Τα Ανοιχτά Πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου λειτουργούν με βασικό στόχο την παροχή πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης καθώς και κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως αστέγων, άπορων, ανασφάλιστων, μεταναστών/στριών χωρίς διοικητικά έγγραφα, προσφύγων/γισσών καθώς και σε κάθε άλλο άτομο με περιορισμένη ή μηδενική πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τα Ανοιχτά Πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου λειτουργούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Εθελοντές/ντριες γιατροί σχεδόν όλων των ειδικοτήτων, καθώς και οδοντίατροι (παθολόγοι, παιδίατροι, χειρουργοί, γυναικολόγοι, δερματολόγοι, καρδιολόγοι, οφθαλμίατροι, ορθοπεδικοί, ακτινολόγοι, πνευμονολόγοι, ΩΡΛ, ψυχίατροι, νευρολόγοι) παρέχουν πρωτοβάθμια ιατρική και οδοντιατρική περίθαλψη. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα για τους/τις ασθενείς να πραγματοποιήσουν δωρεάν εργαστηριακές εξετάσεις, μέσω παραπομπών σε συνεργαζόμενους φορείς. Μετά την παρακολούθηση των ασθενών από τους/τις  ιατρούς του Πολυιατρείου, τούς χορηγούνται τα απαραίτητα φάρμακα.

Στο πλαίσιο λειτουργίας των Ανοιχτών Πολυιατρείων, εντάσσονται η Κοινωνική υπηρεσία και το τμήμα Ψυχολογικής Υποστήριξης.

Η Κοινωνική Υπηρεσία στοχεύει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και δυσκολιών τόσο των ατόμων που φιλοξενούνται στις δομές των Γιατρών του Κόσμου όσο και όσων απευθύνονται σε αυτήν μέσω των Ανοιχτών Πολυιατρείων. Πιο συγκεκριμένα, η Κοινωνική υπηρεσία αναλαμβάνει τη λήψη κοινωνικού ιστορικού (καταγραφή κοινωνικών στοιχείων και αιτημάτων εξυπηρετημένων), την παροχή κοινωνικών υποστηρικτικών υπηρεσιών, κοινωνικής συμβουλευτικής και στήριξης (ενημέρωση εξυπηρετούμενων για τα δικαιώματα τους και τις δυνατότητες τους για πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και κοινωνικής αρωγής) και την ενημέρωση για θέματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και επαγγελματικού προσανατολισμού.

Το τμήμα Ψυχολογικής υποστήριξης αποτελείται από εθελοντές/ντριες ψυχολόγους και έχει στόχο την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στο πλαίσιο μιας στοχοθετημένης και βραχυπρόθεσμης (6 μήνες έως 12) παρέμβασης.

Στο τμήμα απευθύνονται άτομα τα οποία βιώνουν καθημερινά ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες σε οικονομικό, κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο (ανεργία, κοινωνική απομόνωση, κλινικές διαταραχές) και είτε είναι ανασφάλιστα ,είτε δε μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους από τις διαρκώς συρρικνούμενες κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας. Επίσης μπορεί να είναι μετανάστες/στριες ή πρόσφυγες/γισσες, αιτούντες/σες πολιτικό άσυλο, οι οποίοι/ες έχουν έρθει αντιμέτωποι/ες με αντίξοα και πολλές φορές ακραία, γεγονότα (βασανιστήρια, απαγωγές, τρομοκρατικές και ρατσιστικές επιθέσεις) και αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες προσαρμογής. Συχνά είναι αναγκαία η παραπομπή και συνεργασία με ψυχίατρο.

Το τμήμα συνεργάζεται επιπλέον με παιδοψυχίατρο με στόχο την ψυχιατρική εκτίμηση και παρακολούθηση παιδιών και εφήβων με αναπτυξιακές διαταραχές αλλά και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα συμβουλευτικής στην οικογένεια.

Για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid19, οι επισκέψεις στα Πολυιατρεία πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού.

ΑΘΗΝΑ: Σαπφούς 12, 10553 Τ: 210.32.13.485

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πτολεμαίων 29Α, 54630 Τ: 2310.56.66.41

 

 

Τα Ανοιχτά Πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, λειτουργούν κυρίως με πόρους της οργάνωσης.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •