Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τόπους πρόσβασης στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Μετά το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια, πάνω από 55.000 πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και ζουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.

Ανταποκρινόμενοι στις αυξανόμενες ανάγκες των μετακινούμενων αυτών πληθυσμών και πιστοί στο όραμα τους να βρίσκονται στο πλευρό των πιο ευάλωτων και ευπαθών ομάδων, οι Γιατροί του Κόσμου ξεκίνησαν τον Μάρτιο 2016 ένα ευρύ πρόγραμμα με σκοπό την υποστήριξη των προσφύγων σε όλη την χώρα. Πρόκειται για μια κοινή αποστολή των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, Βελγίου, Γαλλίας και Ισπανίας με τίτλο «Πρόσβαση σε δωρεάν και ποιοτική ιατρική φροντίδα για πρόσφυγες στην Ελλάδα».

Βασικοί άξονες του προγράμματος αποτελούν η πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία όπως και η ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

«Αυτές οι 3 πτυχές είναι ζωτικής σημασίας και τις αντιμετωπίζουμε σε όλα τα πεδία δράσης μας» εξηγεί η Ελίζα Βισκόντι, συντονίστρια του προγράμματος. «Αντιμετωπίζουμε απευθείας τους ανθρώπους με απλά συμπτώματα και παράλληλα παραπέμπουμε τα πιο επείγοντα περιστατικά στα νοσοκομεία. Έχουμε μαίες σε όλους τους καταυλισμούς όπως και μια κινητή μονάδα γυναικολόγων. Επίσης, είμαστε σε επαφή με θύματα φυλετικής βίας και οι ομάδες μας εξασφαλίζουν την σωστή παραπομπή τους και την μεταφορά τους σε ασφαλές περιβάλλον».

«Η ψυχική υγεία είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα. Οι άνθρωποι στους καταυλισμούς είναι εγκλωβισμένοι σε απομονωμένα μέρη και δεν γνωρίζουν τί θα τους συμβεί στο μέλλον», αναφέρει η Ελίζα Βισκόντι. «Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ζήσει εφιαλτικές καταστάσεις – όχι μόνο στην χώρα τους αλλά και στο ταξίδι τους προς την Ελλάδα. Είναι υπό συνεχή πίεση. Ολόκληρες οικογένειες στεγάζονται σε σκηνές στερούμενοι κάθε ιδιωτικότητα. Επιπλέον, τα χρήματα τους λιγοστεύουν, δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας ή στο εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν καμία απασχόληση. Όλη αυτή η κατάσταση προκαλεί αίσθημα απογοήτευσης και νευρικότητας».

Οι ομάδες των Γιατρών του Κόσμου επεμβαίνουν μέσω ιατρείων και κινητών μονάδων σε καταυλισμούς σε όλη την Ελλάδα και σε άλλες δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Από την αρχή του προγράμματος, οι ομάδες έχουν δραστηριοποιηθεί σε 15 πεδία δράσης (Ελληνικό, Μαλακάσα, Σχιστό, Κατσικά, Φιλιππιάδα, Κόνιτσα, Φανερωμένη, Καβάλα, Νέα Ραιδεστό, Τρίκαλα, Βόλο, Δολιανά, Κουτσόχερο, Τσεπέλοβο, Κυψελοχώρι). Τον Ιανουάριο του 2017, συνεχίζουν την δράση τους σε 10 καταυλισμούς ενώ κινητές μονάδες επισκέπτονται τους πληθυσμούς που μεταφέρθηκαν προσωρινά σε δομές πιό κατάλληλες για τον χειμώνα.

Οι ομάδες αποτελούνται από ιατρούς, νοσηλευτές, μαίες, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και διερμηνείς. Παράλληλα, οι κινητές ιατρικές μονάδες,  γυναικολογική και οδοντιατρική,  προσφέρουν τη φροντίδα τους σε όλους τους καταυλισμούς ενώ παιδίατροι συνοδεύουν την ομάδα αναλόγως με τις ανάγκες, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο μία ολιστική κάλυψη των αναγκών.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με πόρους του τμήματος ανθρωπιστικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO: European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations).

http://ec.europa.eu/echo

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
EU_Flag_HA_2016_EN-300x272