Η R. H. είναι 33 ετών και κατάγεται από το Αφγανιστάν. Έφτασε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο νησί της Λέσβου, τον Νοέμβρη του 2019, μαζί με τον σύζυγό της, την ηλικιωμένη μητέρα του και τους 2 ανήλικους γιούς της. Στην αρχή έμειναν στον καταυλισμό της Μόρια για 9 μήνες, όμως λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο O., ο 12χρονος γιός της οικογένειας, μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Φιλοξενίας του Καρά Τεπέ Δήμου Μυτιλήνης.

Παρ’ όλο που ο μικρός O. αντιμετώπιζε πολύ συχνά κρίσεις, κατάφερε με σημαντική υποστήριξη να γραφτεί σε σχολείο και με μικρά βήματα κάθε μέρα, να εντάσσεται όλο και περισσότερο στα νέα δεδομένα.

Η οικογένεια πλαισιώθηκε με την κατάλληλη ψυχοκοινωνική υποστήριξη, είχε πρόσβαση στις υπηρεσίες των ΓτΚ και όπως αναφέρει η R., ήταν εξαιρετικά σημαντικό ότι και τα δύο παιδιά εμβολιαζόντουσαν τακτικά απ’ την παιδίατρο των ΓτΚ που δραστηριοποιούταν στο Κέντρο Φιλοξενίας Δήμου Μυτιλήνης “Καρά Τεπέ”.

Η μετάβαση όμως στο νέο ΚΥΤ Μαυροβουνίου κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. “Η ζωή εδώ πέρα είναι εξαιρετικά δύσκολη, κάθε μέρα ανησυχούμε για τα παιδιά, δεν υπάρχουν ασφαλείς χώροι για να παίζουν. Στο παλιό καμπ υπήρχαν γήπεδα και παιδική χαρά και ξέραμε ότι τα παιδιά μας είναι ασφαλή, μπορούσαμε να τα βρούμε ανά πάσα ώρα και στιγμή. Εδώ κάθε λεπτό φοβόμαστε. Η θάλασσα είναι δίπλα από τις σκηνές μας με αποτέλεσμα τα παιδιά να βουτάνε για να παίξουν εκεί πέρα, χωρίς όμως να γνωρίζουν κολύμπι. Ο O. παραλίγο να πνιγεί πριν λίγες μέρες. Ευτυχώς τον πρόσεχε ο πατέρας του και τον έβγαλε αμέσως από την θάλασσα. Αυτό το περιστατικό τον φόβισε πολύ με αποτέλεσμα να επηρεαστεί αρνητικά η ψυχολογία του. Εδώ πέρα δεν υπάρχει ασφάλεια.”

Ο μικρός O. έρχεται καθημερινά στην κλινική των Γιατρών του Κόσμου, καθώς γνωρίζει το προσωπικό ήδη από το Κέντρο Φιλοξενίας Δήμου Μυτιλήνης “Καρά Τεπέ” και νιώθει ότι βρίσκεται σε ασφαλές περιβάλλον. Οι γονείς του αναφέρουν ότι κάθε φορά που το παιδί επισκέπτεται την κλινική για να πει ένα “γειά” χαίρονται και νιώθουν ανακουφισμένοι επειδή μέσα στο ΚΥΤ υπάρχουν άνθρωποι που τον κάνουν να νιώθει εμπιστοσύνη και λειτουργούν ως σημείο αναφοράς για όλη την οικογένεια. Χαίρονται που ο 12χρονος O. κοινωνικοποιείται και αποφορτίζεται προσωρινά από τις δυσκολίες του περιβάλλοντος που βιώνει.

Η ομάδα των Γιατρών του Κόσμου, συνεχίζει να παρέχει ιατρικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες στον πληθυσμό του ΚΥΤ Μαυροβουνίου, όπου υπάρχουν ανάγκες.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

202106-MdM-Newsletter-07