Η ιστορία γράφεται σήμερα στους νοσοκομειακούς θαλάμους και στις ΜΕΘ αλλά και στο κέντρο της Αθήνας  και στο λιμάνι του Πειραιά,  πλάι στους υπνόσακους  από κουρέλια των  ατόμων «δίχως σταθερές συντεταγμένες», που κοιμούνται κουλουριασμένα σε εισόδους κτιρίων, παγκάκια και πάρκα.

Είναι οι δικοί μας άνθρωποι που δεν έχουν ένα σπίτι για να μείνουν μέσα, έτσι ώστε να προστατευτούν από την COVID- 19 και κατ’ επέκταση να προστατεύσουν   -με τη σειρά τους- όλους εμάς.

Οι ΓτΚ ήταν οι πρώτοι που ανέδειξαν το θέμα της αστεγίας στον καιρό του κορονοΐού.

 

Photojournalist

 

H κινητή μονάδα των Γιατρών του Κόσμου κάνει επιτόπιες παρεμβάσεις, Σε Αθήνα και Πειραιά, με στόχο τη θωράκιση του άστεγου πληθυσμού, που δεν έχει ούτε πληροφόρηση, ούτε προστατευτικά μέσα.

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε και στην χώρα μας η πανδημία του κορονοιού, είμαστε στον δρόμο χαρτογραφώντας περιοχές,  διερευνώντας και καταγράφοντας τις ανάγκες των άστεγων συνανθρώπων μας. Συζητάμε μαζί τους, τους ενημερώνουμε  και τους προσφέρουμε  kit υγιεινής, τα οποία περιέχουν σαπούνι, αντισηπτικό υγρό, ενημερωτικό φυλλάδιο, γάντια και μάσκες.

Το Υπνωτήριο Αστέγων συνεχίζει να λειτουργεί σε πιο εντατικούς ρυθμούς, προσφέροντας καταφύγιο 24ωρες το 24ωρο στους ανέστιους συμπολίτες μας, προκειμένου να προστατευτούν από τον κορονοιό.

Οι Γιατροί του Κόσμου ήταν οι πρώτοι που ανέδειξαν πρώτοι τη σημαντικότητα της προστασίας των αστέγων και συνεργάζονται με τον Δήμο Αθηναίων προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες, όχι μόνο των δικών μας ωφελούμενων αλλά και όλων των ανθρώπων που, σαν στέγη πάνω από το κεφάλι τους έχουν μόνο τον ουρανό.

To «Υπνωτήριo Αστέγων» είναι Δομή άμεσης φιλοξενίας που, κάτω από κανονικές συνθήκες, λειτουργεί μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και καλύπτει επείγουσες στεγαστικές ανάγκες όσων διαβιούν στο δρόμο. Παρέχει υπηρεσίες διανυκτέρευσης, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, ψυχοκοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης, διασύνδεσης με υπηρεσίες στέγασης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής επανένταξης.

 

Photojournalist

 

Το ίδιο μοντέλο λειτουργίας εφαρμόζεται και για τη «Ραμόνα», τη Δομή Φιλοξενίας γυναικών σε επισφάλεια στο κέντρο της Αθήνας. Γυναίκες από την Ελλάδα, την Αφρική, νέες, ηλικιωμένες, γυναίκες μανάδες ή χωρίς παιδιά έχουν έρθει πιο κοντά, εν μέσω πανδημίας έγιναν μια οικογένεια. Για να προστατευτούν από τον κορονοιό, τώρα δε βγαίνουν έξω καθόλου και τα σ/κ που κάτω από άλλες συνθήκες θα περνούσαν την ημέρα τους εκτός, τώρα διαχειρίζονται –εν μέρει- εκείνες τον χώρο και έχουν κάνει την Δομή για λίγο δικό τους σπίτι.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •