“Τα συναισθήματα λιώνουν πιο ανώδυνα, πιο εύκολα, όσο τα μοιραζόμαστε”.

Κάθε πρωί της Τετάρτης πραγματοποιείται η καθιερωμένη συνάντηση ομαδικής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Έχει σχηματιστεί μια ομάδα που αποτελείται από τέσσερις γυναίκες διαμένουσες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου (οι δύο κατάγονται από το Κονγκό, η μία από το Καμερούν και η τέταρτη γυναίκα από τη Σομαλία), ενώ την ομάδα διευκολύνει η ψυχολόγος της ομάδας των Γιατρών του Κόσμου.

Το κλίμα χαρακτηρίζεται από ζεστασιά, αποδοχή, ενσυναίσθηση, εμπιστοσύνη και μοίρασμα. Στόχος είναι να καταδείξει πως η υποστήριξη ξεκινάει αρχικά από τα ίδια τα άτομα, την ίδια την ομάδα, την ίδια την κοινότητα, ενώ η ειδικός της ψυχικής υγείας είναι εκεί για να μη μείνει κανένα μοίρασμα αφρόντιστο.

“Πώς ορίζουμε όμως το μοίρασμα; Και πώς θα με ωφελήσει αυτή η ομάδα;”

“Φαντάσου, πως κρατάς στη χούφτα σου ένα παγάκι. Τα χέρια σου θα παγώσουν και θα πονέσουν εάν περιμένεις το παγάκι να λιώσει. Ωστόσο, εάν το μοιραστείς με το άτομο που έχεις δίπλα σου, ο πάγος θα λιώσει χωρίς να πονέσεις τόσο. Θα μπορούσε να ισχύει το ίδιο και με τα συναισθήματα;”

Κάθε ανθρώπινο συναίσθημα, είναι βίωμα μοναδικό. Εμείς είμαστε εκεί για να ακούσουμε, να βοηθήσουμε, να υποστηρίξουμε τα άτομα που μας έχουν ανάγκη. Η αποδοχή και ανταπόκριση στην προσπάθειάς μας αυτή που αποτυπώνεται στο πρόσωπο των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται είναι η μεγαλύτερη ευχαρίστηση στο τέλος μιας ακόμη δύσκολης ημέρας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

lesvos 111224