Ημερομηνία Έναρξης: 01/04/2022

Ημερομηνία Ολοκλήρωσης: 30/09/2023

Δωρητής: Americares

 

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία σε διάφορα μέτωπα, ξεκινώντας μια μεγάλη εισβολή. Ένα χρόνο μετά, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς βασικές υπηρεσίες ως αποτέλεσμα των εχθροπραξιών. Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση, με τη διακοπή των υπηρεσιών υγείας να συγκαταλέγεται στις κρίσιμες ανησυχίες. Παρόλο που το σύστημα υγείας της Ουκρανίας έχει επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα, ο κίνδυνος επιδείνωσης της ψυχικής και ψυχοκοινωνικής υγείας αυξάνεται, καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τραυματικά γεγονότα. Ο συνήθης εμβολιασμός έχει διαταραχθεί και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις διατρέχουν κίνδυνο, καθώς το σύστημα περίθαλψης λειτουργεί με σημαντικές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και προμήθειες.

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας συνεργάζονται με την Americares από τον Απρίλιο του 2022, για να υποστηρίξουν τις δράσεις τους στα σύνορα Ρουμανίας – Ουκρανίας (Απρίλιος 2022 – Δεκέμβριος 2022) και μέσα στην Ουκρανία (Απρίλιος 2022 έως σήμερα). Μέσω των έργων που χρηματοδοτούνται από την Americares, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας στοχεύουν συγκεκριμένα στη βελτίωση της πρόσβασης σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και προστασίας για τους πληγέντες πληθυσμούς που ζουν σε αγροτικές περιοχές και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τοπικών κοινοτήτων, των εθνικών υποδομών και των δημοτικών υπηρεσιών μέσω συνεργειών με τοπικούς εταίρους, βασικούς πληθυσμούς, εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς.

Για τον σκοπό αυτό, εργαζόμαστε σε τρία (3) διαφορετικά επίπεδα παρέμβασης:

α) υποστήριξη των ατόμων που έχουν πληγεί από τη σύγκρουση και των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο σε ατομικό επίπεδο

β) ενίσχυση των κοινοτικών δικτύων υποστήριξης μέσω ομαδικής εργασίας και

γ) ενίσχυση της ανθεκτικότητας της κοινότητας μέσω της ευαισθητοποίησης, της ανάπτυξης ικανοτήτων και της τεχνικής υποστήριξης των τοπικών συστημάτων υγείας και πρόνοιας.

Από την έναρξη του πολέμου, η Americares έχει παράσχει συνολική βοήθεια αξίας άνω των 70 εκατομμυρίων δολαρίων σε 74 τοπικές οργανώσεις που βοηθούν τους πληγέντες από τον πόλεμο. Η βοήθεια περιλαμβάνει επιχορηγήσεις και αποστολές φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παραδίδονται από εθελοντικές ομάδες ιατρικής προσέγγισης. Μέχρι σήμερα, η Americares έχει χορηγήσει πάνω από 78 επιχορηγήσεις έκτακτης ανάγκης αξίας 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων σε 53 οργανώσεις που εργάζονται στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουκρανία.

 

Americares Logo

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •