και ιατρικό βιβλιάριο της μικρής κόρης.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

MdM-Greece---141014