Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Έξι μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό
Νεα - 08.08.2023

Εξι μηνεΣ μετα τον καταστροφικο σεισμο

Τουρκία – Συρία

Έξι μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη Νοτιοανατολική Τουρκία και τη Βορειοδυτική Συρία στις 6 Φεβρουαρίου 2023 και επηρέασε 15 εκατομμύρια ανθρώπους, ο πληθυσμός αντιμετωπίζει νέες απειλές για την Υγεία. Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές. Στηρίζοντας το προσωπικό επέμβασης και παρέχοντας συμβουλές πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης & φάρμακα καθώς επίσης ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Έξι μήνες μετά, η απομάκρυνση των συντριμμιών προκαλεί νέες ασθένειες που σχετίζονται με τον αμίαντο και τη σκόνη, με πιθανή μακροπρόθεσμη αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου. Οι Γιατροί του Κόσμου παρατηρούν ήδη αύξηση της επιπεφυκίτιδας, του αλλεργικού άσθματος και των δερματικών αντιδράσεων.

Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη καθαρού νερού ευνοούν την αναπαραγωγή μικροοργανισμών και εντόμων που προκαλούν αύξηση των κρουσμάτων ψώρας και γαστρεντερίτιδας, ενώ δυσχεραίνει την κατάσταση ο συνωστισμός στους χώρους διαβίωσης (σκηνές και κοντέινερ) όπου οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μετεγκατασταθεί μετά τον σεισμό, καθώς και ο κίνδυνος επιδημιών όπως ο τύφος, η χολέρα και η φυματίωση.

Οι κίνδυνοι

“[…] Με τις υψηλές θερμοκρασίες, τα κτίρια που είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές και κινδύνευαν να καταρρεύσουν άρχισαν σταδιακά να κατεδαφίζονται. Ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας κατεδάφισης, προέκυψε η απειλή του αμιάντου. Ο αμίαντος είναι ένα επικίνδυνο υλικό που είναι επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία. Μια μελέτη που διεξήχθη από το Επιμελητήριο Μηχανικών Περιβάλλοντος διαπίστωσε αμίαντο σε περίπου ένα στα δύο κτίρια. Αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους ανθρώπους, ειδικά σε αυτή την περιοχή. […] Η αύξηση των διαταραχών του ανώτερου αναπνευστικού εξακολουθεί να υφίσταται και οι κινητές ομάδες μας συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης τόσο σε αγροτικές όσο και σε κεντρικές περιοχές”, δήλωσε ο Cuma Ali Özbek, υπεύθυνος πεδίου αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης των Γιατρών του Κόσμου στο Hatay της Antakya.

Ευάλωτες ομάδες

Οι γυναίκες και τα παιδιά εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες και να υποφέρουν δυσανάλογα μετά τις καταστροφές, φροντίζοντας τις διευρυμένες οικογένειές τους – βρίσκοντας τρόφιμα, προσπαθώντας να μαγειρέψουν, να πλυθούν ή να καθαρίσουν όπου υπάρχει νερό – ενώ 356.000 έγκυες γυναίκες έχουν εντοπιστεί σε όλες τις σεισμόπληκτες περιοχές και 39.000 από αυτές αναμένεται να γεννήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Η έλλειψη τουαλέτας και εγκαταστάσεων αποχέτευσης, για παράδειγμα, αποτελεί μείζονα πηγή ανησυχίας.

“Με βάση τις εκτιμήσεις των κινητών ομάδων μας στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μας στο πεδίο μετά τον σεισμό, παρατηρήσαμε ότι ιδιαίτερα οι γυναίκες και τα παιδιά αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες και είχαν προβλήματα στη δημιουργία προσωπικών, ιδιωτικών χώρων. Ως απόκριση, δημιουργήσαμε έναν ασφαλή χώρο. […] Όσοι εισέρχονται στον ασφαλή χώρο μπορούν να επωφεληθούν από ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, όπως ψυχοκοινωνική υποστήριξη, υπηρεσίες προστασίας, υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, ιατρικές εξετάσεις, πρόσβαση σε ντους και πλυντήρια, καθώς και κομμωτήριο. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν έναν προσωπικό, ιδιωτικό χώρο για τον εαυτό τους και να αισθάνονται άνετα, ενώ ξεπερνούν τα εμπόδια στην πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες”, πρόσθεσε ο Cuma Ali Özbek.

Η ανταπόκριση των Γιατρών του Κόσμου

Τις πρώτες ημέρες μετά τον σεισμό, οι Γιατροί του Κόσμου ανέπτυξαν ιατρικές ομάδες για να υποστηρίξουν το σύστημα υγείας και να ξεπεράσουν την έλλειψη πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και ειδικές ανάγκες.

Από τον Φεβρουάριο του 2023, οι Γιατροί του Κόσμου έχουν υποστηρίξει 17.000 άτομα στην περιοχή Hatay και Antakya (Τουρκία), μέσω περισσότερων από 12.000 ιατρικών επισκέψεων και συνεδριών ατομικής και συλλογικής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε 5.000 άτομα, και παρείχαν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης σε περισσότερα από 83.000 άτομα στο Afrin και το Idlib (Συρία).

Οι Γιατροί του Κόσμου στοχεύουν στην αναβάθμιση των υπηρεσιών τους στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του αριθμού των ασφαλών χώρων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, καθώς και με άλλες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.